Subota, 4 Maja, 2024
Rubrika:

Efekat dezinformacija: Skoro četvrtina građana vjeruje da su Ukrajinci nacisti

Rusiju kao zaštitnicu Slovena i pravoslavlja vidi trećina građana (33,6 odsto)

Tačno četvrtina građana Crne Gore, njih 25 procenata, vjeruje da Ukrajina fingira žrtve kako bi lažno optužila Rusiju.

Sa druge strane, 31,9 odsto građana Crne Gore smatra da je takva tvrdnja lažna, a 43,1 odsto je odgovorilo da ne zna. To je pokazalo istraživanje koje je za potrebe Centra za demokratsku tranziciju (CDT) sprovela agencija Damar, a koje je sprovedeno uz podršku Ambasade SAD u Podgorici.

Da su Ukrajinci nacisti i da se Rusija u toj zemlji bori protiv nacizma vjeruje skoro četvrtina građana (22,7 odsto), dok je 43,9 odsto ispitanika ocijenilo da je takva tvrdnja lažna a trećina ispitanika je kazalo da ne zna.

Da je Rusija otela djelove Ukrajine smatra 37,9 odsto ispitanih građana, a njih 31,7 smatra da je to lažna tvrdnja, navode iz CDT.

Rusiju kao zaštitnicu Slovena i pravoslavlja vidi trećina građana (33,6 odsto), a istovremeno gotovo identičan broj njih (33,8 odsto) smatra da to nije slučaj. Ovu zemlju kao najjaču vojnu silu vidi 36,1 odsto građana Crne Gore, dok 29,9 odsto ispitanika ne misli tako.

Rusiju kao dominantnu nad EU i Sjedinjenim Američkim Državama vidi 29,8 odsto građana nasuprot 34,1 koji su ocijenili suprotno.

Istraživanje javnog mnjenja je sprovedeno u periodu od 6. do 16. februara, na uzorku od 1000 građana/ki.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve