Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

CDT: Osigurati finansijsku autonomiju DIK i pojačati druge instrumente njene nezavisnosti

''Potrebno je mijenjati zakonske odredbe koje regulišu trajanje mandata, način i obim finansiranja ove institucije kako bi bilo moguće stvoriti postojanu, nezavisnu i stabilnu instituciju''

Pored izbora i razrješenja članova/ica DIK, potrebno je mijenjati zakonske odredbe koje regulišu trajanje mandata, način i obim finansiranja ove institucije kako bi bilo moguće stvoriti postojanu, nezavisnu i stabilnu instituciju, saopštio je Centar za demokratsku tranziciju.

” U cilju osiguravanja nezavisnosti, potrebno je da mandat DIK traje duže od mandata Skupštine, kako njeni članovi/ice ne bi bili pod pritiskom reizbora u slučaju promjene vlasti. Duži mandat osigurava i institucionalnu memoriju i stabilnost. Mandat DIK treba da bude šest godina. Predsjednik/ca DIK treba da se bira iz reda članova/ica, većinom glasova svih članova/ica komisije na period od dvije godine, uz mogućnost dva reizbora. Članovi/ice DIK treba da budu stalno zaposleni, uz zabranu obavljanja druge javne funkcije i ograničenja za obavljanje druge djelatnosti”, navodi CDT.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve