Ponedjeljak, 27 Maja, 2024
Rubrika:

Đukanović: Samosažaljivo prenemaganje Vučića

Izgleda tragikomično da neko ko očigledno preuzima na sebe autorstvo za novo bujanje velikosrpskog nacionalizma želi da to adresira Crnoj Gori. Pokušajmo da se prisjetimo jedne žrtve koju je crnogorski nacionalizam proizveo. Izgleda mi vrlo čudno to što Vučić sebe poistovjećuje sa Srbijom a Srbiju poistovjećuje sa velikosrpskim nacionalizmom, rekao je Đukanović

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović je danas komentarisao izjave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića o dešavinjamima u Crnoj Gori i rekao da nema dovoljno vremena da prati samosažaljiva prenemaganja kolege iz Beograda “i nevješti pokušaj zamjena teza”.

“Izgleda tragikomično da neko ko očigledno preuzima na sebe autorstvo za novo bujanje velikosrpskog nacionalizma želi da to adresira Crnoj Gori. Pokušajmo da se prisjetimo jedne žrtve koju je crnogorski nacionalizam proizveo. Izgleda mi vrlo čudno to što Vučić sebe poistovjećuje sa Srbijom, a Srbiju poistovjećuje sa velikosrpskim nacionalizmom. Oni pod plaštom zaštite prava Srba ugrožavaju suverenitet drugih država i stabilnost regiona”, kazao je Đukanović odgovarajući na novinarska pitanja nakon uručenja nagrada Privredne komore Crne Gore za 2020. godinu.

“Kada čujem motiv spržena zemlja, plašim se da je riječ o projekciji koju nova vlast ima o Crnoj Gori”

Đukanović je kazao i da sumnja da su potezi Vlade Crne Gore u posljednjih pet mjeseci posljedica neznanja, već loše namjere da se Crna Gora baci na koljena i bez identiteta i bez ekonomskog potencijala.
On je rekao da se nova vlast služi politikanskom retorikom kojom se štiti od neugodnih pitanja šta radi na unapređenju ekonomskih pitanja.

Prema njegovim riječima, potezi nove vlasti ubjedljivo svjedoče da kod nove vlasti ima manjak vizije.

“Vlada je već peti mjesec u funkciji, dovoljno dugo da se budžet pripremi kao razvojna pretpostavka za 2021. godinu i dokument strateške vizije razvoja crne Gore. Kada čujem motiv spržena zemlja, plašim se da je riječ o projekciji koju nova vlast ima o Crnoj Gori. Možda vlast želi da sprži crnogorsku ekonomiju i traži alibi kroz priuču šta je radila prethodna vlast”, naveo je Đukanović u izjavi za medije u Vili Gorica.

Đukanović smatra da se pokušavaju sakralni i kulturno istorijske spomenici izuzeti z neuopitnog vlasništva Crne Gore, naglašavajući da je to pokušaj uskraćivanja identiteskog znaka Crne Gore.

“Prvi potez Vlade duboko nepromišljen bio je ukidanje nacionalne avio kompanije sa sumnjivim obrazloženjem i sumnjivim najavama kako će se nova kompanija osnovati. Sumnjam da nije sve posljedica neznanja, već loše namjere da se Crna Gora baci na koljena”, naglasio je Đukanović, prenijela je Pobjeda.

Govoreći o gradnji auto-puta, Đukanović je kazao da je kineska ponuda bila najpovoljnija.

“Svaka druga odluka osim izbora CRBC-a bi nekoga vodila u zatvor”, kazao je Đukanović.

“Danas se ovako neodgovorno odnositi prema tom ugovoru pokazuje ozbiljnu neodgovornost”, kazao je predsjednik države.

“Mislim da je jako važno da se pažljio odnosimo prema investitorima”, naveo je Đukanović.

Aman prijeti tužbom od 100 miliona

Saopštio je i da će Crna Gora imati ozbiljnu štetu zbog dešavanja na Svetom Stefanu i štete koja se nanosi investitoru.

Đukanović je kazao da je riječ o divljanju, predvođenom zvaničnikom nove vlasti i kao rezultat toga, kako kaže imamo moguću tužbu.

“Ono što nam se smiješi nakon ovog divljanja je arbitraža u Londonu, koja se ne može završiti sa štetom manjom od 100 miliona”, naveo je Đukanović i dodao da bi to, kako je kazao “divljanje moglo da nas košta oko 100 miliona eura”, prenio je portal RTCG.

“Nadam se da novoj Vladi ne pada na pamet da to uradi u tajnoj proceduri”

Govoreći o Temeljnom ugovoru sa SPC predsjednik države kaže da da treba svi da budemo upoznati sa sadržajem.

“Nadam se da u novoj Vladi nikom ne pada na pamet da to uradi u nekoj tajnoj proceduri. Ako se sudi na osnovu onog što smo imali prilike da pročitamo, vidjeli smo da nova postava SPC dovodi u pitanje ranije stavove Svetog arhijerejskog sabora. Ako je SPC došla do novog stanovišta, u redu, ali trebamo da znamo nova stanovišta. Uvjerenja sam da je dobro da imamo ugovor”, kaže Đukanović.

“Imam antitijela, ali svakako ću se vakcinisati”

Na pitanje kada će se vakcinisati, predsjednik kaže da snažno podržava vakcinaciju i da iako ima antitijela svakako će se vakcinisati.

“Svjedoci smo da korona nije jednostavno oboljenje. Mislim da treba pribjeći vakcinaciji. Kontrolom kod ljekara došao sam do rezultata da imam veliki broj antitijela iako nijednom tokom trajanja epidemije nikad nisam imao pozitivan test, ali očigledno da sam uspio da zaradim virus i iznesem na način na koji sam ga iznio. Treba zbog antitijela da prođe određeno vrijeme, ali ću se svakako vakcinisati”, navodi on.

“Predlagati Balkanu korekciju granica je obavezan ulazak u rat”

Za Đukanovića “non paper” nije nikakvo iznenađenje.

“Ko god da mu je autor predstavlja opako štivo. To je mogao napisati neko ko priželjkuje rat. Predlagati Balkanu korekciju granica je obavezan ulazak u rat. Nadam se i da u regionu i međunarodnoj zajednici postoji dovoljno adresa koje neće dozvoliti zabasavanje u scenario koji smo već doživjeli”, istakao je Đukanović.

“Moramo da pokažemo odlučnost da suzbijemo sve retrogadne ideje koje žive među nama”

Komentarišući nedavna dešavanja u Pljevljima, predsjednik Crne Gore kaže da su to uobičajni incidenti u novoj političkoj realnosti u Crnoj Gori.

“Sjetimo se 30. avgusta. Dobro je da smo tada svi zajedno reagovali i spriječili to. Moramo da pokažemo odlučnost da suzbijemo sve retrogadne ideje koje žive među nama”, naglašava Đukanović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Ha20
21.04.2021-17:02 17:02

Gospodine Djukanovicu vi ste iskusan politicar to vam niko ne moze osporiti. Samo bi rado komentarisao ovo “Samosazaljivo prenemaganje Vucica ”
Postovani gospodine Djukanovicu kada se tice Vucica i njegove politicke karijere onda je vecina civilizovanog svijeta upoznata sa njegovom politickom biografijom koja pocinje da se kiseli i smrdi. Evropa i Amerika su vec pocele da daju signale da im je dosta Vucicevih smicalica i bahatog ponasanja. Mislim da bi za Vucica najveci udarac i ponizenje bilo kada bi se on totalno ignorisao kao da uopste ne postoji pa neka nastavi da cmizdri do zla boga. Hvala na paznji.

Sve jasno
22.04.2021-00:21 00:21
Reply to  Ha20

Upravo to ! ne dati bolesniku publicitet i ne dati na važnosti .Ignore !

nenad mne
22.04.2021-13:35 13:35

“Samosažaljivo prenemaganje”!!! Svaki njegov nastup je takav, po bilo kom pitanju! Dali ste pravu dijagnozu!