Nedjelja, 5 Maja, 2024
Rubrika:

Đukanović: Uz očuvanje identiteta svake od naših država, važno raditi i na učvršćivanju evropskog

Ponovljene su ocjene od strane domaćina da je veoma važno da se nastavi evropeizacija regiona ZB, da je jedina dobra perspektiva za sve zemlje našeg regiona članstvo u EU i da je potencirano pitanje očuvanja specifičnosti svake od naših zemalja unutar evropske porodice

Čitava globalna politička scena prolazi kroz promjene i jako je važno da uz očuvanje identiteta svake od naših država, radimo na učvršćivanju i daljem profilisanju evropskog identiteta, poručio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović iz Mađarske.

On je, nakon sastanka sa predsjednicom te države Katalin Novak i premijerom Viktorom Orbanom, kazao da su kao Evropljani zainteresovani da Evropa sačuva i svoju prepoznatljivost i svoju konkurentnost.

– A da bi bila u tome uspješna potrebno je da dalje izgrađuje i da dalje profiliše svoje strateške politike, prije svega vanjsku i bezbjednosnu politiku i da na taj način doprinosi boljoj konkurentnosti Evrope na globalnoj sceni – saopštio je Đukanović.

On je kazao da mu je zadovoljstvo što je nastavio tradicionalnu komunikaciju sa mađarskim premijerom Orbanom, napominjući da je imao sastanke i sa važnim investitorima iz ove zemlje koji posluju u Crnoj Gori.

Pololitički, ističe Đukanović, razgovori su se ticali regiona Zapadnog Balkana i njegove evropske perspektive i domaćih političkih i ekonomskih prilika u Crnoj Gori.

– Očekivano, čuo sam riječi podrške evropskoj perspektivi regiona, evropskoj perspektivi Crne Gore. Ponovljene su ocjene od strane domaćina da je veoma važno da se nastavi evropeizacija regiona ZB, da je jedina dobra perspektiva za sve zemlje našeg regiona članstvo u EU i da je potencirano pitanje očuvanja specifičnosti svake od naših zemalja unutar evropske porodice – dodao je Đukanović.

 

 

U političkim razgovorima, dodaje predsjednik, govorili su o bilateralnoj saradnji.

”Ta saradnja je prijateljska, veoma razuđena ali sa veoma jasnim identifikovanim prostorima za dalje unapređenje, tako da smo posebnu pažnju posvetili ekonomskoj saradnji i govorili o konkretnim projektima koji bi se mogli intezivirati u narednom periodu. Treba podsjetiti da su mađarski investitori već veoma dugo prisutni u Crnoj Gori, da je u jednom značajnom periodu Mađarska bila zemlja broj jedan kada su u bitanju strane investicije u Crnoj Gori, da je i dalje vrlo visoko i da je vrlo konkretno zainteresovana za realizaciju određenih infrastrukturnih projekata, projekata koji se tiču proizvodnje hrane i turizma, i da je to vrlo realna i dogledna perspektiva za unapređenje ekonomske i ukupne međudržavne saradnje”, ističe Đukanović.

 

Takođe, u političkim razgovorima govorili su i o bilateralnoj saradnji.

– Ta saradnja je prijateljska, veoma razuđena ali sa veoma jasnim identifikovanim prostorima za dalje unapređenje, tako da smo posebnu pažnju posvetili ekonomskoj saradnji i govorili o konkretnim projektima koji bi se mogli intezivirati u narednom periodu. Treba podsjetiti da su mađarski investitori već veoma dugo prisutni u Crnoj Gori, da je u jednom značajnom periodu Mađarska bila zemlja broj jedan kada su u bitanju strane investicije u Crnoj Gori, da je i dalje vrlo visoko i da je vrlo konkretno zainteresovana za realizaciju određenih infrastrukturnih projekata, projekata koji se tiču proizvodnje hrane i turizma, i da je to vrlo realna i dogledna perspektiva za unapređenje ekonomske i ukupne međudržavne saradnje – naglasio je Đukanović.

Ovo je, kako je rekao, bila prilika za razgovor sa drugim investitorima, pa je sinoć, po dolasku u Budimpeštu, imao vrlo intezivne i korisne razgovore sa predsjednikom OTP banke koja je dominantna banka na bankarskom tržištu Crne Gore.

– To smatram vrlo korisnim i zanimljivim razgovorom. Tokom današnjeg dana imao sam sastanke i sa drugim velikim investitorom – to je grupacija 4iG iz oblasti telekomunukacija, oni su vlasnici sadašnje mobilne mreže One, nekadašnjeg Telenora, sa takođe ozbiljnim ambicijama za dalje širenje u Crnoj Gori i regionu ZB. Generalno, mislim da je povod bio svečarski da je zapravo kompletan program bio veoma radni i veoma koristan, i vjerujem da se zaista uz već veoma dobro razvijene odnose između naše dvije zemlje potpuno jasno ukazuje dobra perspektiva za dalje unapređenje saradnje – zaključio je Đukanović.

Đukanović i Orban

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović sastao se danas sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom, koji je poručio da je naša zemlja spremna za članstvo u Evropsku uniju.

“Danas sam imao sjajan sastanak sa Đukanovićem, liderom temlje koja bi već trebalo da bude članica Evropske unije. Crna Gora je spremna za članstvo. Krenimo”, naveo je Orban na Tviteru.

Susret Đukanović i Novak

Nakon tet-a-tet susreta, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović i predsjednica Mađarske Katalin Novak nastavili su razgovore za radnim ručkom u prisustvu dvije delegacije.

Foto: Kabinet predsjednika
“Veoma sadržajan razgovor sa mađarskom predsjednicom Katalin Novak o pitanjima evropske integracije, rata u Ukrajini, njegovih posljedica i važnosti očuvanja stabilnosti na Zapadnom Balkanu. Crna Gora može biti sigurna da će Mađarska uvijek zastupati stav o neophodnosti proširenja EU na Zapadni Balkan. Ohrabrenje Crne Gore da povrati političku stabilnost kao preduslov ukupnog razvoja za šta su što skoriji izbori najbolji put”, naveo je Đukanović na Tviteru.
Foto: Kabinet predsjednika

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
CT MNE
12.01.2023-18:47 18:47

Milo živio. Jedini obrazovani,kulturni i vaspitani političar na ove naše crnogorske prostore, I naravno iskusni i zreli…manda,panda,medo,abaz,joko, su rijetke vrste naše flore I faune…primjeri za biologiju, u istoriji njima nije mjesto…cus manda, panda, medo,abaz(avet)….da budu u istoriji….ne daj boze