Nedjelja, 19 Maja, 2024
Rubrika:

Generalne direktore direktorata pregovaračkih poglavlja birati na neodređeno vrijeme

Crna Gora mora napraviti odlučne promjene u svom institucionalnom aparatu a prevashodno se te promjene moraju odnositi na sektor javne uprave i to onaj njegov najvažniji dio koji je neposredno uključen u pregovore sa EU

Stav dr Jovo Rabrenović

Crna Gora mora napraviti odlučne promjene u svom institucionalnom aparatu a prevashodno se te promjene moraju odnositi na sektor javne uprave i to onaj njegov najvažniji dio koji je neposredno uključen u pregovore sa EU.

Najbolji pokazatelj poraznih rezultata, kada je u pitanju organizacija rada javne uprave, nalazi se u potezu 42. vlade Crne Gore koja je u praksu uvela drastične promjene na čelnim pozicijama direktorata koji su vezani za pojedina pregovaračka poglavlja. Takve smjene su se pokazala kao katastrofalne po cijeli pregovarački proces i dovele su do toga da su generalni direktori direkotrata koji su duži niz godina obavljali poslove vođenja pregovora u pregovaračkim poglavljima smijenjeni i samim tim je došlo do promjene strukture pregovaračkih radnih grupa.

Ovakva praksa može biti ponovljena već naredne godine, ako se nova parlamentarna većina bude držala dogovorenog sporazuma i vlada bude stvarno oročena na godinu dana onda će neka potencijalno nova većina već tokom drugog kvartala naredne godine formirati vlast koja će ponovo vršiti sječu generalnih direkora i nanovo zapošljavati na mandatni period nove rukovodioce. Jedini izlaz iz ovakvog haosa i urušavanja pregovaračkog procesa može se tražiti u zapošljavanju generalnih direktora direktorata u čijoj su nadležnosti pojedina pregovaračka poglavlja na neodređeni vremenski period. Takvim potezom dala bi se potpuna sloboda profesionalcima, koji zauzimaju čelna mjesta direktorata i po pravilu su vodeći kadrovi u pregovaračkim radnim grupama.

Generali direktori bi tako imali relaksiraniju situaciju i mogli bi biti maksimalno posvećeni izvršavanju obaveza iz pregovarčke agenda i prije svega onih obaveza koje su date kao kriterijumi za privremeno zatvaranje poglavlja. Možda je najbolji primjer upravo pregovaračko poglavlje 28 koje je bilo dovedeno do samog zatvaranja i samo je par mjeseci dijelilo Crnu Goru od tog trenutka ali je smjenama u novom ministarstvu sve zaustavljeno i vraćeno par koraka unazad. Takva je situacija i u većini drugih ako ne i u svim ostalim pregovaračkim poglavljima a za to najbolji pokazatelj može biti formiranje pregovaračkih grupa u drugoj polovini prethodne godine što je za posljedicu imalo stagnaciju procesa integracija i narušavanje pregovaračkog položaja Crne Gore

. Ne treba imati iluzija da će se i u novoj konstalaciji snaga desiti neki značajniji pozitivni pomaci i da će nova vlada „odigrati“ rotacije na efikasniji i efektivniji način. Ne treba očekivati da će stručni i sposobni a u praksi dokazani profesionalci prihvatiti pozicije generalnih direktora i zbog toga napustiti svoja radna mjesta, kako bi doprinijeli bržem zatvaranju poglavlja, ako je taj njihov izbor na mandatni period koji može biti prekinut bukvalno u bilo kojem trenutku a oni poslati na biro. Da bi imali jače i profesionalnije strukture u javnoj upravi moramo osloboditi tereta ključne nosioce procesa koji nam predstavljaju šansu da postanemo dio modernog i razvjenog društva država Evropske unije jer u suprotnom ćemo imati samo iscrpljivanje i sistema i pojedinaca a ne treba zaboraviti da su za uspjeh reformi i dobru upravu fundamentalni dobro obučeni i motivisani kadrovi.

(Autor je Generalni direktor direkotrata i kordinator za zaštitu ekonomskih interesa potrošača u pregovaračkom poglavlju 28 zaštitu potrošača i zadravlja u 41. Vladi Crne Gore)

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve