Nedjelja, 16 Juna, 2024
Rubrika:

BS: Vjerujemo da će Rezolucija o genocidu u Srebrenici podstaći kritičko suočavanje sa prošlošću u regiji

Vjeruju da će ova Rezolucija podstaći kritičko suočavanje sa prošlošću u regiji, na bazi utvrđenih činjenica, kao preduslovu za postizanje trajnog mira i uspostavljanje jedino ispravnog etičkog odnosa prema genocidu u Srebrenici i genocidu uopšte

Pozdravljamo usvajanje Rezolucije UN kojom se uspostavlja Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici 1995. god, smatrajući da ona predstavlja globalni iskorak u pravcu uspostavljanja kulture sjećanja na genocid u Srebrenici i prevencije genocida, saopšteno je iz Bošnjačke stranke.

Vjeruju da će ova Rezolucija podstaći kritičko suočavanje sa prošlošću u regiji, na bazi utvrđenih činjenica, kao preduslovu za postizanje trajnog mira i uspostavljanje jedino ispravnog etičkog odnosa prema genocidu u Srebrenici i genocidu uopšte.

“Smatramo važnim da se kroz obrazovni sistem i na druge prikladne načine kontinuirano radi na podizanju kolektivne svijesti o genocidu kao neprihvatljivom modelu rješavanja konflikata, ali i o neprihvatljivosti negiranja i relativizacije genocida, te glorifikacije ratnih zločinaca osuđenih za djelo genocida.Sa potpunim uvjerenjem da ni jedan narod ne može biti genocidan, kao i da ova Rezolucija to ni u jednom svom dijelu ne inplicira, ne samo da potvrđujemo taj stav, već pozivamo na njegovu punu promociju. Crna Gora je glasanjem za ovu rezoluciju još jednom potvrdila opredjeljenje da bude dio demokratskog i razvijenog svijeta”, navode iz BS.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve