Četvrtak, 9 Maja, 2024
Rubrika:

GI 21. maj: Važno je obnoviti sjećanje na 29. novembar 1943. godine

U socijalističkoj Jugoslaviji ovo je s pravom bio najveći državni praznik, jer se odlukama od tog 29. novembra udario temelj te države, saopštila je Građanska inicijativa 21. maj.

U vremenu opšte klerikalizacije i fašizacije društva dužni smo posjetiti da se ove godine navršava se osam decenija od Drugog zasijedanja Antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Jugoslavije 29. novembra 1943. godine u Jajcu. U socijalističkoj Jugoslaviji ovo je s pravom bio najveći državni praznik, jer se odlukama od tog 29. novembra udario temelj te države, saopštila je Građanska inicijativa 21. maj.

“Iako se danas u Crnoj Gori malo ko sjeća ovog velikog datuma i naše istorije, upravo tada postavljeni su korijeni savremene crnogorske državnosti. Još godinu prije toga, na Prvom zasijedanju AVNOJ-a u Bihaću, 26. i 27. novembra 1942. godine, Narodnooslobodilačka borba naroda Jugoslavije protiv fašističkih okupatora i domaćih izdajnika, dobila je političku dimenziju. Na njemu je usvojena odluka o federalnom uređenju buduće Jugoslavije i proglas kojim se na borbu protiv okupatora i njegovih kvislinga pozivaju svi narodi, među kojima i Crnogorci. U tada izabranim organima AVNOJ-a iz Crne Gore su participirali: Ivan Milutinvić i dr Simo Milošević”, podsjećaju iz GI 21. maj.

Sljedeće godine, 29. novembra održano je Drugo zasijedanje AVNOJ-a u Jajcu na kom je donijeto više važnih odluka, među kjojima su najznačajnije da se kralju Petru II Karađorđeviću zabranjuje povratak u zemlju i da će se Jugoslavija graditi kao zajednica ravnopravnih naroda.

“Tim činom, u Jajcu, tog 29. novembra, Crna Gora i crnogorski narod priznati su kao konstitutivna nacija ravnopravna sa svim drugim narodima u jugoslovenskoj federaciji. Na osnovu toga, po završetku Drugog svjetskog rata, izgrađena je socijalistička Crna Gora kao punopravna republika u novoj Jugoslaviji, koja se zasniva na antifašističkim vrijednostima i sa punim pravom baštini tekovine NOR-a”, ističu u saioptenju.

Poručuju da danas, kada su na udaru sve ove tekovine, koje su postavljene u temelje moderne Crne Gore, od izuzetne je važnosti da se prisjetimo i obnovimo sjećanje na 29. novembar 1943. godine, dan kada smo i formalno ušli u veliku porodicu antifašističkih naroda i trajno se upisali u pobjednike nad nacizmom.

“Ovakvim posjećanjem i održavanjem svijesti o značaju ovog datuma za nas, na najbolji način se odupiremo nametnutoj relativizaciji i istorijskom revizionimu koji je na snazi u crnogorskom društvu”, zaključuju u GI 21. maj.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve