Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Đenero: ”Jadran” samo odraz narušenih bilateralnih odnosa sa Hrvatskom uslijed antizapadne retorike ministara Milojka Spajića

Hrvatski analitičar ukazuje na problematičnost retorike koju Dragan Krapović upotrebljava u dijalogu

Politički analitičar i kolumnista iz Hrvatske Davor Đenero u Drugačijoj radio vezi analizirao je narušene odnose Hrvatske i Crne Gore, za koje ne smatra da su suštinski poremećeni već su odraz odnosa hrvatske administracije prema antizapadnoj politici određenih ministara u Vladi Crne Gore. Đenero je komentarisao i polemiku o vlasništvu broda „Jadran“, ali i političku atmosferu uoči izbora u Hrvatskoj, kao i u EU i SAD.

Nije teško objasniti zašto ministar odbrane i potpredsjednik Vlade Hrvatske Ivan Anušić ne želi razgovor sa ministrom odbrane Draganom Krapovićem, ako uzmemo u obzir ono što piše u zagradi pored njegovog imena, odnosno partiju kojoj pripada, ocjena je gosta Drugačije radio veze Davora Đenera.

“Demokrate vode potpuno drukčiju politiku, tako da nije slučajno da se hrvatski ministar nalazi sa ministrom Crne Gore koji dolazi iz reda Pokreta Evropa sad, a da drugi ministar izbjegava partijskog druga Alekse Bečića. Meni se čini da će to biti nešto što će obilježiti i buduće, bar neko vrijeme politike, ako se dogodi to da ministri iz ZBCG uđu u vladu”, dodaje on.

Đenero je jasno stavio do znanja da Hrvatska za svoje partnere u Crnoj Gori smatra predstavnike suverenističke politike, ne i one koji su bliski Beogradu i Moskvi.

Uskladiti politiku sa NATO ne znači ulagati 2% novca u vojni budžet

U svijetlu te ideje govori i o činjenici da biti članica NATO-a ne znači usklađivati samo vojnu, već i sveobuhvatnu politiku naklonjenosti svojim zapadnim partnerima.

“Puno važnije za članstvo Crne Gore u NATO savezu je pitanje uplitanja tajnih službi Srbije i Rusije u unutrašnja pitanja države, nego puko pitanje izdvajanja 2% novca za vojni budžet. To su sve dosta ozbiljni problemi koji su se, hoćete-nećete, počeli prelamati i na bilateralne odnose”, objašnjava Đenero.

On je pohvalio stav predsjednika Hrvatske građanske inicijative Adrijana Vuksanovića, prilikom formiranja Vlade Milojka Spajića, koji je jasno zauzeo poziciju suvereniste i patriote i odbio bilo kakve kompromise u pogledu očuvanja suverenističkog i prozapadnog profila Crne Gore. Naš sagovornik ukazuje da je time Vuksanović stao na liniju odbrane takvog karaktera Crne Gore.

„Jadran“ samo odraz narušenih bilateralnih odnosa sa Hrvatskom uslijed antizapadne retorike ministara Milojka Spajića

Kada je u pitanju vlasništvo školskog broda Jadran, Đenero više ističe simboliku tog pitanja, nego suštinsku važnost nasljeđa za Hrvatsku, zbog čega smatra i da je ta situacija nezrela da uopšte bude razmotrena pred Međunarodnim sudom.

“Nije problem sam “Jadran”. Puno problematičnije je to kakvu retoriku trenutni ministar odbrane Krapović upotrebljava u dialogu prema Hrvatskoj. Partneru iz NATO saveza, i to državi koja je mnogo investirala zapravo u članstvo Crne Gore u NATO, pripisivati ucjenjivački stav je vrlo osjetljivo i vrlo štetno za bilateralne odnose”, stava je gost DRV.

Đenero je saglasan i sa stavom bivšeg ministra odbrane Predraga Boškovića da Krapović očigledno ima politički interes u takvom ponašanju i da izvršava naredbu svojih poslodavaca da naruši dobrosusjedske odnose sa Hrvatskom.

HDZ relativni pobjednik hrvatskih parlamentarnih izbora

Hrvatsku čekaju parlamentarni izbori u 2024., u decembru prvi krug predsjedničkih, a u prvoj sedmici juna i izbori za Evropski parlament.

Odnos snaga u Hrvatskom parlamentu Đenero vidi ovako:

“Ono što sa sigurnošću možemo reći jeste da će HDZ biti relativni pobjednik predstojećih izbora. Takođe, jasno je da će ojačati i desni nacionalistički radikali u Saboru, a vjerovatno će se smanjiti, barem privremeno, broj partija iz tog političkog polja, jer je izvjesno da samo dvije mogu ozbiljno računati na mandate i to “Most” i “Domovinski pokret”. SDP je u potpunom rasulu, oni polako prestaju biti i nacionalna stranka u pravom smislu te riječi.”

Da će pred HDZ-om bti izazov da nknadno formira vlast, smatra Đenero, uzevši u obzir pitanje kapaciteta da HDZ zadrži sadašnje koalicione partnere ili pak koalira sa radikalnom desnicom.

Izbori u SAD-u rizik su da se na velika vrata globalne politike vrati ideologija America First, koju propagira Donald Tramp, kaže naš sagovornik, zaključujući da bi to u današnjim okolnostima značilo težak udar za NATO savez.

IzvorantenaM

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve