Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Crna Gora naredne godine domaćin jubilarnog 50. Internacionalnog foruma o diplomatskom treningu

Ovogodišnji Forum, čiji domaćini su bili Institut za diplomatiju i vanjske poslove ''Devang Varpakarn'' i Ministarstvo vanjskih poslova Kraljevine Tajlanda, okupio je više od 100 diplomatskih predstavnika iz više od 40 zemalja, a održan je na temu ''Budućnost diplomatije, rendovi, razvoj i obuke diplomata nove generacije''

Predstavnik Ministarstva vanjskih poslova, ambasador Veljko Milonjić učestvovao je u radu 49. Internacionalnog foruma o diplomatskom treningu – IFDT koji okuplja direktore diplomatskih akademija i drugih srodnih institucija iz cijelog svijeta, održanom od 12. do 15. decembra, u Bangkoku.

Ovogodišnji Forum, čiji domaćini su bili Institut za diplomatiju i vanjske poslove “Devang Varpakarn” i Ministarstvo vanjskih poslova Kraljevine Tajlanda, okupio je više od 100 diplomatskih predstavnika iz više od 40 zemalja, a održan je na temu “Budućnost diplomatije, rendovi, razvoj i obuke diplomata nove generacije”.

Forum je bio prilika za razmjenu mišljenja o budućnosti diplomatije sa posebnim osvrtom na regionalnu diplomatiju i njen uticaj na promjenu svjetskog poretka, ekonomsku diplomatiju u postpandemijskom periodu, razvojnu saradnju u oblasti postizanja ciljeva održivog razvoja, kao i značaj javne diplomatije i uticaja “meke” moći.

Ujedno, Forum je predstvaljao priliku za predstavljanje najboljih praksi iz cijelog svijeta u oblasti obuke i razvoja diplomata, a Crna Gora se predstavila Ljetnjom školom za mlade diplomate “Gavro Vuković”. Ambasador Veljko Milonjić je, govoreći o ovom, vodećem, projektu Diplomatske akademije Ministarstva vanjskih poslova, kazao da je tokom šesnaest godina postojanja, Ljetnja škola prerasla u globalnu platformu koja je, do sada, okupila oko 1000 profesionalaca međunarodnih odnosa iz više od 80 zemalja, i kao takva čini sastavni dio kalendara važnih globalnih diplomatskih događaja.

Ministarstvo vanjskih poslova će, naredne godine, biti domaćin jubilarnog 50. Internacionalnog foruma o diplomatskom treningu, koji će biti održan u Crnoj Gori. Internacionalni Forum o Diplomatskom treningu je globalna platforma osnovana 1972. godine, kojom predsjedavaju Diplomatska akademija u Beču i Institut za diplomatske studije Džordžtaun Univerziteta u Vašingtonu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve