Petak, 3 Maja, 2024
Rubrika:

Đenero: Od Abazovića se može očekivati sve, u Berlinu ostavio utisak da se vraća evropskoj logici

Od Abazovića se može očekivati sve. Vidimo da je spreman učestvovati u kršenju ustavnosti i zakonitosti zbog interesa svog beogradskog pokrovitelja. Vidjećemo hoće li svog beogradskog pokrovitelja pratiti i u projektu Otvorenog Balkana ili će se od toga distancirati

Od Abazovića se može očekivati sve. Vidimo da je spreman učestvovati u kršenju ustavnosti i zakonitosti zbog interesa svog beogradskog pokrovitelja. Vidjećemo hoće li svog beogradskog pokrovitelja pratiti i u projektu Otvorenog Balkana ili će se od toga distancirati.

Berlinski proces, iako zagubljen u sjenkama izjava, ali i postupaka oko Otvorenog Balkana, ponovo je aktuelizovan od premijera u tehničkom mandatu Dritana Abazovića. Poruke iz Berlina koje je odlazeći premijer poslao, čini se, predstavljaju svojevrsni otklon od regionalne inicijative i vraćanje čisto evropskom putu?

Za mišljenje smo pitali poznatog politikologa i političkog analitičara Davora Đenera.

“Od Abazovića se može očekivati sve. Vidimo da je spreman učestvovati u kršenju ustavnosti i zakonitosti zbog interesa svog beogradskog pokrovitelja. Vidjećemo hoće li svog beogradskog pokrovitelja pratiti i u projektu Otvorenog Balkana ili će se od toga distancirati”, pojašnjava Đenero.

Otvoreni Balkan postaje oružje slabijeg dometa

Ipak, naš sagovornik je siguran da je nakon Berlina svakome jasno da je priča o projektu Otvoreni Balkan faktički dočekala svoj kraj.

“Vidjeli ste u Berlinu nervozu Vučićeve premijerke Ane Brnabić, zatim usaglašeni stav državnih komentatora i kvazianalitičara iz Beograda o tome kako Berlinski proces nije donio ništa novo što već Otvoreni Balkan nije riješio. Ali, jasno je da je konačno, nakon juna ove godine i propalog pokušaja posjete Sergeja Lavrova Beogradu, kojom prilikom je trebao i zvanično označiti Srbiju teritorijom pod ruskom kontrolom, postalo jasno evropskim zvaničnicima da ova inicijativa nije tako bezopasna kao što su oni tvrdili, posmatrajući sitaciju iz svog helikoptera”, kategoričan je Đenero.

On smatra da Evropska unija tek sada uviđa da inicijativa Aleksandra Vučića i Edija Rame nije utemeljena na načelima zakonitosti i vladavine prava, te na načelima nepromjenjivosti granica.

Abazović se vraća evropskoj logici?

Posmatrajući Abazovićevo ponašanje i njegove izjave, Đenero ocjenjuje da se odlazeći premijer polako vraća evropskoj logici.

“Velika prednost Crne Gore je i to što je prethodna administracija izbjegla zamku Otvorenog Balkana i što se time ona nije  kompromitovala. Takođe, time nije dozvoljeno maksimalno širenje uticaja autoritarnog režima Aleksandra Vučića na crnogorskoj teritoriji. Prednost je i dalje to što još uvijek nije poništeno ono što su napravile prehodne administracije, a to je činjenica da je Crna Gora i dalje lider u procesu evropskih integracija”, kaže on.

Upitali smo ga da procijeni da li će uticaji tvoraca ove inicijative na našu državu, kako bi joj pristupila, jačati. Odgovor na naše pitanje Đenero je dao upozorenjem da je Otvoreni Balkan samo alatka u rukama Aleksandra Vučića kojom on širi svoj Srpski svet, bez namjere da od toga odustane.

Što je EAS Putinu, to je Otvoreni Balkan Vučiću

“Ono što je Srpski svet Vučiću, to je Ruski svet Putinu. Tako da, ono što je EAS Putinu, to je Otvoreni Balkan Vučiću”, precizirao je Đenero.

Na kraju, on upozorava da je ova regionalna inicijativa, sa fasadom dobroćudnosti, veoma opasna po Crnu Goru.

“Ovaj proces je silno opasan po Crnu Goru i zemlje okruženja. To, dakle, važi za Bosnu i Hercegovinu, ali i Kosovo. Kod Kosova priča se dodatno usložnjava, jer igrač koji baca oko na ovu teriotoriju nije samo Vučić, već i Edi Rama”, zakljućuje Đenero.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Tara
05.11.2022-19:30 19:30

Abazovic sve laze..a nema dana..da CG ne rusi….svakodnevno je rusi..

Oco
05.11.2022-20:39 20:39

Eto ponadah se pametnom komentaru a ono trla Oma kezerol.
Pa nemojte mene ovkvog skromnog cerat da bistrim lazljive ugovore.
Srbi ne mogu da veruju ( s toga bece okice) da su umesto Ovoreni Balkan na tacni dobili puna usta Ovorenog Berlina, sto mu dodje na isto . Nicht Wahr?
Jedino sto bi me obradovalo rzmontiran srpsko-hrvatski svet ala Ninberg prije Drezden.