Nedjelja, 2 Aprila, 2023
Rubrika:

Nova crna lista EU: Sankcije za Noćne Vukove – odlikaše SPC, prijatelje Abazovića, Dodika, Vulina…

Premijer manjinske vlade Crne Gore Dritan Abazović u februaru je prisustvovao skupu u restoranu na Bioču kod Podgorice gdje se veselio sa gradonačelnikom Budve Markom Batom Carevićem, menadžerom grada Budva i funkcionerom Demokratskog fronta Milom Božovićem, te sa Noćnim vukovima i Bratstvom stupovi

Bajkerska banda Noćni vukovi, bliska Kremlju, kako je prepoznata u Evropi, više neće moći da se voza po Starom kontinentu, piše beogradski list Danas.

Tekst ovog beogradskog dnevnog lista prenosimo u cjelosti:

Aleksandar Zaldostanov Hirurg, vođa bande, troje njegovih saradnika i sam bajkerski klub registrovan u Moskvi još 1980, kada je osnovan kao klub ljubitelja motocikala i rokenrol muzike, dodati su na nacrt “crne liste” EU o kojoj su ambasadori raspravljali u ponedjeljak.

Šestdesetdevetogodišnji Zaldostanov, našao se na spisku sankcija zbog “aktivne podrške ruskoj državnoj propagandi kroz javno negiranje prava Ukrajine na državnost i pozivanje na ‘denacifikaciju’, kao i ‘deukrajinizaciju’ zemlje“, navodi se u dokumentu u koji je uvid imao EUobserver.

„Putinova braća“, kako ih zovu pojedini mediji, “Noćni vukovi” su se vozili na događaje u Evropi preko Poljske, izazivajući ogorčenje usput i povremeno se suočavajući sa lokalnim zabranama.

Njihov evropski ogranak postoji u Bugarskoj, na Zapadnom Balkanu kao i Slovačkoj, ukazuje portal.

Šef Zaldostanov je u dosijeima EU nazvan Putinovim “bliskim saradnikom“.

Zaldostanov je takođe učestvovao u propagandnim povorkama na Krimu koji je okupirala Rusija 2014. na kojima je Zapad prikazan kao “satanistička snaga koja siluje Kijev”.

Jedan od njegovih saradnika, Jozef Hambalek, je slovački državljanin, koji je “predsjednik evropskog ogranka“ bande.  Slovačka će morati da zamrzne njegovu imovinu i spriječi ga da uđe u druge zemlje EU ako zabrana bude dogovorena kasnije ove nedjelje.

Podsjetimo, Zaldostanov je 22. februara, nakon što je Putin priznao nezavisnost takozvanih Republika Donjeck i Luganjsk, pozdravio taj potez, dok su “Vukovi“ klicali: “Donbas-Rusija, Kijev-Rusija, Kosovo-Srbija!“

Zaldostanov je “Putinov odlikaš” tačnije predsjednik Ruske Federacije ga je još prije devet godina odlikovao Ordenom časti za “izuzetne zasluge u patriotskom vaspitanju omladine, učešću u spasilačkim akcijama i doprinosu u čuvanju sjećanja na heroje Otadžbinskog rata“.

Predstavnici ovog moto kluba, pisali su ruski mediji, ispred ambasade Srbije u Moskvi u martu su odali poštu žrtvama NATO bombardovanja na SR Jugoslaviju.

Pripadnici ovog kluba su prisustvovali i litijama u Crnoj Gori 2020.  I prije toga su boravili u Crnoj Gori u manastir Ostrog – gdje im je društvo pravio Emir Kusturica.

Aleksandru Zaldastanovu Hirurgu je još 2018. zabranjen ulazak u BiH jer “predstavljaju prijetnju po sigurnost. Oni imaju svoj ogranak u Republici Srpskoj a predsjednik ogranka je Goran Tadić. Proljetos su organizovali skupove u Banjaluci podrške „bratskom ruskom narodu“ i „predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu“.

Predstavnici  “Noćnih vukova” su redovni gosti u Banjaluci na obilježavanju Dana Republike Srpske, koji se u ovom entitetu proslavlja 9. januara svake godine, iako je Ustavni sud BiH ovaj praznik dva puta proglasio neustavnim.

Premijer manjinske vlade Crne Gore Dritan Abazović u februaru je prisustvovao skupu u restoranu na Bioču kod Podgorice gdje se veselio sa gradonačelnikom Budve Markom Batom Carevićem, menadžerom grada Budva i funkcionerom Demokratskog fronta Milom Božovićem, te sa Noćnim vukovima i Bratstvom stupovi.

U oktobru 2014. bajkeri su posjetili Crnu Goru na turneji pod nazivom “Ruski Balkan“, a njihova posjeta je i promovisana na sajtu Ambasade Rusije u Podgorici.

Tokom turneje pod nazivom “Slovenski svijet 2016“, posjetiti su Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju, Crnu Goru i Bugarsku. Cilj je, kako su tada kazali, jačanja saradnje između Rusije i zemalja slovenskog porekla.

Kako je pisao Balkan insight “Noćni vukovi“ su redovni učesnici nacionalnističkih marševa, finansirani su iz Kremlja, a umiješani duboko u strukturu Ruske pravoslavne crkve.

Kada je 2011. Putin dolazio u Beograd, na meč Zenita i Crvene zvezde, Goran Jovanović Fonza je u počasnoj loži beogradskog stadiona sjedeo pored njega. Fonza je lider srpskog ogranka Vukova.

„Noćni vukovi“ su inače poznati u Srbiji zbog robusne “podrške” Srbima sa Kosova, ali i zbog “humanitarnog rada” i podrške “pravoslavnoj braći“.

I bivši srpski predsjednik Tomislav Nikolić je primao u pojsetu vođu ruskog motociklističkog kluba „Noćni vukovi“ Aleksandra Zaldastanova i od njega dobio na poklon bajkerski prsluk sa grbovima Srbije i Rusije.

Zaldastanova je primao i patrijarh SPC Irinej. Više puta su slikani u prisusustvu Milorada Dodika i Aleksandra Vulina.

Prema novim sankcijama Rusiji, osim Noćnih Vukova kažnjeni su i Sberbanka i gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin, prenosi EUObserver.

Najnoviji paket sankcija je sedmi otkako je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu u februaru.

Nova “crna lista” EU cilja na 47 fizičkih lica i osam pravnih lica, kao i zabranu uvoza ruskog zlata.

Većina pojedinaca su ruski vojni komandanti i političari ili ukrajinski kvislinzi na okupiranim teritorijama.

Ali na listi se nalaze Sergej Sobjanin, gradonačelnik Moskve, dva ruska glumca optužena za proratnu propagandu (Sergej Bezrukov i Vladimir Maškov) i ruski tajkun (predsjednik Rostech-a Sergej Čemezov).

Spisak uključuje nekoliko rođaka ranije sankcionisanih ruskih oligarha optuženih da pokušavaju da sakriju novac.

U jednom primjeru naveden je Oleg Deripaska (stavljen na “crnu listu” u aprilu) koji je prenio imovinu u Francuskoj, Vašington DC, i u ekskluzivnom skijalištu Leh u Austriji na svog rođaka Pavela Ezubova, navodi se u dokumentu EU.  Ezubovu će sada takođe biti zamrznuta imovina i uvedena zabrana dobijanja viza.

Nova lista EU kategorički ograničava aktivnosti ruske Sberbanke u Evropi – najveće ruske banke.

Biće uvedena i zabrana za kompanije koje se bave transportom i oružjem i nacionalističke grupe kao što su ruske udruženje „Mlada armija“ i fondacija „Ruski mir“.

U ekonomskim mjerama, EU se sprema „da zabrani direktan ili indirektan uvoz, kupovinu ili transfer zlata, koje predstavlja najznačajniji ruski izvoz poslije energenata“.

EU planira da uvede odstupanja od “zamrzavanja sredstava i zabrane stavljanja sredstava i ekonomskih resursa na raspolaganje određenim bankama” kako bi se “izbjegli poremećaji u kanalima plaćanja za poljoprivredne proizvode”.

EU je “posvećena izbjegavanju svih mjera koje bi mogle da dovedu do nesigurnosti hrane širom svijeta“ i nijedna od njenih sankcija ne pokriva “trgovinu poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima, uključujući pšenicu i đubrivo, između trećih zemalja i Rusije“, navodi se u odluci o sankcijama.

Isto važi i za medicinske i farmaceutske proizvode, dodaje se.

EU će takođe pooštriti primjenu sankcija.

Države EU će morati da prijave Evropskoj komisiji koju imovinu su otkrile i zamrznule šest nedjelja nakon što se novo lice ili entitet navedu na listi, na primjer.

EU je ranije zabranila rusku naftu i ugalj, stavila većinu ruskih banaka na crnu listu i odredila stotine ljudi, uključujući ruskog predsjednika Vladimira Putina i njegovu porodicu.

Nova zabrana zlata je daleko od ranijih razgovora o zabrani ruskog gasa u EU, a Gasprombank, ruska banka ptreko koje se vrše naplate gasa, ostaće, međutim, otvorena za poslovanje.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
XXL
20.07.2022-06:59 06:59

Sledeci na listi proruskih, velikosrpskih i klerofasistickih organizacija su Tvrdos, Stupovi, Zavjetnici, Miholjski zbor, Varvari …

RIR
20.07.2022-08:10 08:10

…lijepo li je društvo izabrao neznaveni Premijer ,naše časne Crne Gore …