Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Podrška Švedske da Crna Gora bude sljedeća članica EU

Ambasadorka Anika Ben David je kazala da je Crna Gora predvodnica u procesu pristupanja EU, te da je raduju početni dobri rezultati Skupštine i Vlade u oblasti vladavine prava

Crna Gora je u kratkom vremenskom periodu pokazala značajne rezultate koji mogu ubrzati njen evropski put, a Švedska će nastaviti da podržava Crnu Goru kako bi ispunila preostale obaveze i postala 28. članica EU, ocijenjeno je na sastanku ministarke evropskih poslova Maide Gorčević sa ambasadorkom Kraljevine Švedske u Beogradu Anikom Ben David.

Ambasadorka Anika Ben David je kazala da je Crna Gora predvodnica u procesu pristupanja EU, te da je raduju početni dobri rezultati Skupštine i Vlade u oblasti vladavine prava.

“Drago nam je da svjedočimo dobrim rezultatima Crne Gore u procesu pristupanja EU. Želimo da postanete sljedeća članica Unije i u tom pravcu ćemo podržati sve reforme koje sprovodite svjesni da one idu u prilog unapređenju kvaliteta građana Crne Gore“, poručila je Ben David.

Ambasadorka je kazala da Švedska može pružiti ekspertsku podršku Crnoj Gori na polju vladavine prava, kao i u oblasti životne sredine gdje posjeduje relevantnu ekspertizu.

Ona je zahvalila na podršci Crne Gore za članstvo Švedske u NATO Alijansi, istakavši da je to posebno važno u kontekstu aktuelnih globalnih bezbjednosnih izazova.

Ministarka Gorčević je upoznala sagovornicu sa aktuelnim stanjem u procesu pristupanja Crne Gore EU.

Istakla je da su pred Vladom i Skupštinom ozbiljni zadaci, te da postoji jasna spremnost da se u najkraćem roku isporuče potrebni rezultati i osigura ubrzan napredak prema EU.

“Crnogorske institucije i pregovaračku strukturu očekuje mnogo posla u kratkom vremenskom periodu, ali smo odlučni da iskoristimo povoljan momenat i snažnu podršku Evropske komisije i država članica i do ljeta ispunimo ključne obaveze iz poglavlja 23 i 24 čime ćemo otvoriti vrata posljednjoj fazi pregovora, odnosno započeti proces privremenog zatvaranja svih pregovaračkih poglavlja“, kazala je Gorčević.

Ona je zahvalila Švedskoj na dosadašnjoj, veoma značajnoj ekspertskoj i tehničkoj podršci u više razvojnih oblasti istakavši da postoji više oblasti u kojima ta saradnja može biti unaprijeđena.

Sagovornice su razmijenile mišljenja i o aktuelnim geopolitičkim dešavanjima, situaciji u Crnoj Gori i regionu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve