Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Božović o rušenju fasade kuće Vujovića: Duh i autentičnost našeg grada čuvali su ovakvi reprezenti arhitekture minulih vremena

Kako je istakao, u drugim evropskim prijestonicama se ovakva zdanja čuvaju u cilju što dužeg zadržavanja njihovog prvobitnog izgleda, čime se obogaćuje ambijent grada ali i prikaz njegovog razvoja kroz istoriju. Kod nas je suprotno, naše zgrade su preživjele bombardovanja tokom Drugog svjetskog rata i brojne prirodne nepogode, ali ne i nezasitost investitora i loše odluke nadležnih organa

Srušena je jedna od rijetkih građevina u našem gradu, koja svjedoči o vremenu prije Drugog svjetskog rata. Duh i autentičnost našeg grada su čuvali ovakvi reprezenti arhitekture minulih vremena, kazao je odbornik u Skupštini Glavnog grada i poslanik SNP u crnogorskom Parlamentu, Bogdan Božović. 

“Na Skupštini Glavnog grada je odbijen predlog opozicije da se UP ” Nova Varoš – Blok E” stavi van snage, i uprkos obećanju investitora da će sačuvati fasadu kuće Vujovića koja ima istorijski, kulturni i ambijentalni značaj, ovaj prostor je sada nepovratno devastiran”, naveo je Božović.

Kako je istakao, u drugim evropskim prijestonicama se ovakva zdanja čuvaju u cilju što dužeg zadržavanja njihovog prvobitnog izgleda, čime se obogaćuje ambijent grada ali i prikaz njegovog razvoja kroz istoriju. Kod nas je suprotno, naše zgrade su preživjele bombardovanja tokom Drugog svjetskog rata i brojne prirodne nepogode, ali ne i nezasitost investitora i loše odluke nadležnih organa.

“Nadam se da će u budućem periodu politički subjekti pokazati veći stepen odgovornosti i političke zrelosti da stave po strani razlike koje postoje među nama i da se predlozi koji se upućuju lokalnoj Skupštini neće tretirati kao prilika za odmjeravanje političke snage, već da će se o njima odlučivati na osnovu benefita koje bi donijeli građanima Glavnog grada”, zaključuje se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve