Petak, 3 Maja, 2024
Rubrika:

Đenero: Kandidat Beograda i Crkve Srbije je Milatović a cilj im je polukolonijalna Crna Gora

Kazao je da je kampanja predsjedničkih izbora pokazala da su vlasti Srbije ''napustile'' svoje dosadašnje favorite Andriju Mandića i Dritana Abazovića i ''investirale'' u Jakova Milatovića koji je, kako je istakao, ''uz pomoć uticaja Crkve Srbije i medija iz Beograda ušao u drugi izborni krug''

Trenutno je Crna Gora jedna od najvažnijih tačaka na Balkanu i samo konsolidacija crnogorske države osigurava dugoročan održivi mir i stabilnost u balkanskoj regiji ocijenio je jutros, gostujući na televiziji 7, hrvatski politički analitičar Davor Đenero dodajući da je “očit” uticaj Beograda i Crkve Srbije.

Kazao je da je kampanja predsjedničkih izbora pokazala da su vlasti Srbije “napustile” svoje dosadašnje favorite Andriju Mandića i Dritana Abazovića i “investirale” u Jakova Milatovića koji je, kako je istakao, “uz pomoć uticaja Crkve Srbije i medija iz Beograda ušao u drugi izborni krug”.

„U ovom bloku koji je 2020. nastao kao blok triju kolona nije bilo toliko više iskrene proruske retorike što je prilagođavanje situaciji i očito je da su se neki odnosi u crnogorskoj političkoj areni promijenili. Vidimo da je donedavno oružje Beograda gospodin Dritan Abazović potpuno izgubio svako značenje. Na njega više niko ne računa kao na aktera, on više nema onu pivotalnu poziciju koju je imao avgusta 2020, on ostaje na margini političke arene. Vidimo da je ovaj novi klerikalni populistički pokret uticao na promjene odnosa u unutar te koalicije triju kolona… Cinizam je da neko ko pripada koaliciji triju kolona koja je zaustavila crnogorski napredak u institucionalnom dijalogu sa Evropskom unijom, koja je dovela do toga da se dvije i po godine Crna Gora nalazi u pregovaračkom statusu koji silno liči na status Vučićevog autoritarnog režima u Srbiji sebe naziva ‘Evropa sad“”, kazao je Đenero.

Uzgred, smatra on, to ime ‘Evropa sad’ nije čak ni “originalno” nego je, kaže on, “ukradeno” od nekadašnje Stranke demokratskih promjena odnosno sadašnjih socijaldemokrata Slovenije.

“Prethodna administracija je snažno radila na pristupanju Evropskoj uniji i napravila je dvije stvari u kojima je Crna Gora superiorna susjedima. Prvi, da je riješila sve bilateralne granične sporove sa susjedima i uspostavila evropsko načelo dobrosusjedstva, i drugo, da se uspostavila kao građanska država koja je u politički narod snažno integrisala manjine pa danas vidite da sve manjinske zajednice čvrsto stoje uz kandidaturu gospodina (Mila) Đukanovića i vrlo su skeptične prema njegovom protivkandidatu. Sve te temeljne dosege i temeljne vrijednosti sistemski razara koalicija koja je uspostavljena u avgustu 2020. kao parlamentarna većina. To čini od trenutka kad je gospodin (Zdravko) Krivokapić formirao svoj kabinet pa do danas sa potezima njegovog nasljednika Dritana Abazovića“, kazao je Đenero.

On je kazao da je u Crnoj Gori nakon promjene vlasti Crkva Srbije značajno promijenila ponašanje.

„Crkva Srbije, koja je bila nekad u okvirima onoga što trebaju biti okviri svjetovne vlasti i duhovnih organizacija danas je potpuno promijenila svoju poziciju. Nema više govora o sekularnoj državi. Imamo snažan kerikalizam, a jedan od dvojice kandidata i pripada tom klerikalnom političkom krugu. Sve to su naznake onoga što će se događati i na parlamentarnim izborima. Očito je da je veliki pritisak iz Beograda da se Crna Gora transformira iz suverene države u nešto što bio polukolonijalni status u odnosu na Vučićev režim u Beogradu“, kazao je Đenero.
Hrvatski politički analitičar Davor Đenero komentarišući odnos aktuelne vlasti i Uprave za dijasporu prema crnogorskim državljanima u dijaspori kazao je da „bilo kakva poruka biračima da ne bi trebali koristiti se svojim biračkim pravom je, s pozicije zaštite temeljnih prava, vrlo ozbiljno krivično djelo. Svi državljani bez obzira na nacionalnu pripadnost, bez obzira na pripadnje nekom obliku manjinskog statusa, bio on nacionalni i bilo kakvi drugi, ne smije biti razlog da se dovodi u pitanje njihovo biračko pravo”, kazao je Đenero.

Govoreći o podrškama kandidatima za predsjednika države Đenero je kazao da „u tome ne vidi ništa iznenađujuće”.

“Svakome prema svojim zaslugama i vrijednostima koje zastupa. Kao što je rekla juče, bivša potpredsjednica Vlade i ministarka evropskih poslova Hrvatske Vesna Pusić Crna Gora na ovim izborima ima dvostruki odabir – jedan je odabir želi li nastavak kontinuiteta suverene i samostalne države i drugi je izbor želi li svoju evropsku perspektivu i perspektivu da prva od zemalja Zapadnog Balkana postane članica EU i pritom ako želi i jedno i drugo odabir je upravo ono što Majke Srebrenice, kao simbol moralnog integriteta na Balkanu, poručuju podržavajući gospodina Đukanovića, a ako to ne žele onda je im je pravi izbor čovjek koji pripada pokretu koji se zove Evropa sad“, kazao je Đenero.

„Puno sreće suverenoj, samostalnoj proevropskoj i evroatlantističkoj Crnoj Gori“, poručio je hrvatski analitičar Davor Đenero.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Skender
29.03.2023-14:41 14:41

Evo sta im je GOS.CANAK rekao jutros -zavere da Šešelja i druge “mračne sile” -Aleksa Becic-Mandic-Milatovic-Abazovic sada imaju novi plan za Crnu Goru. hoće da naprave građanski rat u Crnoj Gori. Za svoje gazde iz Kremlja Putina-Vucica u doba zla, radi za onog ko to zlo promoviše. onih stvari koje su zločinačke !

Merlin
29.03.2023-15:12 15:12
Reply to  Skender

Oh da, biće smak sveta ako autokrata i diktator ne ostane još 30 godina na vlasti …