Subota, 18 Maja, 2024
Rubrika:

Đurović: Članstvo u EU nam treba da bi vlada bila odgovornija

Đurović se prvo osvrnula na termine za koje joj se čini da se malo miješaju, govorila je o procesu u stabilizaciji pridruživanju, članovima 17 i 18 koji govore procedure pregovaranja međunarodnih ugovora kada pregovara EU ispred država članica, izvoza i uvoza koji nam je omogućen u EU.

Evropska unija nam treba iz dobro poznatih razloga, od pomirenja preko vlasničkih prava, migracija, energetike, tržišta, obrazovanja do svih drugih segmenata koji se uključuju u svakodnevni život svih građana. EU nam treba i da imamo učinkovitije vlade jer nas uči kako da planiramo razvoj i da ne moramo da budemo lošihjavnih finansija, da imamo jaču administraciju, kazala je bivša ministarka za evropske integracije i profesorica Gordana Đurović. Ona je u Bijelom Polju, u prostorijama “EU info kutka na sjeveru Crne Gore” održala trening na temu priključivanja Crne Gore EU, piše Pobjeda.

Đurović se prvo osvrnula na termine za koje joj se čini da se malo miješaju, govorila je o procesu u stabilizaciji pridruživanju, članovima 17 i 18 koji govore procedure pregovaranja međunarodnih ugovora kada pregovara EU ispred država članica, izvoza i uvoza koji nam je omogućen u EU.

“Ja sam 2007, 2008, 2009. i 2010. godine kada je crnogorska administracija jako dobro radila doživjela kao izuzetno priznanje naše države kada smo potpisali sporazum o stabilizaciji. Evropska unija je sad morala zaigrati na to da ona traži podršku građana, da građani prepoznaju evropske vrijednosti. Evropska unija nije idealna, nije bajka, Evropska unija nam treba iz dobro poznatih razloga, od pomirenja preko vlasničkih prava, migracija, energetike, tržišta, obrazovanja do svih drugih segmenata koji se uključuju u svakodnevni život svih građana. EU nam treba i da imamo učinkovitije vlade jer nas uči kako da planiramo razvoj i da ne moramo da budemo loših javnih finansija, da imamo jaču administraciju. Možemo naučiti nešto iz raznih zemalja, npr. od Turske smo mogli naučiti da ne možemo prečicom ništa postići. Mi bi bili doprinos evropskim kontrolama granica i mnogim drugim stavrima koje su danas važne”, istakla je Đurović.

Na pitanje da li Crna Gora može ubrzati proces ulaska u EU, Đurović je odgovorila da smatra da bi mogla kada bi se mi malo više usaglasili i organizovali, te da je naša prednost je to što smo mala država od 620.000 stanovnika.

Projekat „EU info kutak na sjeveru Crne Gore“ u Bijelom Polju sprovodi NVO MMNE, a finansijski je podržan kroz javni poziv OCDa u Crnoj Gori od osnovnih usluga do oblikovanja politika M’BASE. Projekat OCD-a u Crnoj Gori od osnovnih usluga do oblikovanja politika M’BASE sprovodi Centar za građansko obrazovanje (CGO), u partnerstvu sa njemačkom fondacijom „Friedrich Ebert“ (FES), NVO Centar za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore (CZIP) i NVO Politikon mreža, a u saradnji sa Ministarstvom javne uprave, digitalnog društva i medija i Kancelarijom za evropske integracije Vlade Crne Gore.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve