Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

Đukanović: Manjinska vlada najrealnije rješenje za Crnu Goru

Vratiće se kao bumerang onima koji pokušavaju da indukuju nestabilnost u Crnoj Gori, precizirao je Đukanović

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović saopštio je u intervjuu za za albansku MCN TV, da je nakon pada Vlade Zdravka Krivokapića njegov prijedlog kao predsjednika bio da se ide na prijevremene izbore.

“Smatrao sam da je to najpošteniji odnos prema biračima. Rekao bih da da u ovom trenutku ne postoji raspoloženje među partijama za taj scenario”, istakao je Đukanović.

Izgleda mu najrealnije da će u Crnoj Gori tokom narednih godinu dana biti manjinska vlada.

Poručuje da nikome neće dozvoliti da izazove nestablnost u Crnoj Gori.

“Vratiće se kao bumerang onima koji pokušavaju da indukuju nestabilnost u Crnoj Gori”, precizirao je Đukanović.

Kada napravi paralelu sa protestima zbog donošenja Zakona o slobodi vjeroispovijesti od prije dvije godine, ima jasnu poruku.

“Ne možete dva puta biti u istoj vodi”, istakao je Đukanović.

Crna Gora i region se, dodaje, i dalje bore protiv nacionalizma.

“Moramo odlučno nastaviti putem evropskog razvoja našeg regiona, a to znači putem dinamičnog ekonomskog i demokratskog razvoja svakog od naših društava da bismo stvorili uslove za život u kulturnom krugu savremene Evrope”, poručio je on.

Kako kaže, i dalje je aktuelno mišljenje da je Zapadni Balkan toliko zaostao da na njemu multietnička demokratija nije moguća. Onda se, tvrdi, ponude “spasitelji” koji žele da mijenjaju granice na Balkanu, kako bi napravili tri uvećane države koje će biti nacionalno, vjerski i kulturno homogene. Ističe da je ovo apsolutno pogrešno rješenje za uspostavljanje bezbjednosne stabilnosti regiona.

Upitan koja je najveća prijetnja danas za stabilnost regiona, Đukanović odgovara da je to definitivno  nepovoljno istorijsko nasljeđe, ali i nedovoljan nivo znanja. Kako tvrdi, ove prepreke mogu se prevazići jedino društvenim i reformama u obrazovanju.

“U visokoj politici sam od 1989. i evo i sada u 2022, uz tri pauze u bavljenju državnom politikom, koje su trajale manje-više dvije godine. Kada bih pokušao sažeto da Vam odgovorim šta je dovelo do tako dugog političkog staža mislim da bi najtačniji odgovor bio sticaj objektivnih okolnosti”, odgovor je Đukanovića na pitanje da li je dugogodišnji opstanak u visokoj politici sreća ili uspjeh.

Kako objašnjava, kada je ušao u politiku eskalirala je i kriza vlasti u bivšoj Jugoslaviji pa je tada smatrao da ne bi bilo moralno da slijedi sopstvene ciljeve i želje, već da se mora podrediti državnom i nacionalnom interesu.

“Na predsjedničkim izborima 1997. ja sam bio personifikacija politike koja se zalagala za jedan moderniji pristup budućnosti Crne Gore. Naspram sebe imao sa Miloševićevog protivkandidata i tada je trebalo pobijediti. Pobijedili smo, ali to me je dalje vezalo za obavljanje predsjedničke funkcije u trajanju pet godina”, prisjeća se Đukanović.

Smatrao je važnim i prioritetnim pripremu zemlje za referendum 2006. godine, zatim za parlamentarne izbore koji su uslijedili samo dva mjeseca nakon toga. Pobjeda na izborima je ostvarena, kako kaže, a onda je uslijedilo njegovo prvo povlačenje iz državne politike u 44. godini.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
B.Zekovic
02.03.2022-12:20 12:20

Gospodine Milo Djukanovicu, Predsjednice CG i Predsjednice DPS-a, postedi ne intervjua. Krivokapic je uveo na snagu odluku o izmjeni zakona o drzavljastvu i time stavio u funkciju svoj plan aktiviranja infiltriranih srpskih biraca da Srbija preuzme vlast u Crnoj Gori. Ministarka Injac i nacelnik generlastaba CG, Djurovic, otvoreno sabotiraju NATO i ucesce Crne Gore u NATO-u. Ustoliceni v.d. predsjednik Skupstine CG , cetnik i otvoreni, zakleti neprijatelj CG Stra;hinja Bulasjic, sa Vojvodom Kolenicom, Pipunom Malim i Mecetom od Legije, blokirali su rad Skupstine CG, da bi mogli da sprovedu svoju do sad nicim ometanu okupaciju Crne Gore. Srpska crkva i… Pročitaj više »