Subota, 4 Maja, 2024
Rubrika:

Gorčević u Petnjici i Beranama: Bićemo glas svih opština na putu ka EU

Gorčević je, u okviru evropskog dana u Petnjici i Beranama imala sastanke sa predsjednicima opština, Samirom Agovićem i Vukom Todorovićem i njihovim saradnicima

Iako ulazimo u završnu fazu pregovaračkog procesa, pred nama je još dosta posla na sprovođenju zahtjevnih reformi. Ministarstvo evropskih poslova će biti podrška opštinama, a posebno malim koje nemaju dovoljno razvijene kapacitete. Bićemo glas cijele Crne Gore, svih opština i građana na putu ka EU, poručila je ministarka evropskih poslova Maida Gorčević tokom radne posjete opštinama Petnjica i Berane.

Gorčević je, u okviru evropskog dana u Petnjici i Beranama imala sastanke sa predsjednicima opština, Samirom Agovićem i Vukom Todorovićem i njihovim saradnicima.

Ministarka je kazala da joj je drago što se uvjerila da administracije obje opštine vrijedno rade na dostizanju evropskih standarda u pružanju usluga svojim građanima. Pohvalila je projekte koji su realizovani u prethodnom periodu i ukazala na važnost jačanja kapaciteta za privlačenje sredstava iz nove finansijske perspektive 2021- 2027.

„Pored obaveza, brojne su mogućnosti koje su opštinama na raspolaganju, posebno kroz korišćenje značajnih sredstava iz EU fondova. Nakon stupanja u članstvo ta sredstva će biti višestruko veća i mi, zbog toga moramo jačati kapacite za njihovo povlačenje“, kazala je Gorčević.

U tom kontekstu je ukazala na brojne mogućnosti i značajna sredstva koja su opštinama na raspolaganju, kako iz prekograničnih programa sa Srbijom, Albanijom, Kosovom i Bosnom i Hercegovinom, tako i u okviru Trilateralnog programa Italija –Crna Gora- Albanija, Dunavskog transnacionalnog programa, Jadransko–jonskog programa, Mediteranskog programa i Programa URBACT.

Ona je poručila da Ministarstvo evropskih poslova stoji na raspolaganju svim opštinama u dijelu prenosa znanja i iskustva potrebnih za pripremu dobrih predloga projekata koji će se finanirati iz EU fondova.

Predsjednik Opštine Samir Agović je kazao da je Petnjica u prethodnom periodu imala više uspješnih EU projekata i da se pripremaju da apliciraju za nova sredstva.

„Hoćemo da budemo evropsko mjesto za život i da naši građani ne napuštaju ove krajeve u potrazi za boljim životom. Imamo zrele razvojne projekte i nadamo se novim pozivima za apliciranje za EU sredstva“, kazao je Agović. On je posebno ukazao na važnost projekata u oblasti putne infrastrukture i regulacije otpadnih voda, koji su od naročitog značaja, ne samo za petnjički kraj nego za cijeli sjever Crne Gore.

Agović je ukazao i na važnost valorizacije kulturnih dobara i u tom dijelu posebno istakao potrebu bolje promocije bihorskog ćilima kao posebno vrijednog nematerijalnog kulturnog dobra Crne Gore.

Predsjednik Opštine Berane Vuko Todorović je kazao da mu je zadovoljstvo što je ministarka Gorčević danas sa svojim timom u Beranama da zajedno proslave Dan planete i pošalju poruku svima kako nam je bitno očuvanje životne sredine.

„Ovdje smo danas na mjestu Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda da pokažemo jedan od najvećih projekata koji je finansiran iz sredstava EU. Uz Vatrogasni dom i Biznis centar, ovo je najznačajniji projekat u vrijednosti od oko 13 miliona eura. Sigurno projekat koji je značajno unaprijedio našu životnu sredinu i sigurno da ćemo i u narednom periodu mi kao lokalna samouprava truditi se da radimo na širenju kanalizacione mreže kako bismo uspjeli da sve otpadne vode sa terijtorije naše opštinei dovedemo ovdje, prečistimo i kao čistu vodu kasnije ispustimo u rijeku“, kazao je Todorović.

Tokom posjete Petnjici, ministarka Gorčević i predsjednik Opštine Agović, obišli su prekogranični projekat „Mladi Crne Gore i Albanije u zasadima malina“, vrijedan preko 270 hiljada eura. Korisnici projekta su kazali da je realizacija projekta doprinijela ekonomskom i ruranom razvoju ovog kraja i smanjila stopu nezaposlenosti na lokalnom nivou.

Ministarka Gorčević je obišla i Centar za kulturu, kao i Zbirku bihorski ćilim koja je zaštićena kao nematerijalno kulturno dobro Crne Gore.

U okviru posjete Beranama, a imajući u vidu da se 22. aprila obilježava Dan planete zemlje, ministarka je posjetila Osnovnu školu „Vuk Karadžić“, gdje je sa učenicima razgovarala o važnosti očuvanja životne sredine, i zajedno sa predsjednikom Opštine Vukom Todorovićem i direktoricom škole Milkom Boričić posadila sadnice jasena u dvorištu škole.

„Briga o okolini nije samo sadnja drveća. Svako od nas može doprinijeti smanjenju otpada, štednji vode i energije, i reciklaži. Male promjene u našim svakodnevnim navikama mogu imati veliki efekat na zdravlje naše planete. Zato vas pozivam da razmislite šta još možete učiniti za okolinu, ne samo danas, već svakog dana. Svi zajedno, korak po korak, možemo učiniti veliku razliku“, kazala je ministarka osnovcima.

Učenici su zajedno sa nastavnicima pokazali na koji način brinu o prirodi, kroz sekciju reciklaže koju organizuju u školi.

Takođe, tokom posjete Beranama, ministarka je obišla projekat finansiran iz EU fondova – postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda.

Rukovodilac Postrojenja, inženjer Slavoljub Todorović je objasnio proceduru tretmana voda, kroz proces mehaničkog, hemijskog i biološkog prečišćavanja. Istakao je značaj realizacije ovog projekta za stanovnike opštine Berane.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve