Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Gorčević sa Milerom: Pred nama su jasni zadaci, nema vremena za odlaganje obaveza

Kazao je da je Izvještaj EK “dobar putokaz” za predstojeće korake koje sve tri grane vlasti moraju preduzeti kako bi u najkraćem roku ispunili obaveze na evropskom putu.

Pred nama su jasni zadaci, a vremena za odlaganje i prolongiranje obaveza više nema, kazala je danas ministarska evropskih poslova Maida Gorčević  u toku susreta sa ambasadorom Austrije u Crnoj Gori, Karlom Milerom.

Iz tor ministarskog resora je saopšteno da su sagovornici razmijenili mišljenje u vezi sa ocjenama iz ovogodišnjeg Izvještaja EK i daljim planovima i aktivnostima Vlade i Ministarstva evropskih poslova usmjerenim na ubrzanje pristupnih pregovora.

Ministarka je kazala da Izvještaj EK predstavlja “objektivan prikaz stanja i ostvarenih rezultata”, te da će poslužiti Vladi kao smjernica za dalje unapređenje stanja i nastavak reformskih aktivnosti.

„Pred nama su jasni zadaci, a vremena za odlaganje i prolongiranje obaveza više nema. Odmah pristupamo izradi sveobuhvatnog Akcionog plana za ispunjenje preporuka iz Izvještaja. Uvjerena sam da 44. Vlada, zajedno sa izvršnom i zakonodavnom vlašću može ubrzati put Crne Gore prema EU. Sad je vrijeme da, svi zajedno, posvećenost EU integraciji pokažemo na djelu“, kazala je Gorčević.

Ona je istakla da će prioritet Vlade u narednom periodu biti zaokruživanje reformi u oblasti vladavine prava, s fokusom na reforme u pravosuđu, istakavši da to nije “samo ocjena i zahtjev evropskih partnera nego suštinska potreba u pravcu dalje demokratizacije društva i jačanja pravne države”.

“Crna Gora je i dalje predvodnica u evropskim integracijama, ali da bi postala punopravna članica svi segmenti društva moraju uložiti dodatne napore, posebno u oblasti vladavine prava”, kazao je Miler.

Kazao je da je Izvještaj EK “dobar putokaz” za predstojeće korake koje sve tri grane vlasti moraju preduzeti kako bi u najkraćem roku ispunili obaveze na evropskom putu.

„Crna Gora ima punu podršku Austrije da ubrza sprovođenje reformi i postane sljedeća članica EU. Ako sve tri grane vlasti ulože potrebne napore i pokažu opipljive rezultate, imate šansu da pristupne pregovore završite u mandatu ove Vlade“, poručio je ambasador Miler.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve