Srijeda, 8 Maja, 2024
Rubrika:

Gegaj: Otvoreni Balkan značio bi zamrzavanje crnogorskog puta ka EU, to se ne smije dogoditi

Što se tiče regionalne inicijative pod nazivom Otvoreni Balkan mogu da primijetim da je ista u korist nekih zloglasnih aspiracija pojedinih lidera Zapadnog Balkana

O Otvorenom Balkanu se mnogo polemiše. Brojni su zvaničnici, ekonomisti i mnogi drugi koji smatraju da Crna Gora ne treba da bude dio ove regionalne inicijative. Ima i onih koji jasno poručuju da je Otvoreni Balkan politički eksperiment, ali i mišolovka srpskog sveta.

Najčešće čujemo da je za Crnu Goru prioritet svih prioriteta članstvo u EU, te da svu energiju država treba da usmjeri ka tom cilju.

Šta o misli o Otvorenom Balkanu, CdM je pitao člana Glavnog odbora Demokratske partije socijalista Nikolu Gegaja.

“Što se tiče regionalne inicijative pod nazivom Otvoreni Balkan mogu da primijetim da je ista u korist nekih zloglasnih aspiracija pojedinih lidera Zapadnog Balkana”, jasan je on.

Gegaj podvlači da je Crna Gora tu kao teritorija za udovoljenje nečijih apetita.

Objašnjava i čijih.

“Lično, najveću sumnju izražavam prema ciljevima i namjerama inicijatora ovakve inicijative koji je ujedno i najjači promoter i investitor stvaranja Velike Srbije pod eufemizmom „Srpski svet“, i istovremeno i bez sumnje produžena ruka Rusije na Zapadnom Balkanu, odnosno njena filijala. Na Zapadnom Balkanu imamo oko tridesetak regionalnih inicijativa i projekata, a dio ovog Otvorenog Balkana je samo dupliranje nekih od prethodnih inicijativa. Možda je ovo imalo smisla dok države Zapadnog Balkana nijesu počele pregovore o članstvu u EU. Danas, nažalost, Otvoreni Balkan, što se tiče Crne Gore, je sinonim zamrzavanja njene integracije sa Evropom, i Crna Gora ne smije to dozvoliti da se desi”, istakao je sagovornik CdM-a.

Gegaj je izrazio podršku svim individuama, organizacijama, institucijama i partijama koji rade ka ubrzanom učlanjenju Crne Gore u Evropsku uniju.

IzvorCDM

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve