Nedjelja, 5 Maja, 2024
Rubrika:

Čirgić: Školsko zvono srpskog sveta

Jasan stav o ovoj odluci minustarke Bratić ima i dekan Fakulteta za crnogorski jezik i književnost Adnan Čirgić.

Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta kojim rukovodi Vesna Bratić odlučilo je da djeca i nastavnici moraju od 1. septembra nositi maske tokom nastave. Čas će trajati 45 minuta. Roditelji su šokirani.

Kažu da je ova odluka neprihvatljiva i da je nevjerovatno da se neko drznuo da na ovaj način kažnjava djecu i ugrožava ih. Roditeljski bunt je pokrenut i poručuju da će zaustaviti pokušaj da djeca ispaštaju  u zemlji gdje niko ne nosi maske i ne poštuje epidemiološke mjere.

Jasan stav o ovoj odluci minustarke Bratić ima i dekan Fakulteta za crnogorski jezik i književnost Adnan Čirgić.

“Neznavena ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta – reklo bi se – donijela je neznavenu odluku o početku školske godine. Ipak, čini se da odluka nije neznavena no dobro smišljena u cilju očuvanja onoga do čega je ovoj vlasti stalo – do očuvanja budžeta. Do zdravlja đece i zdravlja cijele nacije, uvjerili smo se u to poodavno, ni briga ih nije”, ističe Čirgić u izjavi za CdM.

Upozorava da dok buja koronavirus, dok je evo konačno i formalno potvrđen delta soj, Bratićka i njoj podobni ukidaju onlajn nastavu, skraćene časove, podjelu učenika u manje grupe – pravi se da opasnosti od korone nema kao što se pravila dok je litijašila po Crnoj Gori.

Takav postupak očito je, smatra, motivisan štednjom budžeta MPNKS jer ako nema vanrednih mjera, onda nema ni vanrednih troškova.

“Ukidanjem u grupe podijeljenih odjeljenja prestaje obaveza ministarstva da prosvjetarima plaća prekovremeni rad. Dok naši građani niđe ne mogu bez zdravstvenih potvrda i dok razvijene zemlje ukazuju svojim građanima na situaciju u Crnoj Gori, Bratićka uvodi obavezno nošenje maski kod najmlađih, i to na 40⁰ C”, ističe dekan FCJK.

Navodi još jednu važnu, svima dobru poznatu činjenicu, a  to je da u kafićima, noćnim i plažnim barovima, na pretrpanim ležaljkama, u prodavnicama i sl. niti ko nosi maske, niti poštuje epidemiološke mjere.

“Onda mora da Bratićka ima neku ekspertsku analizu koja ukazuje da se korona širi u školama brže no iđe drugo. Ili to ipak pokazuje da je sasvim svjesna opasnosti kojoj je izložila našu mladost?!
Na tolikome odsustvu savjesti zbog ugrožavanja najmlađih, našoj aktuelnoj prosvjetnoj vlasti i psihopate bi pozaviđele”, navodi on.

Čirgić podvlači da, kako kaže, sramotni NVO sektor – liše rijetkih izuzetaka – ćuti i bespogovorno podupire ovu namjesničku vlast.

“No kad je već mala nada u bivše građanske aktiviste i vođe raznih nevladinih organizacija koji su konačno isprežali za čim su žuđeli, ostaje nada u roditelje i njihov bunt. Valjda im je roditeljska ljubav i briga jača od straha koji je potonjih mjeseci uspostavila ova vlast. Što se prosvjetara tiče, teško je od njih očekivati organizivani protest sve dok srpstvo nije ugroženo”, zaključio je Čirgić u izjavi za CdM.

Izvorcdm

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Čirgić: Školsko zvono srpskog sveta – CG Vijesti
18.08.2021-12:05 12:05

[…] Aktuelno […]