Srijeda, 8 Maja, 2024
Rubrika:

Đukanović: Evropsku politiku personifikuje pokret ”Svi za naš grad”

Očekujemo rezultat koji će potvrditi da je Demokratska partija socijalista, sa svojim prirodnim partnerima iz bloka proevropske politike, ključni stožer državne politike.

Predsjednik Crne Gore i lider Demokratske partije socijalista Milo Đukanović ocijenio je u intervjuu za Pobjedu da na predstojećim lokalnim izborima očekuje pobjedu građanske i evropske politike.

“Zbog toga i vjerujem da neće imati nedoumice, odnosno da će u Glavnom gradu pobijediti politika stabilnosti, odgovornosti i napretka. Tu politiku na predstojećim izborima personifikuje Pokret ,,Svi za naš grad“ koji predvodi Ivan Vuković“, rekao je Đukanović.

Govoreći o odluci DPS-a da ne podrži izbor četiri kandidata bivše parlamentarne većine za sudije Ustavnog suda, Đukanović je ocijenio da se iza te namjere krije strah od sigurnog izbornog poraza, te da se ovim manevrom stvara prostor za naknadno osporavanje legitimnosti izbora.

“Zato je jedino ispravno da se stvari vrate ponovo na Ustavni odbor i da se kroz politički dijalog pokuša doći do konsenzusa kojim će se obezbijediti 2/3 većina potrebna za izbor upražnjenih mjesta na pozicijama sudija Ustavnog suda”, rekao je Đukanović.

Kampanja za lokalne izbore je pri kraju. Kakav rezultat očekujete za DPS koji u svim gradovima nastupa u koaliciji?

ĐUKANOVIĆ: Očekujemo rezultat koji će potvrditi da je Demokratska partija socijalista, sa svojim prirodnim partnerima iz bloka proevropske politike, ključni stožer državne politike.

Ujedno – rezultati izbora predstavljaće nedvosmislenu potvrdu da su građani Crne Gore opredijeljeni da povrate stabilnost koja je narušena u prethodne dvije godine i time okončaju institucionalnu, političku i ukupno – društvenu agoniju koju živimo od parlamentarnih izbora 30. avgusta. Finalno: očekujem da nakon lokalnih izbora u nedjelju počne period društvenog ozdravljenja koji će označiti novu etapu ekonomskog i demokratskog razvoja Crne Gore na putu do njenog evropskog cilja.

Najveću težinu ipak imaju izbori u Podgorici, zbog činjenice da je u pitanju Glavni grad, ali i specifične kampanje nosioca liste Ivana Vukovića koja je, za razliku od drugih opština, bila vezana isključivo za lokalne teme. Da li očekujete da DPS zadrži vlast i u Glavnom gradu imajući u vidu više nego zavidne rezultate lokalne samouprave?

ĐUKANOVIĆ: Očekujem. Ipak, dozvolite da se kratko osvrnem na vaše pitanje, i da ga malo drugačije formulišem. Nije ključno pitanje predstojećih izbora vezano za to da li će DPS zadržati vlast u Glavnom gradu ili ne – već da li će Podgorica nastaviti da se dinamično razvija i da se svakodnevno mijenja na bolje, ili će i u Podgorici nastupiti haos i institucionalna anarhija kakvu živimo već dvije godine na državnom nivou.

To je stvarna dilema sa kojom se suočavaju građani Podgorice. Zbog toga i vjerujem da neće imati nedoumice, odnosno da će u Glavnom gradu pobijediti politika stabilnosti, odgovornosti i napretka. Dakle, očekujem pobjedu građanske i evropske politike.

Tu politiku na predstojećim izborima personifikuje Pokret „Svi za naš grad“ koji predvodi Ivan Vuković. I u pravu ste – kampanja u Podgorici je bila nešto drugačija. U Glavnom gradu formiran je Pokret koji je objedinio sve one građanske, evropske i progresivne snage u Podgorici – bez obzira na političke i druge razlike, koje imaju jasnu viziju razvoja i koje su fokusirane na realne probleme i na razvoj grada. I to je ispravan pristup. Vjerujem da ćemo se i u budućnosti na lokalnim izborima baviti temama od lokalnog značaja, a da će se teme koje se tiču državnih pitanja raspravljati na parlamentarnim i predsjedničkim izborima.

Da li je koalicioni nastup DPS-a na lokalnim izborima recept i za parlamentarne izbore?

ĐUKANOVIĆ: Rano je govoriti o tome. Primijetili ste da smo u različitim opštinama imali različite modele izbornog nastupa. Prilagođavali smo se, dakle, specifičnostima pojedinih sredina. Kakva će biti odluka za nastup na predstojećim parlamentarnim izborima, ostaje da se vidi nakon detaljnih analiza koje već uveliko radimo. Ipak – ono što je mnogo važnije i u što sam potpuno siguran – kakav god bio modalitet izbornog nastupa, evropski blok će nakon predstojećih parlamentarnih izbora imati jasnu većinu koja će omogućiti povratak stabilnosti, institucionalnog reda i povratak Crne Gore na put razvoja i dogledne evropske budućnosti.

Predsjednički izbori bi trebalo da budu održani šest mjeseci nakon lokalnih. Da li očekujete da proevropski blok ima i zajedničkog predsjedničkog kandidata?

ĐUKANOVIĆ: Dopustimo da nam uspjeh na lokalnim i parlamentarnim ukaže i na najbolji model nastupa evropskog političkog bloka na predsjedničkim izborima. Čini mi se da, kada govorimo o ovim pitanjima koja su u domenu hipoteze, važnije je da slijedimo logiku političkog procesa nego da aritmetički sabiramo partije, koalicije ili kandidate. A logika političkog procesa je jasna, i već sam je naveo u odgovoru na prethodno pitanje – periodu propadanja Crne Gore je došao kraj i čeka nas puno posla da povratimo red nakon haosa koji nasljeđujemo nakon dvije godine tumaranja državne politike.

Biće nam potreban mukotrpan rad kako bismo uspjeli da izvučemo Crnu Goru iz ponora u koji su je uveli velikosrpski nacionalisti, potpomognuti domaćim izvođačima radova, i da predano radimo na reanimiranju posrnule ekonomije, stabilizaciji javnih finansija i povratku partnerskog povjerenja sa investitorima. I u finalu na doglednom članstvu u EU.

Trenutno je status kvo kada je u pitaju rješenje parlamentarne, ali i institucionalne krize u Crnoj Gori. Skupština je odbila da sebi skrati mandat, a Miodrag Lekić nije dobio mandat zbog probijanja ustavnih rokova, ali i nepostojanja jasne većine. Na koji način vidite rasplet političke krize i da li bi se to moglo desiti na najavljenim pregovorima na nivou predsjednika političkih partija?

ĐUKANOVIĆ: U pravu ste. Crna Gora se trenutno nalazi u dubokoj institucionalnoj krizi koja predstavlja finalnu fazu destrukcije onih struktura koje nastoje predstaviti Crnu Goru kao nefunkcionalnu državu koja kao takva ne treba da postoji već je treba utopiti u neku od regionalnih velikodržavnih projekata. Ipak, kazao sam – riječ je o finalnoj fazi destrukcije političkih očajnika koji su mislili da će nakon 30. avgusta u blickrigu pokoriti državu.

To se naravno pokazalo kao iluzija, između ostalog i zbog toga što je Demokratska partija socijalista, kao stožer širokog fronta državno odgovornih struktura, bila nepremostiva prepreka i bedem za nasrtaj velikosrpskog nacionalizma. Ipak – da se vratim odgovoru na konkretno pitanje. Možemo razgovarati o modelima koji mogu dovesti do scenarija koji nas čeka. Ipak – oko scenarija nema nikakve dileme. Početkom sljedeće godine, Crnu Goru čekaju vanredni parlamentarni izbori. Kako doći do toga, manje je važno. Potpuno sam siguran da nas, nakon završenih lokalnih izbora 23. oktobra, čeka rasplet duboke političke krize koju živimo od 30. avgusta.

DPS je saopštila da neće podržati rješenja stare parlamentarne većine. Da li je moguće postići dogovor o imenovanjima u sudstvu i tužilaštvu?

ĐUKANOVIĆ: Vjerujem da je moguće doći do odluke koja podrazumijeva 2/3 većinu neophodnu za izbor sudija Ustavnog suda. Ipak, to će biti realno tek onda kada, makar neko iz aktuelne parlamentarne većine, prestane da slijedi interese stranih političkih centara koji i kroz proces popune upražnjenih mjesta na pozicijama sudija Ustavnog suda, žele da Crnu Goru predstave kao nefunkcionalnu državu.

Kao što vam je poznato, uprkos tome što je Ustav jasan i što je jasno da je potrebna dvotrećinska većina, naši politički konkurenti odlučili su se da predlože svoje kandidate, bez ikakvih prethodnih konsultacija i dijaloga sa ostalim poslaničkim klubovima, isključivši iz tog procesa polovinu poslanika iz Skupštine Crne Gore. Takav odnos primili smo k znanju i iz tog razloga jasno naveli da ćemo i mi biti isključeni iz procesa glasanja na sjednici Skupštine Crne Gore, odnosno da ćemo biti isključeni iz procesa koji predstavlja lažni pokušaj da se obezbijedi funkcionalnost Ustavnog suda, a zapravo krije suštinsku namjeru da se i ta vitalna državna institucija drži u stanju blokade.

Ono što se ipak može jasno zaključiti iz svega, jeste da se iza ove namjere krije strah od sigurnog izbornog poraza, te se ovim manevrom stvara prostor za naknadno osporavanje legitimnosti izbora. Zato je jedino ispravno da se stvari vrate ponovo na Ustavni odbor i da se kroz politički dijalog pokuša doći do konsenzusa kojim će se obezbijediti 2/3 većina potrebna za izbor upražnjenih mjesta na pozicijama sudija Ustavnog suda.

Koliko su realni vanredni izbori već u januaru i koji je pravni i politički način da do njih i dođe, imajući u vidu trenutnu pa, reklo bi se, uzurpaciju vlasti od onih koji vode Vladu?

ĐUKANOVIĆ: Vjerujem da su realni. Kao što sam vam rekao, potpuno sam siguran da nas po završetku lokalnih izbora čeka rasplet duboke političke krize u kojoj se nalazimo. Ipak, saglasiću se i sa konstatacijom koju ste iznijeli u finalu vašeg pitanja. Trenutno na sceni imamo uzurpatorsku vlast, koja želi da vlada bez potrebne podrške u Skupštini Crne Gore. Svjedočimo i sve nekontrolisanijim potezima uzurpatora koji jasno signaliziraju nervozu zbog izvjesnog političkog kraja i značajnog bremena odgovornosti, koja će se morati podnijeti ne samo u političkoj javnosti, već i pred nadležnim državnim organima.

Razobličene sve laži o nezakonitostima funkcionera DPS-a

Crnu Goru tresu brojne afere od kojih je medijski najispraćenija ona sa smjenama u bezbjednosnom sektoru, a koje se dovode u vezu sa državnim švercom cigareta gdje tragovi vode do najbližih saradnika premijera u tehničkom mandatu. Da li očekujete procesuiranje te afere i otkrivanje nalogodavaca državnog šverca?

ĐUKANOVIĆ: Kao odgovoran čovjek nikada nijesam prejudicirao sudske presude niti komentarisao postupke koji su u toku ili koje tek treba pokrenuti. Ipak, ono što očekujem jeste da nadležni organi do kraja, nepristrasno i objektivno, ispitaju sve sumnje koje prate konkretan slučaj, a koje uključuju i visoke državne funkcionere od kojih su neki i dalje na svojim pozicijama.

Do čega će ti procesi dovesti, ostaje da se vidi. Ipak, ono što sa sigurnošću možemo kazati jeste da su prethodne dvije godine razobličile sve laži i manipulacije o navodnim nezakonitim aktivnostima Demokratske partije socijalista. Naslušali smo se toga od strane opozicionih prvaka prethodnih 30 godina. Danas, nakon više od dvije godine jasno su vidljive sve besmislice koje su pratile takve optužbe i da, čak ni tužilaštvo koje je funkcionalno postavljeno od strane političkog tužilačkog savjeta formiranog nakon usvajanja spornih izmjena i dopuna Zakona o državnom tužilaštvu, nije pronašlo ništa sumnjivo u radnjama funkcionera Demokratske partije socijalista. Da li će pronaći kod aktuelnih uzurpatora vlasti – ostaje da se vidi.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve