Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Izvještaj EK: Neslaganja usporila reformske procese u CG, neka ministarstva ne rade kako treba, pregovaračka struktura slaba…

''Duboka polarizacija između nove vladajuće većine i opozicije trajala je tokom 2020. godine i pojačala se u postizbornom periodu. Uzavreli odnosi i nepovjerenje podstakli su česte eskalacije i dodatno pogoršali političke podjele, uključujući i unutar vladajuće većine'', navodi se u dokumentu

Tenzije i nepovjerenje među političkim akterima obilježili su izvještajni period koji se odnosi na političke kriterijume, navodi se u Izvještaju o napretku za Crnu Goru u koji je Radio-televizija Crne Gore (RTCG) imala uvid.

“Duboka polarizacija između nove vladajuće većine i opozicije trajala je tokom 2020. godine i pojačala se u postizbornom periodu. Uzavreli odnosi i nepovjerenje podstakli su česte eskalacije i dodatno pogoršali političke podjele, uključujući i unutar vladajuće većine”, navodi se u dokumentu.

Ističe se da su neslaganja između izvršne i zakonodavne vlasti usporile reformski rad.

Kada je riječ o izbornoj reformi, izvještaj konsatuje da je napredak bio spor zbog početnih odlaganja i periodičnih bojkota.

“Parlament je razriješio predsjednika Državne izborne komisije (DIK) u junu 2021, imenovanje novog predsjednika još se čeka u parlamentu. Potrebni su kontinuirani napori za povećanje profesionalizma, transparentnosti i odgovornosti DIK-a“, navodi se u dokumentu u koji je TVCG imala uvid.

Obezbijediti vjerodnostojan odgovor na “aferu Koverta”

Dalje se navodi da uprkos međustranačkom dogovoru da se svi lokalni izbori održe istog dana, pravni okvir i dalje predviđa njihovo postupno sprovođenje, što dovodi do skoro stalne predizborne kampanje na nacionalnom i lokalnom nivou.

Ostaje da se obezbijedi vjerodostojan, nezavisan i efikasan institucionalni odgovor na takozvanu “aferu koverta”.

Izvještaj naglašava i da je nedostatak konstruktivnog angažovanja svih parlamentarnih aktera spriječio smislen politički dijalog, dodatno polarizujući politički pejzaž.

Vladajuća većina je, kako se dodaje, često inicirala ili donosila zakone po ubrzanoj proceduri, bez neophodnih javnih konsultacija i bez odgovarajućeg uzimanja u obzir uslova za pristupanje EU.

Navodi se da je sastav sadašnjeg parlamenta “bez presedana” u istoriji Crne Gore.

“Parlament do sada nije mogao osigurati potrebnu 2/3 većinu za važna imenovanja sudija, pa su ključne funkcije pravosudnog sistema i dalje popunjene na osnovu vršilaca dužnosti“, između ostalog se primjećuje i izvještaju.

Pregovaračka struktura oslabljena

Kaže se i da je pregovaračka struktura značajno oslabljena ostavkom ili razrešenjem 110 njenih članova, uključujući 16 pregovarača za poglavlja i 24 šefa radnih grupa, dok neka ključna ministarstva “nijesu pokazala dovoljno posvećenosti i konstruktivnog angažmana u procesu pristupanja EU pod svojim novim rukovodstvom“.

Nema napretka u oblasti pravosuđa

Crna Gora je i dalje umjereno spremna za primjenu pravnih tekovina EU i evropskih standarda u oblasti pravosuđa i osnovnih prava i uopšteno je postigla ograničen napredak, sa ograničenim rezultatima u pogledu odgovornosti.

Međutim, ističe se da nije postignut napredak u oblasti pravosuđa, a implementacija ključnih pravosudnih reformi stagnira.

„Odlučna politička posvećenost potrebna za deblokiranje važnih segmenata tih reformi još je neispunjena, a brojna imenovanja u pravosuđu su na čekanju u Parlamentu zbog nemogućnosti osiguranja kvalifikovane većine“, kaže se u dokumentu.

Kapaciteti za rješavanje krijumčarenja duvana i pranja novca nijesu na očekivanom nivou

Izvještaj navodi da je Crna Gora umjereno pripremljena u borbi protiv organizovanog kriminala.

Konstatuje se da je broj predmeta organizovanog kriminala koji su istraženi i procesuirani nastavio je da raste, a broj predmeta o kojima je presuđeno na sudovima se skoro utrostručio.

Međunarodna policijska saradnja je dobro uspostavljena i nastavlja da daje rezultate, sa nezapamćenim zapljenama droga u inostranstvu.

Međutim, kapaciteti za rješavanje krijumčarenja duvana i pranja novca još nijesu na očekivanom nivou. Kaže se da Crna Gora još mora riješiti neke sistemske nedostatke u svom sistemu krivičnog pravosuđa, uključujući i način na koji se predmeti organizovanog kriminala rješavaju na sudovima.

Korupcija rasprostranjena u mnogim oblastima

U dokumentu se ističe da uprkos proaktivnijem pristupu Agencije za borbu protiv korupcije, korupcija je i dalje rasprostranjena u mnogim oblastima i izaziva zabrinutost.

„Postoji potreba za snažnom političkom voljom za efikasno rješavanje ovog pitanja, kao i snažnim odgovorom krivičnog pravosuđa na korupciju na visokom nivou“, istaknuto je u dokumentu.

Što se tiče osnovnih prava, Crna Gora je nastavila da ispunjava obaveze iz međunarodnih instrumenata i zakona o ljudskim pravima, ali i dalje postoje izazovi u osiguravanju efikasne primjene nacionalnog zakonodavstva o ljudskim pravima. Ostvaren je ograničen napredak u oblasti slobode izražavanja.

Oganičen napredak u slobodi izražavanja

Izvještaj o naprteku konstatuje da je bilo nekih novih pomaka u istrazi o pucanju u istraživačkog novinara 2018. godine, ali ostaje da se osigura potpuno i efikasno sudsko praćenje ovog slučaja i drugih važnih starih slučajeva.

Ističe se da su potrebni su dodatni napori da se ograniče efekti dezinformacija i internetskog uznemiravanja i govora mržnje, uz osiguranje da takve mjere ne ograničavaju nesrazmjerno slobodu izražavanja.

Konstatuje se da je parlament imenovao novi Savjet RTCG u junu 2021. godine bez široke podrške među strankama, te da je nakon te promjene i naknadnih promjena rukovodstva RTCG, javni servis je počeo prikazivati politički raznolikije sadržaje.

„Medijska scena je i dalje visoko polarizovana, često obilježena politički pristrasnim i neuravnoteženim izvještavanjem, uključujući veliko učešće stranih medija iz regiona, što je bilo posebno zapaženo tokom izbornih perioda. Mehanizmi samoregulacije su i dalje slabi“, ocijenjeno je u dokumentu.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
borko
19.10.2021-12:09 12:09

Sad će se javiti ministrica i čuveni ministar, specijalni tumači tuđih misli, da nam objasne što su u stvari mislili evropljani.