Petak, 3 Maja, 2024
Rubrika:

Đurović sa ambasadorkom Švedske: Crna Gora može biti uspješna evropska priča

Uz naglasak da dva parlamenta imaju značajan potencijal za intenzivniju komunikaciju, predsjednica Skupštine je kazala da aktuelna faza integracije Crne Gore u EU iziskuje i poseban angažman na planu parlamentarne diplomatije

Za bezbjednost Evrope je od posebnog značaja da Evropska unija prepozna značaj integracije regiona Zapadnog Balkana u EU. Kao zemlja koja je najdalje odmakla u procesu pregovora sa EU, Crna Gora može biti uspješna evropska priča, što bi poslalo snažnu motivacionu poruku cjelokupnom regionu, kazala je predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović koja se danas sastala sa Anikom Ben David, novoimenovanom ambasadorkom Kraljevine Švedske u Crnoj Gori na nerezidentnoj osnovi.

Uz naglasak da dva parlamenta imaju značajan potencijal za intenzivniju komunikaciju, predsjednica Skupštine je kazala da aktuelna faza integracije Crne Gore u EU iziskuje i poseban angažman na planu parlamentarne diplomatije.

Ona je uputila zahvalnost Švedskoj na sveukupnoj tehničko-ekspertskoj pomoći i izrazila očekivanje da će frekventnija komunikacija doprinijeti unapređenju aspiracije Crne Gore u EU.

Predsjednica Skupštine je upoznala ambasadorku sa čvrstom opredijeljenošću Skupštine i Vlade Crne Gore povodom nastavka reformskih procesa, ističući nedvosmislenu odlučnost da u što skorijem periodu završimo proces pristupnih pregovora kako bismo postali prva sljedeća članica EU.

Sagovornice su razmijenile mišljenja i o aspektu aktuelnih geopolitičkih dešavanja, konstatujući da je u teškom trenutku za Ukrajinu i Evropu potrebno pokazati zajedništvo i poslati poruku ohrabrenja regionu Zapadnog Balkana.

Predsjednica Skupštine je navela da je Crna Gora kredibilan evropski partner, te da članstvo u NATO daje dodatnu sigurnost i podsticaj.

“Za bezbjednost Evrope je od posebnog značaja da EU prepozna značaj integracije regiona Zapadnog Balkana u EU. Kao zemlja koja je najdalje odmakla u procesu pregovora sa EU, Crna Gora može biti uspješna evropska priča, što bi poslalo snažnu motivacionu poruku cjelokupnom regionu“, kazala je Đurović.

Ona je istakla da izuzetno visok procenat građana Crne Gore (74,7 odsto)  pruža podršku evropskim integracijama i skorom članstvu naše zemlje u EU, što korespondira sa jačanjem podrške građana EU politici proširenja.

Đurović je naglasila da su za Crnu Goru veoma dragocjena skandinavska iskustva u oblasti energetike, naročito obnovljivi izvori energije i „zelena“ energija, kao i uspostavljanje saradnje sa Švedskom agencijom za međunarodnu razvojnu saradnju (SIDA) u cilju obezbjeđivanja švedske podrške prilagođavanju evropskim standardima u oblasti pregovaračkog poglavlja 27 – Životna sredina.

Ambasadorka Anika Ben David je istakla da je Crna Gora lider u regionu Zapadnog Balkana, akcentujući važnost ubrzanja integracije cjelokupnog regiona u EU.

Ona je ohrabrila predsjednicu Skupštine da nova parlamentarna većina nastavi da snažno sprovodi reformske procese, ističući da su poglavlja 23 i 24 od posebnog značaja za nastavak evropskog puta naše zemlje.

Ambasadorka David je kazala da je Švedska prijatelj i partner Crnoj Gori, izrazivši očekivanje da će Crna Gora pružiti podršku njenoj zemlji prilikom integracije u NATO savez.

U tom smislu, predsjednica Đurović je istakla da Crna Gora snažno podržava politiku otvorenih vrata i pravo država da samostalno definišu vanjskopolitičke prioritete, te je u kontekstu švedskog i finskog zahtjeva za članstvo, izrazila očekivanje da će Crna Gora biti među prvim saveznicama koja će okončati proces ratifikacije Protokola o pristupanju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve