Četvrtak, 25 Jula, 2024
Rubrika:

Dok u našem turizmu padaju brojke, kod susjeda osjetno rastu: Broj noćenja stranih turista pao za čak 20 odsto!

Pritom, ono što je posebno zabrinjavalo, činjenica je da je broj noćenja stranih turista pao za 20 odsto naspram prošlogodišnjeg prvog kvartala. To su podaci koji su nedavno saopšteni iz Centralne banke Crne Gore

Kada je u pitanju uža regija ovog dijela Jadrana, tokom prvog kvartala ove godine, turističke brojke jedino su padale u Crnoj Gori.

To pokazuje niz zvaničnih statističkih podataka, pri čemu su i Hrvatska i Albanija imale osjetan rast.

Podsjetimo, u Crnoj Gori je u prvom tromjesečju broj dolazaka turista bio u ravni od 192.000, što je za 12 odsto manje nego u istom periodu prošle godine.

Pritom, ono što je posebno zabrinjavalo, činjenica je da je broj noćenja stranih turista pao za 20 odsto naspram prošlogodišnjeg prvog kvartala. To su podaci koji su nedavno saopšteni iz Centralne banke Crne Gore.

U Hrvatskoj je u istom periodu registrovan 1,1 milion turističkih dolazaka, a to je oko 16 odsto više nego prošle godine.Prema podacima Hrvatske turističke zajednice, od početka godine do kraja marta registrovano je 2,62 miliona noćenja. U toj državi tako bilježe 15 odsto više noćenja nego prošle godine.

Još su zanimljiviji podaci iz Albanije. Tokom uvodna tri mjeseca, tu državu posjetilo je 1,53 miliona stranaca. Naravno, treba uzeti u obzir to da oni nijesu svi turisti, ali i da pomenuti podaci predstavljaju refleksiju nastavka ubrzanog jačanja Tirane kao avio-destinacije. Kako god – Albaniju je u tom periodu posjetilo čak 30 odsto više stranaca nego prošle godine.Uz to, Banka Albanije objavila je kako su u prva tri mjeseca ove godine prihodi od turizma iznosili 788 miliona eura, što je gotovo 170 miliona više u odnosu na prvi kvartal 2023.

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve