Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Đukanović: Aktuelna vlast Crnoj Gori želi oduzme obnovljenu nezavisnost, suverenost i stabilnost

Prema njegovim riječima, ušli smo u sezonu izbora u Crnoj Gori i vrlo je realno očekivati da ćemo u sljedećih šest mjeseci obaviti jedan kompletan izborni ciklus: od lokalnih, preko parlamentarnih do predsjedničkih izbora

U Šavniku je sinoć održana završna konvencija izborne liste “Prava stvar, Nastavljamo domaćinski za Šavnik” koju čini koalicija DPS i SD.

Na konvenciji je govorio predsjednik DPS Milo Đukanović koji je, zahvalivši se na toploj i srdačnoj dobrodošlici, govorio o ljepotama, bogatstvima i perspektivi tog kraja.

“Danas u Šavniku imamo na desetine novih preduzeća uglavnom vezanih za ugostiteljstvo ali sa jasnom ambicijom da se dalje šire u turističkoj djelatnosti i da doprinesu nespornoj turističkoj valorizaciji potencijala ovoga kraja. Već se uveliko eksploatiše izuzetno kvalitetna voda iz ovog područja. Pored toga naravno ukazuje se mogućnost koja će siguran sam uskoro doživjeti punu valorizaciju, da se iskoriste poljoprivredne površine da zdrava hrana iz ovog kraja ne bude samo na trpezama hotela i turističkih objekata u Šavniku nego da preko prestižnih turističkih brendova širom Crne Gore doživi izvoz na pragu naših domaćinstava”, istakao je Đukanović.

Već imamo, dodao je, valorizaciju značajnih energetskih resursa Šavnika, prije svega u proizvodnji obnovljive energije i to će se svakako nastaviti.

“Dakle, svjedočimo o intenzivnom razvoju Šavnika i želim da vam iz iskustva dugogodišnjeg predsjednika vlade kažem da velika zasluga zato pripada ljudima koji su vodili Šavnik u dugom vremenskom periodu”, ukazao je Đukanović.

U nastavku svog izalaganja predsjednik se zahvalio okupljenim na, kako je istakao istrajnosti u podršci nezavisnoj, građanskoj i evropskoj Crnoj Gori.

“Nema malih i velikih opština, ima samo opština sa dobrom tradicijom, sa odgovornim ljudima, sa ljudima koji su iskreno posvećeni svom kraju i svojoj državnoj kući kao što je slučaj sa šavničkim krajem, sa Drobnjacima i Uskocima i sa njihovom vazdašnjom, veoma ozbiljnom i duboko utemeljnom slobodarskom idejom. Nemam ni zeru dileme oko toga da ćete tako odlučiti i 23. oktobra i na skorim parlamentarnim izborima, poslije kojih će uslijediti predsjednički izbori”, kazao je on.

Prema njegovim riječima, ušli smo u sezonu izbora u Crnoj Gori i vrlo je realno očekivati da ćemo u sljedećih šest mjeseci obaviti jedan kompletan izborni ciklus: od lokalnih, preko parlamentarnih do predsjedničkih izbora.

“To moje uvjerenje je utoliko jače što, zajedno sa vama, gledam na pokušaje da se političkim inženjeringom ugrozi pravo Šavničana da odlučuju o svojoj budućnosti. Nikšić je uvijek bio veliki oslonac Šavnika i tako mora i da ostane. Ali, ono čemu prisustvujemo posljednjih sedmica, a što je u režiji lidera nove političke većine u Nikšiću, ne služi na čast Nikšiću. Nije to ni dobrosusjedski, niti bratski, u odnosu na Šavnik. Šavničanima pripada pravo da odlučuju o svojoj budućnosti, a ne onima koji bi, zahvaljujući nesavršenom izbornom sistemu, prepisivanjem u birački spisak Šavnika na 24 ili 48 sati, željeli da ugroze pravo Šavničana da odlučuju o svojoj kući”, rekao je on.

Đukanović se potom osvrnuo i na period tokom posljednje dvije godine, od promjene vlasti 30. avgusta 2020. godine, u kojem je, kako je kazao, Crna Gora sistematično ulazila, poslije političke, u institucionalnu, pa bezbjednosnu, finansijsku i ekonomsku krizu.

“Jednom riječju, Crna Gora je danas država koja na svom čelu nema odgovornog domaćina. Crna Gora ima problem neodgovornog upravljanja našim nacionalnim interesima. Mi i danas u Šavniku prisustvujemo pokušaju da se jedna loša praksa, koja se tokom posljednje dvije godine, uspostavila u Crnoj Gori prenese i na Šavnik. Dakle, nova državna vlast u Crnoj Gori tokom ove dvije godine pokušava sistematski da prenese odlučivanje o Crnoj Gori i njenoj budućnosti u Beograd i u Moskvu”, upozorio je on.

Na taj način, naglašava, oni zapravo žele da oduzmu Crnoj Gori ono, što joj je, upravo, Demokratska partija socijalista odgovornim vođenjem Crne Gore, tokom prethodnih dvadesetak godina donijela, a to je: obnovljenu nezavisnost, suverenost, stabilan razvoj i stabilan put ka evropskim i evroatlantskim vrijednostima.

“Ono što državna vlast pokušava da uradi sa Crnom Gorom, to lideri nove političke većine u Nikšiću pokušavaju da instaliraju u Šavniku. Kao što nijesmo dozvolili da o Crnoj Gori odlučuje bilo ko osim građana Crne Gore, tako nećemo dozvoliti ni bilo kome da odlučuje u ime Šavničana o budućnosti Šavnika”, naglasio je predsjednik.

Na kraju svog obraćanja posebno je istakao važnost predstojećih lokalnih izbora u 14 opština, a između ostaloga, i u šavničkoj opštini.

“Ponosan sam na rezultate koje je ostvarivala i koje ostvaruje Demokratska partija socijalista u Šavniku, kazao sam da sam vam na tome vrlo zahvalan, ali, želim da kažem da ovog puta očekujem još bolju i još ubjedljiviju pobjedu. Očekujem to, zato što sam siguran da razgovaram sa odgovornim ljudima, koji shvataju delikatnost trenutka, koji shvataju da je ovo najteži trenutak u novijoj političkoj istoriji Crne Gore. I, takođe, siguran sam da se obraćam odvažnim ljudima koje će, ova destrukcija kojom se pokušava uskratiti pravo Šavničanima da odlučuju o svojoj budućnosti, samo dodatno stimulisati i politički ostrastiti da ne propuste priliku da pošalju poruku svima da je Šavnik na pravoj strani istorije”, zaključio je Milo Đukanović.

Predsjednik Opštine Šavnik i nosilac pobjedničke izborne liste Jugoslav Jakić je podsjetio da je jedan od najvažnijih pravaca koji je lokalna vlast na čijem je čelu zacrtala na početku prethodnog mandata rad na projektima iz oblasti lokalne infrastrukture.

“Uložili smo više od 7 miliona eura u razvoj naše opštine u protekle četiri godine. Tri i po miliona je uloženo u putnu infrastrukturu, za realizaciju objekata vodosnabdijevanja uloženo je preko million eura, a za druge kapitalne projekte oko 2 miliona eura. U prethodnom perodu pokazali smo senzitivnost prema svim kategorijama našeg stanovništva, jer želimo da naša opština bude topli dom svih bez obzira na oprjedjeljenje ili pripadnost”, saopštio je Jakić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve