Ponedjeljak, 20 Maja, 2024
Rubrika:

Forum Luča: Umješanost drugih država u izbore je javna i evidentna da boli nemoć institucija

Svjedočimo da nam naši rođaci i prijatelji iz susjedne države u poslednjih dvadesetak dana, ukazaše čast da nas posjete, da obiđu đedovinu, da nam prenesu svoje lijepe želje za naš prosperitet i sreću, kazao je Mrvaljević

Izvršni direktor Foruma Luča Nebojša Mrvaljević dostavljamo je saopštenje povodom pojave povrede izbornog prava na predstoećim lokalnim izborima u Nikšiću.

Saopštenje prenosimo u cjelosti:

Svjedočimo da nam naši rođaci i prijatelji iz susjedne države u poslednjih dvadesetak dana, ukazaše čast da nas posjete, da obiđu đedovinu, da nam prenesu svoje lijepe želje za naš prosperitet i sreću.

Posle toliko godina, toliko usputnih svraćanja na putu za more, gle čuda, posjeta kojoj nije povod saučešće, svadba ili sezona godišnjih odmora, oni vole naš Nikšić!

U razgovoru, naravno podsjetimo se starevine i predaka i uz čašu razgovora počinjemo razaznavati prave razloge iznenadne posjete.

Priča je ljudska, iskrena, nijesmo naučili da se lažemo!

Neko im je zakucao ovih dana na vrata, provjeravao da li imaju pravo glasa u Nikšiću na predstojećim izborima i uz “patriotski” naboj ponudio više nego dovoljne putne troškove za put u rodni kraj i učešće na izborima za korist protagonista “zajedničkog života” a protiv “zla” koje nas razdvoji! Sve ovo je začinjeno stavljanjem do znanja da “znaju sve” i nevjerovatno znali su i za kredite, i djecu gdje se školuju, i sudski postupak oko placa za vikendicu, sve …! Iluzija da znaju sve i da su svemoćni je ostavila dubok utisak. Ipak ovi naši rođaci i prijatelji žive tamo već pola vijeka, svoj život su vezali za taj prostor, ostvaruju sva svoja prava kao i ostali građani susedne nam i “bratske” države. Zbog raznoraznih razloga, od nostalgije do ostvarivanja povoljnosti u ostavinskom postupku, dobijanja dokumenata koja imaju bolju prolaznost u svijetu, bježanja od neke zakonske kazne, kupovine neke njive i drugih malih ljudskih razloga, obnovili su svoje crnogorske “papire” i samim tim stekli i neka prava. Znaju oni da je to protivzakonito! Ali pod medijskom torturom vjeruju da je to “neodrživo” i da nije strašno!

Naš Krivični zakonik u Glavi šesnaest gdje se opisuju krivična djela protiv izbornog prava u članu 186 u stavu prvom jasno kaže “Ko silom ili prijetnjom prinudi drugog ili na drugi protivpravan način na njega utiče da na izborima ili na referendumu vrši ili ne vrši pravo glasanja ili da glasa za ili protiv određenog kandidata, izborne liste odnosno predloga, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do tri godine.”

Nije potrebno biti pravnik i razumjeti da neimenovani lokalni aktivista neke stranke u Srbiji čini krivično djelo protiv izbornog prava u Crno Gori, i da to činjenje ima pravne posledice u Crnoj Gori, kao i jasno prepoznati povezanost i koordinaciju politički bliskih subjekata na friziranju budućeg izbornog rezultata u Nikšiću.

U stavu dva istoga člana prepoznajemo i odgovornost našeg rođaka i prijatelja jer “Kaznom iz stava 1 ovog člana kazniće se ko zahtijeva ili primi poklon ili drugu korist ili prihvati obećanje poklona ili druge koristi za sebe ili drugoga da glasa ili ne glasa ili da glasa u korist ili protiv određenog lica.”

Bez obzira što je pravo ograničeno zbog formalnih razloga ipak nam je svima jasno da ovo nije pravedno i iznad svega nije etički.

U mojoj kući se ja pitam, a ne komšija, makar sebe nazivao i “bratom”!

Mora postojati način, da se ovoj pojavi zloupotrebe izbornog prava stane na put! Koristeći institucionalne i van institucionalne puteve moramo jasno ukazati da dio birača na predstojećim lokalnim izborima to pravo koristi suprotno zakonskim i prije svega moralnim normama.

Uz sve ovo imamo i orkestriranu harangu sa ciljem blokiranja rada Specijalnog državnog tužilaštva i Specijalnog policiskog tima, čiji je jedan od osnovnih zadataka odbrana izbornih prava!

Umješanost drugih država je već toliko javna i evidentna da boli nemoć institucija i “crveni” alarm već svijetli!

Slobodni građanin svoju slobodu osvaja i brani !

„Čovek postaje slobodan svojom odlukom, otporom i nepristajanjem. “ – Meša Selimović

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Mico
13.02.2021-11:06 11:06

Potpuno u pravu! Ovo je toliko kriminalno da boli nereagovanje institucija.

Mrva
13.02.2021-11:53 11:53

Kako naši “oslobodioci” imaju dvostruke aršine, sve zarad malo vlasti! Žmuri se na lopovluke koalicionih partnera i daje podrška paralizi institucija!