Nedjelja, 5 Maja, 2024
Rubrika:

Filipović: Zaustaviti pravno nasilje u Državnom arhivu

Izvršni koordinator GI 21. maj Ljubomir Filipović tim povodom se obratio pismom premijeru Abazoviću i detaljno mu ukazao na nezakonito imenovanje Mrvaljevića i potrebu da se zaustave dalje štetne posljedice

Građanska inicijativa 21. maj zahtijeva od premijera Dritana Abazovića da Vlada Crne Gore, bez daljeg odlaganja, stavi van snage ranije rješenje Vlade Crne Gore o određivanju Danila Mrvljavića, funkcionera Demokratske Crne Gore, za vršioca dužnosti direktora Državnog arhiva na Cetinju.

Izvršni koordinator GI 21. maj Ljubomir Filipović tim povodom se obratio pismom premijeru Abazoviću i detaljno mu ukazao na nezakonito imenovanje Mrvaljevića i potrebu da se zaustave dalje štetne posljedice.

Vlada Crne Gore je na sjednici od 14. aprila 2022. godine donijela Rješenje kojim se za vršioca dužnosti direktora Državnog arhiva ponovo određuje Danilo Mrvaljević, dotadašnji vršilac direktora, do imenovanja direktora Državnog arhiva u skladu sa zakonom, a najduže do šest mjeseci. Ovo rješenje objavljeno je i u Službenom listu Crne Gore br. 42/2022 od 18.04.2022. godine.

Filipović je ukazao u pismu Abazoviću da je predmetno rješenje nezakonito kako u formalno-pravnom, tako i u materijalno-pravnom smislu.

U materijalno-pravnom smislu Vlada Crne Gore je, u konkretnom slučaju, pogrešno primijenila odredbe člana 61 Zakona o državnim službenicima i namještenicima. Stoji činjenica da se vršilac dužnosti na poslove visokorukovodnog kadra može odrediti do imenovanja odnosno postavljenja u skladu sa zakonom, a najduže do šest mjeseci.

“Vrijedi napomenuti da se shodno zakonu “popuna radnog mjesta starješine organa uprave i radnih mjesta iz kategorije visoki rukovodni kadar vrši na osnovu javnog konkursa”. U takvim okolnostima, Vlada Crne Gore određuje Danila Mrvaljevića za vršioca dužnosti direktora Državnog arhiva na period od šest mjeseci prenebregavajući činjenicu da je imenovani već jedanput bio određen za istu funkciju, te da mu je mandat od šest mjeseci već istekao, a da javni konkurs i dalje nije raspisan”, kategoričan je Filipović.

Kako Zakon o državnim službenicima i namještenicima (član 61 stav 1) ne poznaje produženje statusa vršioca dužnosti za još šest mjeseci ili bilo koji drugi vremenski period, to je pobijano Rješenje donešeno protivno pomenutom članu Zakona o državnim službenicima i namještenicima, tvrde u GI 21. maj.

Filipović je Abazoviću naglasio da je i rješenje kojim je Mrvaljević prvi put bio određen za vršioca dužnosti direktora Državnog arhiva bilo nezakonito, jer je donešeno protivno članu 61 stav 3 i 4 Zakona o državnim službenicima i namještenicima.

“Naime, u stavu 3 pomenutog člana stoji da će se za vršioca dužnosti odrediti državni službenik iz organa državne uprave koji ispunjava uslove propisane za mjesto visokog rukovodnog kadra. U stavu 4 istog člana, da se na mjesto vršioca dužnosti može rasporediti lice van tog organa u koliko u tom organu državne uprave ne postoji lice koje ispunjava propisane uslove za radno mjesto visokog rukovodnog kadra. Obzirom da je u Državnom arhivu bilo više lica koja su ispunjavala zakonske uslove za vršioca dužnosti direktora, kao i da Danilo Mrvaljević nije ispunjavao zakonom određene uslove za direktora Državnog arhiva, to je evidentno da imenovani ni u kom slučaju nije mogao biti određen za vršioca dužnosti direktora Državnog arhiva”, navodi Filipović.

Takođe, rješenje koje osporavaju u Pokretu 21. maj ne sadrži sastavne djelove koje, shodno članu 22 Zakona o upravnom postupku, mora da sadrži svako rješenje, a to su: uvod, dispozitiv, obrazloženje i upustvo o pravnoj zaštiti.

Navedeno Rješenje o imenovanju Mrvaljevića sadrži samo uvod i dispozitiv, što znači da nijesu navedeni razlozi za njegovo donošenje, nije navedeno činjenično stanje na osnovu kojeg je Rješenje donijeto, propisi na osnovu kojih je Rješenje donijeto, kao i razlozi koji, s obzirom na utvrđeno činjenično stanje, upućuju na odluku iz dispozitiva Rješenja.

“Izostavljanjem upustva o pravnoj zaštiti, kao neizostavnog dijela rješenja, povrijeđeno je ustavno pravo na žalbu eventualnim drugim učesnicima u postupku. Samo iz navedenih razloga citirano Rješenje Vlade Crne Gore se ne može primijeniti u praksi, niti proizvoditi pravno dejstvo”, smatraju u 21. maju.

GI 21. maj je odlučila da se konkretnim povodom ne obraća Upravnoj inspekciji jer pravna pouka upućuje na Upravni sud na koji se sporovi, na osnovu dosadašnjeg iskustva, rješavaju tek za oko godinu dana. Zato je kompletna odgovornost na premijera Abazovića ali i na partijama koje učestvuju i podržavaju ovu Vladu.

Po riječima Ljuborima Filipovića, Vlada ima ima kapacitet da poništi svoja rješenja, pogotovo iz razloga nezakonitosti.

“Sve što je navedeno u našem dopisu je činjenično tačno – čovjek nije ispunjavao ni formalne uslove za postavljenje za vršioca dužnosti već je to bila nasilna politička odluka onih koji su se smatrali i predstavljali političkim pobjedncima koji imaju pravo da se poinašaju kako im je violja i milo”, kaže Filipović.

Interesatno je, ističe Filipović, da je Vlada u kojoj su i SDP a koju podržava i DPS, u obrazloženju rješenja, na sajtu Vlade, navela da se radi o dokazanom stručnom licu, iako čovjek nema ni formalne uslove koji su predviđeni Zakonom o arhivskoj djelatnosti.

“U suštini radi se o tome da je Vlada svjesno prenebregavala propise, te da su proglasili čovjeka i dokazanim stručnjakom iako ne postoji ni elementarni kvantum činjenica koji upućuje na takvu ocjenu. Sa druge strane suprotno propisima i objektivnim ocjenama eliminisali su praktično sve aktivne crnogorske arhiviste (jer svi ispunjavaju uslove), što upućuje da se radi o isključivo političkoj diskvalifikaciji i samovolji”, naglašava za CdM Filipović.

Građanska inicijativa 21. maj smatra da je u Državnom arhivu Crne Gore namjerno stvoreno i održava se vještačko VD stanje na svim nivoima kako bi se instalirala poželjna politička struktura, a da se izbjegne primjena propisa, odnosno kriterijuma koji su predviđeni.

“To znači da su suspendovana i osnovna načela Zakona o državnim službenicima – profesionalizacija, depolitizacija, kompetitivnost, ostvareni rezultati rada, iskustvo, sposobnost rukovođenja…”,  ističu u društvenom pokretu 21. maj.

Sa obraćenjem Abazoviću izvršni koordinator GI 21. maj Ljubomir Filipović je upoznao i čelnike partija koje učestvuju u ovoj Vladi ili je podupiru – Socijaldemokartsku partiju Crne Gore, Liberalnu partiju Crne Gore, Socijalističku narodnu partiju i Demokratsku partiju socijalista.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Oscar
11.06.2022-16:38 16:38

Bravo Ljubo svako čast…..a ijoš može iznijeti neke Documente ispod šešira onoga njegovoga… ..

gagi
12.06.2022-08:34 08:34

I tatu Dragana-Prla prevaranta i špijuna je udomio,ološi sin i tajo