Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

EVROPSKA KATASTROFA KLERIKALNIH DILETANATA Najgori izvještaj u istoriji za opijenog Zdravinja i nesposobnu vlast!

Izvještaj koji smo sa nestrpljenjem čekali i koji je trebalo da sumira rezultate ''prve demokratski izabrane vlade'', kako su je ''oslobodioci'' pompezno nazvali, potvrdio je ono što su crnogorska, ali i regionalna i evropska javnost znale odavno - da  Krivokapićeva vlada predstavlja političku katastrofu, zasnovanu na trulim kompromisima koju na okupu drži klerikalno tutkalo Svetosavske crkve.

Piše: Balša Knežević

Dileme više nema – vlada Zdravka Krivokapića je zvanično najgora u istoriji Crne Gore, a za to je dobila i sertifikat u vidu izvještaja Evropska komisije koji je juče na sjednici Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta (AFET) predstavio evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku Oliver Varhelji.

Izvještaj koji smo sa nestrpljenjem čekali i koji je trebalo da sumira rezultate ”prve demokratski izabrane vlade”, kako su je ”oslobodioci” pompezno nazvali, potvrdio je ono što su crnogorska, ali i regionalna i evropska javnost znale odavno – da  Krivokapićeva vlada predstavlja političku katastrofu, zasnovanu na trulim kompromisima koju na okupu drži klerikalno tutkalo Svetosavske crkve.

Kada su u pitanju izvještaji Evropske komisije, posljednjih godina navikli smo na monotoniju – zvaničnici EK konstatuju napredak u gotovo svim poglavljivma, pohvale Crnu Goru kao zemlju koja sigurnim koracima ide ka EU, istaknu da smo lideri u integracijama i naravno napomenu na rak-ranu crnogorskog društva – nesposobno, nefunkcionalno i korumpirano tužilaštvo i pravosuđe.

I desničar Varhelji morao da prizna katastrofu

Ove godine, nakon što je u Crnu Goru stigla ”sloboda” i na pozicije vlasti došla prva ”demokratski izabrana vlada”, situacija je nešto drugačija. Izvještaj EK o napretku Crne Gore, odnosno o radu Vlade Zdravka Krivokapića i nove vlasti na ispunjavanju evropskih kriterijuma u integracijama može se svesti na jednu riječ – KATASTROFA!

Ponižavajući izvještaj

Izvještaj EK koji je juče pročitan karakteriše odsustvo uobičajenog diplomatskog ustezanja. U njemu se konstatuje da je Crna Gora nazadovala u gotovo svim segmentima političko-društvenog života – stanje u tužilaštvu i sudstvu je nikad gore, u tim oblastima nema napretka, korupcija je i dalje veoma prisutna, tenzije na političkoj sceni su na rekordnom nivou, sloboda govora je ugrožena, društvo polarizovano, vjerski motivisani napadi su sve učestaliji, a pregovaračku strukturu gotovo i da nemamo!

Ako je suditi po izvještaju EK, jedino poglavlje koje bi zadovoljila ”ekspertsko-apostolska” vlast je ”rapidna klerikalizacija društva”, i bespogovorna poslušnost crkvi Srbije u čijem interesu vladajuća struktura dominantno radi.

Izraženo u brojkama – ukupna ocjena Crne Gore ove godine je 3,03, što je najniža ocjena u posljednjih šest godina od kad postoje mjerenja!

Ovakve ocjene vjerovatno nikoga u Crnoj Gori nijesu iznenadile, jer nam pregovaračku politiku po svemu sudeći, diktiraju parapolitička organizacija SPC, Joanikije Mićović, Porfirije Perić, uz jak upliv zvaničnog Beograda.  Dok su za pregovore i aktivnu saradnju sa Evropskom unijom zaduženi nesposobni kadrovi iz Ministarstva vanjskih poslova sačinjeni od poslušnih litijaša i konvertitskog kadra bivše vlasti instaliranog od strane, nekadašnjeg visokog funkcionera koji se honorarno bavi politikom – Milana Roćena.

Picula ni malo zadovoljan, nije birao riječi

Situacija je toliko loša da je čak izvjestilac Evropskog parlamenta (EP) za Crnu Goru Tonino Picula morao javno da izrazi zabrinutost za sveukopno usporavanje evrointegracija u našoj zemlji!

Oblast vladavine prava u rasulu

S obzriom da je crnogorska javnost juče već detaljno upoznata sa izvještajem EK, ovom prilikom samo u kratkim crtama treba rekapitulirati katastrofu na koju je u njemu ukazana.

Tužilaštvo i sudstvo, odnosno oblast vladavine prava koja je vezana za poglavlja 23 i 24 je i dalje glavni problem države. To i ne treba da čudi s obzirom da se Tužilaštvo, pogotovo Specijalno državno tužilaštvo (SDT), izolovalo kao zasebni klan koji se drži svog internog kodeksa sličnog sicilijanskoj ”omerti”, a ne vladavine prava i zakona.

U Izvještaju se navodi da pravni okvir koji garantuje nezavisnost pravosuđa postoji, ali sudstvo i tužilaštvo se i dalje smatra osjetljivim na političko miješanje. Ističe da nije postignut nikakav napredak u oblasti pravosuđa, a da implementacija ključnih pravosudnih reformi stagnira!

Tužilaštvo – bolna tačka crnogorskog društva

Iako se aktuelna vlast nakon izvojevanja ”slobode” busala da će krenuti u beskrupuloznu borbu protiv korupcije, u dokumentu EK se govori o sasvim drugačijem stanju u realnosti. Ističe se da je ”korupcija i dalje rasprostranjena u mnogim oblastima i izaziva zabrinutost”.

Crkva Srbije kočnica napretka

Kada je u pitanju oblast slobode misli, savjesti i vjeroispovijesti, navodi se da i dalje brinu religijski motivisani napadi, koji su se nastavili i nakon izbora u avgustu 2020. i tokom 2021. godine. Ovo i ne treba da čudi s obzirom na eskalaciju međuvjerske netrpeljivosti i ksenofobije koju stimulišu desničarski i neočetnički krugovi bliski SPC, koja važi za nalogodavca aktuelne vlasti.

Evropska komisija je zabrinuta što je aktuelna vlast na prepad, bez javne rasprave pod pritiskom nalogodavaca iz crkve Srbije u januaru usvojila izmjene i dopune Zakona o slobodi vjeroispovijesti. Konstatuje se da su izmjene ”pripremljene u odsustvu javne rasprave i nakon ograničenih konsultacija sa predstavnicima vjerskih zajednica, isključujući Crnogorsku pravoslavnu crkvu”.

Retrogradne i neočetničke snage okupljene oko SPC glavna prepreka napretku

U izvještaju se podsjeća da je Vlada najavila potpisivanje Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom, čiji sadržaj još nije otkriven javnosti, kao i da se nekoliko crkvenih ceremonija i okupljanja desilo uz kršenje kovid mjera. Ukratko – EK je konstatovala subverzivni i retrogradni uticaj koji crkva Srbije ima na demokratske procese u Crnoj Gori.

Tenzije u vlasti zakočile reforme, mediji ugroženi

Takođe je konstatovano da su tenzije i nepovjerenje među političkim akterima obilježili izvještajni period. Upozorava se na ”duboku polarizaciju između nove vladajuće većine i opozicije koja je trajala i tokom 2020. godine i pojačala se u postizbornom periodu”. U izvještaju se napominje i na disfunkcionalnost vladajuće većine.

”Uzavreli odnosi i nepovjerenje podstakli su česte eskalacije i dodatno pogoršali političke podjele, uključujući i unutar vladajuće većine”, navodi se u dokumentu. Ističe se da su neslaganja između izvršne i zakonodavne vlasti usporile reformski rad. To je najbolje vidljivo na primjeru Tužilačkog savjeta oko kojeg aktuelna vlast ne može nikako da se dogovori.

Umjesto da zakazuje sjednice na kojima će se usvajati zakoni i birati Tužilački svjet Bečić se slikava sa popovima

Kada je u pitanju sloboda medija, EK je očekivano konstatovala progon kojem su pojedini mediji, uključujući portal Aktuelno, bili izloženi od strane potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića. Stoga su napomenuli da ”vlast treba da promoviše okruženje pogodno za istraživačko novinarstvo i slobodu medija, tako što će odmah reagovati i javno osuditi govor mržnje i prijetnje, i uzdržati se od vršenja političkog pritiska na novinare, uključujući i kroz njihove javne izjave”.

Katastrofa u pregovaračkoj strukturi

Kao da ovakve ocjene nijesu bile dovoljan šamar za aktuelnu vlast, EK je najgore rezervisala za institucije izvršne vlasti koje su direktno zadužene, ujedno i najodgovornije, za komunikaciju sa EU i pravilnu implementaciju evropskih kriterijuma – Ministarstvo vanjskih poslova i pregovarački tim.

Zorka Kordić: Nesposobna da vodi pregovarački proces

U izvještaju se konstatuje da je pregovaračka struktura značajno oslabljena ostavkom ili razrešenjem 110 njenih članova, uključujući 16 pregovarača za poglavlja i 24 šefa radnih grupa, dok neka ključna ministarstva “nijesu pokazala dovoljno posvećenosti i konstruktivnog angažmana u procesu pristupanja EU pod svojim novim rukovodstvom“.

Prevedeno sa diplomatskog jezika, konstatuje se da je pregovaračka struktura zapala u kaljugu neznanja i nesposobnosti zbog revanšizma prema kadrovima bivše vlasti i da pregovori sa EK stagniraju jer su trenutni kadrovi na čelu sa Zorkom Kordić nesposobni da ih vode!  

Ovo i ne treba da čudi s obzirom da je na čelu Ministarstva vanjskih poslova Đorđe Radulović, koji pripada takozvanom trećem ešalonu bez nekog bitnijeg učinka u diplomatskoj karijeri, čiji je najveći domet prije ministarske funkcije, mjesto drugog sekretara u ambasadi u Bukureštu. Ni Radulovića ni Kordić za funkcije koje trenutno otaljavaju nije preporučila stručnost, već prije svega poslušnost i veze sa strukturama bivše vlasti oličenim u nekadašnjem šefu diplomatije Milanu Roćenu.

Birokratsko prikrivanje bruke

Glavna pregovaračica Crne Gore sa Evropskom unijom Zorka Kordić juče je na predstavljanju Izvještaja izrazila zavidan nivo neznanja, a koristila je impozantan arsenal birokratksih fraza i floskula da bi  prikrila katastrofalno stanje koje je konstatovala Evropska komisija.

Đorđe Radulović: Komentar je suvišan…

Međutim, od ovakve diplomatije se nije moglo više očekivati s obzirom da je Ministarstvo vanjskih poslova na čelu sa Radulovićem, za svega par mjeseci od dobro uhodane diplomatske mreže napravilo haotičnu svetosavsku kaljugu koja umjesto konkretnog rada na afirmaciji države na međunarodnoj sceni, služi za lobiranje protiv bivše vlasti.

U prilog toj tvrdnji ide i pisanje portala Aktuelno, koji je konstatovao da je Kordić posjetu Francuskoj u junu koristila najmanje za razgovore o pregovaračkom procesu Crne Gore i EU, a najviše za ogovaranje i pritužbe na račun predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića. Takođe smo pisali da je odavala detalje o letovima Đukanovića i raznim drugim podacima opskrbljivala NVO i pojedine prosrpske medije.

Ogoljena nsposobnost vlasti

Na osnovu onoga što je navedeno u izvještaju jasno je da je opravdano sve glasnije mišljenje javnosti da je Kordić diplomatske aktivnost u dosadašnjem radu kao glavna pregovaračica, svodila na primanje ambasadora dok je pregovaračka struktura sa EU ostala u drugom ili trećem planu.

Sve u svemu, EK nije štedjela aktuelnu vlast u Crnoj Gori i u ovogodišnjem izvještaju najmanje je korišćen diplomatski jezik, što ide u prilog spekulacijama da se EU već umorila od litijaškog kadra koji je od preuzimanja vlasti pokazao samo nesposobnost, sklonost ka nepotizmu i retrogradnoj klerikalizaciji države.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

4 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
mrki
20.10.2021-12:38 12:38

Pi, vise.

Niksic
20.10.2021-15:10 15:10

Postalo je otrcano vise to govoriti, ali po sto puta ZASTIĐA jedna svi na gomilu!!

Zagrepčan
20.10.2021-17:14 17:14

Crkva Srbije kao agentura beogradske velikosrpske politike i trenutna marionetska Vlada u Crnoj Gori, kao ekspozitura te politike, predstavljaju glavni problem ulasku Crne Gore u EU. Rješenje bi bilo, raspisivanje novih izbora, kojima bi vlast u Crnoj Gori, preuzela crnogorska suverenistička i proeuropska politička opcija.

ZAGA
20.10.2021-23:02 23:02

Najvaznije je sto se njihovo KLUPKO odmotava velikom brzinom a da oni nisu nimalo svesni,
Samo da sto pre POCINEMo od njih,,,, EU + SAD zajedno!