Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Đurović otvorila XV Nacionalnu anti-korupcijsku konferenciju

Podsjetivši da je Skupština Crne Gore, tokom 24. saziva, 2012. godine, donijela Odluku o izmjenama i dopunama Poslovnika Skupštine Crne Gore kojim je, pored ostalog, predviđeno formiranje novog radnog tijela Skupštine, Odbora za antikorupciju, Đurović je rekla da isti do danas nije zaživio na pravi način

Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović otvorila XV Nacionalnu anti-korupcijsku konferenciju saopšteno je iz njenog Kabineta.

Otvarajući XV Nacionalnu anti-korupcijsku konferenciju, koju je organizovala NVO Mreža za afirmaciju nevladinog sektora, predsjednica Đurović je istakla da je održavanje ovakvog skupa izuzetno važno i zahvalila MANS-u na višegodišnjem zalaganju da ova tema dobije neophodnu pažnju u našem društvu.

Ona je ukazala da je korupcija društveni problem koji postoji od davnina i koji društvo izjeda iznutra, pa kao takav predstavlja značajnu prepreku za razvoj stabilnog i razvijenog poslovnog ambijenta.

“Što se tiče Crne Gore, Đurović je rekla da naš društveno – politički kontekst karakterišu dug period demokratske tranzicije i proces demokratske konsolidacije institucija koji još uvijek nije okončan”, navodi se u saopštenju.

Podsjetivši da je Skupština Crne Gore, tokom 24. saziva, 2012. godine, donijela Odluku o izmjenama i dopunama Poslovnika Skupštine Crne Gore kojim je, pored ostalog, predviđeno formiranje novog radnog tijela Skupštine, Odbora za antikorupciju, Đurović je rekla da isti do danas nije zaživio na pravi način.

“U tom smislu, istakla je da svi poslanici crnogorskog parlamenta treba da se angažuju u dijelu što češćeg održavanja sjednica, kako bi se na najdirektniji način moglo raspravljati o ovoj pojavi i donositi potrebni akti koji bi doprinijeli njenoj eliminaciji ili makar smanjenju”, dodaje se u saopštenju.

Zbog toga, podsjetila je predsjednica Đurović, Skupština Crne Gore je 1. decembra 2022. godine, na predlog Odbora za antikorupciju, usvojila zaključke koji se tiču formiranja radne grupe koja će pripremiti izmjene i dopune Zakona o sprječavanju korupcije, a da je sama sazvala Devetu posebnu sjednicu Odbora za antikorupciju u proširenom sastavu u cilju konsultacija o unapređenju Zakona o sprječavanju korupcije, za 16. decembar 2022. godine.

“Korupcija u crnogorskom društvu izražena je do te mjere da stvara negativne obrasce ponašanja u svakodnevnom životu, dok određene vrste korupcije ostavljaju krupne posljedice na biznis sektor, pa mogu postati ozbiljna prepreka za privatno i strano ulaganje, te ukupan razvoj ekonomije”, istakla je predsjednica Skupštine.

Potencirajući da je korupcija hronični problem Crne Gore, koji smo naslijedili od prethodnih vladajućih struktura i sa kojim se moramo boriti u kontinuitetu, Đurović je ukazala da svi društveni činioci moraju imati hrabrosti i odlučnosti da se uhvate u koštac sa ovom pojavom, te da na ovom polju ostvare rezultate kojima će, prvenstveno, građani biti zadovoljni i koji će dovesti od poboljšanja njihovog kvaliteta života, a koji će, takođe, doprinijeti ispunjavanju neophodnih kriterijuma za članstvo u Evropskoj uniji.

“Ona je naglasila da državni funkcioneri svojim primjerom treba da utiču na građane i da im stave do znanja da korupcija nije poželjan način završavanja bilo kakvih obaveza, već samo teret kojim otežavamo već dovoljno komplikovanu situaciju u zemlji i vučemo je unazad”, navodi se u saopštenju

Đurović je istakla da korupcija nije pojedinačni, već sistemski problem u crnogorskom društvu, te da je za borbu protiv nje potreban neselektivan pristup i izgradnja snažnog zakonskog okvira kojim će se pokazati odlučnost u toj borbi. Crna Gora, koja je kao svoj strateški prioritet postavila pristupanje Evropskoj uniji, više ne može tolerisati postojanje korupcije, zaključila je predsjednica Skupštine Crne Gore.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
KLEMENTINA
10.12.2022-12:31 12:31

ČIJA JE ĐUROVIĆ MILjENICA NA VAŠEM PORTALU TE SE NE OBJAVLjUJU KOMENTARI NA NjENA ISTUPANjA.