Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Bošnjak na Samitu političkih liderki: Povećaćemo broj žena na mjestima odlučivanja

''Potreba za promjenama je hitna, a vrijeme za djelovanje je sada''

Permanentno ću raditi na pojačanju učešća žena na mjestima odlučivanja. Odmah nakon izbora na mjesto potpredsjednice Skupštine pokrenula sam izmjene Poslovnika u dijelu povećanja broja žena na rukovodnim pozicijama u Skupštini, tako da sada imamo novu normu koja propisuje da će u budućnosti jedno potpredsjedničko mjesto uvijek biti rezervisano za manje zastupljeni pol, a to su, nažalost, žene, rekla je potpredsjednica Skupštine Branka Bošnjak na Samitu političkih liderki 2021.

Kako je saopšteno iz Skupštine, Samit je 21. juna okupio političke liderke širom svijeta koje su razmijenile svoja iskustva i ideje. Koopredsjedavajuća Amina J. Muhammed, zamjenica generalnog sekretara Ujedinjenih nacija, istakla jeda će ovaj Samit političkih liderki 2021, imati značajnu ulogu u određivanju novog normalizma.

“Potreba za promjenama je hitna, a vrijeme za djelovanje je sada”, naglasila je.

Na inicijativu organizatora na Samitu je učestvovala i Bošnjak, koopredsjedavajuća Ženskim klubom Skupštine Crne Gore, koja se obratila video porukom na temu: “Šta će naša zemlja konkretno učiniti da stvori novu normalu, u kojoj će više žena, političkih liderki imati aktivnu i jednaku ulogu u donošenju odluka”.

Bošnjak je istakla i da će kroz Zakon o Vladi Crne Gore, koji bi trebalo da se usvoji do kraja godine, učiniti sve da se propiše određeni procent žena na ministarskim funkcijama, kao i obaveza da manje zastupljenom polu pripadne najmanje jedno potpredsjedničko mjesto i u izvršnoj vlasti.

“Ona je informisala učesnice Samita o osnivanju Ženskog kluba, kao i to da su izmjene izbornih zakona u toku i da očekuje da će ubuduće na jednom od tri mjesta na kandidatskim listama pripasti manje zastupljenom polu, što će povećati broj žena u Skupštini Crne Gore. Tako da je iskazala da ubrzo očekuje konkretne rezultate po svim ovim pitanjima”, zaključuje se u saopštenju Skupštine.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve