Srijeda, 24 Jula, 2024
Rubrika:

Zašto su Ljušić i ”Politika” bijesni na naše sugrađane i rođake crnogorske Srbe

Gospodin Ljušić predlaže da Srbija ''povuče korejsku granicu između dve države''. Šta reći… Sva sporna pitanja, u duhu dobrosusjedskih odnosa, treba rješavati u otvorenom razgovoru. Pa i to. Ljušićev ton je kultur-rasistički. To je ton spikera wannabe imperije koji Crnu Goru kritikuje što odbija biti kolonija.

Piše: Andrej Nikolaidis

U Srbiji ugledni istoričar gospodin Radoš Ljušić objavio je u „Politici“ – što njegovom smatranju daje težinu glasa režima – tekst čiji naslov veli: „Srbijo, ne veruj Crnoj Gori“. https://www.politika.rs/sr/clanak/617807/Srbijo-ne-veruj-Crnoj-Gori

Gospodin Ljušić je ljut i povrijeđen. Nije mu jasno kako je Crna Gora mogla glasati za Rezoluciju o Srebrenici. Ljušić je, zapravo, ljut zbog svega i na svakoga u Crnoj Gori. U njegovoj interpretaciji Crnogorci – koje on pogrdno naziva „Montenegrini“ – loši su momci. Izdajnička ološ, ne bilo rečeno. Ali Ljušić bolje ne misli ni o našim sugrađanima i rođacima, crnogorskim Srbima. On kaže: „Njegoševo kandilo više se neće nikada upaliti u Crnoj Gori, jer u njoj nema srpske ruke spremne da ga potpali”.

Gospodin Ljušić to poručuje u trenutku dok se Milan Knežević i Andrija Mandić svim silama – ja bih rekao i natčovječanskim naporima – upinju da “vrate trobojku, srpski jezik i ćirilicu”, čak i da u dogovoru sa premijerom Spajićem obave posao etničkog inženjeringa i povećaju broj Srba u Crnoj Gori.

Pa ipak, po Ljušiću, opet ne valja. Šta taj čovjek očekuje od naših sugrađana i rođaka? Da ustaju rano i po vas dan, po ovoj vrućini, pale crnogorska sela širom Katunske nahije?

Gospodin Ljušić predlaže da Srbija “povuče korejsku granicu između dve države”. Šta reći… Sva sporna pitanja, u duhu dobrosusjedskih odnosa, treba rješavati u otvorenom razgovoru. Pa i to.

Ljušićev ton je kultur-rasistički. To je ton spikera wannabe imperije koji Crnu Goru kritikuje što odbija biti kolonija.

Žali se Ljušić: “Ne može ljudski razum da odredi šta je gore u 20. stoleću u srbijansko-crnogorskim odnosima: Božićna pobuna (1918), proglašenje Crne Gore za jednu od jugoslovenskih republika, izlazak Crne Gore iz SRJ (2006), priznanje otcepljenog Kosova NATO snagama sa otvaranjem ambasade Crne Gore u Prištini (2008) i glasanje o genocidu u UN (2024)”.

Vala može. Najgora je srpska okupacija Crne Gore 1918. Sve nadalje posljedica je tog bestidnog i brutalnog čina. Budući da odbija da to razumije, Ljušić ne razumije ništa o Crnoj Gori.

Osim „korejskom granicom“, Ljušić Crnoj Gori prijeti i Albancima i Hrvatima. Koji su, inače, naši sugrađani, dakle jednakovrijedni građani Crne Gore, kao što su to i Mandić i Knežević.

Autor piše: „Ovo je poraz Srbije i Srpstva, a ne poraz Crne Gore; ona je ovo htela. I treba je pustiti da uživa dok joj glave ne dođu Albanci s juga i Hrvati sa severa. Srbijanci bi morali, tada, s cinizmom da posmatraju njenu sudbu, prema kojoj je vodi nemerljiva nezahvalnost prema Srbiji i Srbijancima, kao i Rusiji i Rusima”.

Zašto, za ime Boga, gospodin Ljušić misli da se Crna Gora ne može odbraniti bez pomoći Srbije? Možda zato što se Crna Gora bez te pomoći vjekovima uspješno branila od Turske, koja je Srbiju pregazila? Ili zbog uticaja srpske vojske na odbranu Ostroga – uticaja koji je neprocjenjiv. A takav je jer ne ješto manji od uticaja koji je na devet krvavih ostroških dana imala vojska Marsovaca? Ili možda zbog Mojkovačke bitke, tokom koje je cca 10K Crnogoraca od Austrougara branilo cca nekoliko stotinjaka hiljada srpskih vojnika koji su, držeći se savjeta „Ne okreći se, sine“, zapucali na Krf, valjda privučeni hitom „Dođi u Grčku“.

Bizarijum postaje još raskošniji ako gospodin Ljušić misli na podvižništvo srpske vojske u posljednjim ratovima u Hrvatskoj i na Kosovu – pošto je vojska čiju podršku g. Ljušić uskraćuje Crnoj Gori u oba ta rata ubjedljivo poražena. Kao što je poražena i u BiH.

Ja znam da je, kako vele, komšija bolji od brata. Ali takođe znam i ono: ko nije za sebe, nije ni za drugoga. A vojska čijim neangažovanjem g. Ljušić prijeti Crnoj Gori – nije ni za sebe.

Ali što je, tu je. Niko nikada nije svima udovoljio. Izgleda da ćemo morati sami. Kako smo i navikli.

Ali čekajte… Mi nismo sami. Mi smo u najsnažnijem vojnom savezu u istoriji. Zove se NATO. I tu smo zajedno sa Hrvatskom i Albanijom.

IzvorCdM

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
SONJA
16.06.2024-13:51 13:51

IZVAREDNO NIKOLAIDIS DEREŠ OVE ČETNIKE KAO ULIĆ OVCU! OD TVOJIH TEKSTOVA MOGLE BI SE ŠTAVIT KOŽE ČETNIČKE,PRAVITI MJEŠINE ZA SIR I VINO U SVAKOM SLUČAJU MOGLI BI NAĆI PRIMJENU U KOŽNOJ INDUSTRIJI.

Simeun
17.06.2024-10:25 10:25

Ništa . Hoću da se zahvalim Andreju , skidam kapu.
Ne bismo jeli govna skoro ćtrest g. Da smo u svaki narod imali bar pedesetpostotnog Nikolaidisa. Možda je bilo i ima al slabo nišane.
Hvala ti , a nasi da ti se nadju , iako ne treba , svejedno .