Nedjelja, 12 Maja, 2024
Rubrika:

Demokratski front će tražiti od Sabora SPC da se Krivokapić isključi iz Pravoslavne crkve!?

Krivokapić od vjerskog fanatika za samo deset mjeseci može postati persona non grata za Pravoslavnu crkvu

Demokratski front zatražiće od Sabora Srpske pravoslavne crkve da isključi predsjednika Vlade Crne Gore Zdravka Krivokapića.

”Nakon sramnog ponašanja u Beogradu kada je Krivokapić ponizio SPC i Patrijarha Porfirija razmatramo mogućnost pokretanja inicijative za njegovo isključenje, kao što je to urađeno krajem 2019. godine sa poslanicima tada vladajućeg DPS i njihovim koalicionim partnerima kada su usvojili Zakon o slobodi vjeroispovjesti”, saopštio je izvor iz DF za portal Aktuelno.

Podsjećamo, episkopi Savjeta Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori donijeli su odluku da od 29. decembra 2019. godine zbog podrške kako su ga nazvali, “sramnom” Zakonu o slobodi vjeroispovesti iz SPC isključe 48 osobe.  Na tom spisku tada su se našli najviši državni funkcioneri, ministri i poslanici vladajuće koalicije i SDP.

Informacija da se razmatra mogućnost da Krivokapić bude proglašen personom “non grata” za SPC objavljena je i u medijima bliskim predsjedniku Srbije Aleksandra Vučića koji ima potpunu kontrolu i nad SPC.

”SPC razmišlja da Krivokapića zbog laganja i ponižavanja crkve proglasi nepoželjnom osobom. Episkope je najviše pogodilo to što je Krivokapić dolaskom u Patrijaršiju u četvrtak uveče odbio da potpiše Temeljni ugovor, iako je prethodno jasno rekao da dolazi samo radi potpisivanja, jer je sve već usaglašeno. Njegove laži i ponižavanja se više ne mogu tolerisati…”, objašnjava izvor Informera iz SPC.

A u Srbiji i dalje ne posustaje ljutnja tamošnjih vjerskih poglavara i njima bliskim osobama koji su “uvrijeđeni” postupkom Krivokapića. U SPC su duboko razočarani jer su željeli da sa sabora pošalju poruku o potpisvanju Temeljnog ugovora sa Crnom Gorom, što je za tu vjersku organizaciju bilo izuzetno važno. Njih je posebno naljutilo to što je Krivokapić u dogovoru prije dolaska u Beograd obećao potpisivanje. Do koje mjere su ljuti potvrđuje saopštenje SPC koje je objavljeno iza ponoći u kojem su premijera Crne Gore između redova nazvali lažovom!! Takođe, medijima su iz izvora SPC odmah servirane priče o tome da je predsjednik Vlade navodno bio u alkoholisanom stanju.

Pored toga, medijima su i dolazile informacije o bahatom ponašanju ministra finansija Milojka Spajić.

”Ključni razlozi zašto Krivokapić nije htio da potpiše Temeljni ugovor jeste u njegovom političkom pozicioniranju. Najbahatiji u razgovorima u Patrijaršiji bio je ministar Milojko Spajić, čak i kad je Krivokapić popuštao i htio da se dogovori sa predstavnicima SPC, ministar Spajić je taj koji je  zatezao. Jasno je da  Milojko Spajić iz sjenke upravlja Vladom Crne Gore, a pravo pitanje je s kim je on u vezi”, kazao je analitičar Vladimir Dobrosavljević.

Ukoliko se samo vratimo deset mjeseci unazad ovakav potencijalni epilog priče da se Krivokapić može proglasiti personom non grata u SPC niko nije mogao da predvidi. A sjetimo se samo kako je sve počelo – sa onim slikama i snimcima kada Krivokapić prilikom susreta i ulaska u crkve u manastire ljubi ruke, slike, podove, kovčege. Jednostavno rečeno, Krivokapić je prešao put od vjerskog fanatika do persone non grata. Sve je izvjesnije da će se završiti sa onom čuvenom “putuj Zdravko i ne brini za manastire”.

D.G.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

4 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Rovca sa katunima bez struje
02.06.2021-07:37 07:37

Moze i struju da nam dovede na katune ali necemo glasat za njega i bicemo protivni Zdravku ako nepotpise temeljni ugovor sa nasom SPC.

drago 1
02.06.2021-08:36 08:36

ima li sanse da se df iskljuci iz cg

Tihana
02.06.2021-14:17 14:17

A nemojte to bi ga ubilo gore no smrt

Kia
02.06.2021-14:40 14:40

On mora na sahrane, to mu ne smijes uskratiti.