Petak, 3 Maja, 2024
Rubrika:

Crnogorski PEN: Predstavnici EU, SAD da osude skandalozne poruke koje dolaze od sveštenika SPC

''Suviše su svježa śećanja na ratove u bivšoj YU da nam ne bi bila jasna poruka koju šalju "kolumnisti" nezvaničnoga glasila crnogorske vlasti''

“Na portalu IN4S, nezvaničnome glasilu crnogorskih vlasti, čiji je osnivač ruski agent Vladimir Božović, rektor državnoga Univerziteta Crne Gore, objavljen je tekst sveštenika Beogradske patrijaršije Ognjena Femića “Ujedinjenje ili ukrajinizacija”. Od samoga naslova pa dalje kroz cio tekst protura se teza o neminovnosti ujedinjenja srpskoga naroda, tj. o nestanku ne samo države Crne Gore no i svih nesrba u njoj”, navode saopštenju iz Crnogorskog PEN centra.

“Aludirajući na biblijsku priču o Kainu i Avelju, Crnogorci i Ukrajinci se predstavljaju kao bratoubice koje su osuđene na propast i smrt ukoliko se ne priklone svojoj “braći” Rusima i Srbima. Skandalozni jerej Femić, suprotno hrišćanskome učenju, poručuje Crnogorcima i ostalim nesrbima da moraju nestati – bilo kroz asimilaciju bilo kroz rat kojemu svjedočimo u Ukrajini. A što je to ako nije poziv na krvoproliće, rat i genocid?!”, navode u saopštenju i dodaju:

“Pozivamo predstavnike EU, SAD i drugih zapadnih zemalja da osude takve poruke koje dolaze od strane predstavnika crkvene organizacije što je 2020. preuzela vlast u Crnoj Gori, tj. od neformalnih glasnogovornika aktuelne parlamentarne većine. Suviše su svježa śećanja na ratove u bivšoj YU da nam ne bi bila jasna poruka koju šalju “kolumnisti” nezvaničnoga glasila crnogorske vlasti, kako mirski tako i duhovni. O tim anticivilizacijskim, destruktivnim i ratnohuškačkim porukama i pozivima na genocid obavijestićemo relevantne međunarodne adrese”, zaključili su u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
dragan
08.04.2023-11:45 11:45

Svaka cast Gospodo ! Respekt!