Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

Borančić: Zakonom o državnim službenicima potpuno urušavaju integritet državne uprave zarad partijskih interesa

''Najviši funkcioneri države, sada po zakonu mogu biti lica koja su krivično gonjena, lica koja nemaju gotovo nikakvog prijethodnog iskustva na takvom poslu, lica koja nikad ničim nijesu rukovodila'', rekao je Borančić

Sramotan prijedlog izmjena Zakona o državnim službenicima i namještenicima uputili su juče u skupštinsku proceduru poslanici vlasti, DF, SNP, URA i Demokrata, saopštio je Ammar Borančić, portparol Liberalne partije.

”Ovim izmjenama su, kako kažu ”liberalizovali” pristup zapošljavanju ili drugim riječima otvorili vrata za masovno namještanje svojeg kadra, kako je jutros priznala otvoreno ministarka zdravlja, i to bez ikakvog iskustva. Godine iskustva, godine staža i rad na rukovodećem položaju u određenoj oblasti, potpuno su desetkovani, svedeni na minimum i više ništa ne znače. Štaviše, ukinut je i član koji onemogućava zapošljavanje lica protiv kojih je pokrenut krivični postupak po službenoj dužnosti, dakle teže krivično djelo”, rekao je Borančić.

Kako dodaje, ”riječju, rukovodioci, načelnici, najviši funkcioneri države, sada po zakonu mogu biti lica koja su krivično gonjena, lica koja nemaju gotovo nikakvog prijethodnog iskustva na takvom poslu, lica koja nikad ničim nijesu rukovodila”.

”Na ovaj način udaren je temelj za potpuno urušavanje svakog autoriteta i integriteta državne uprave za račun sitnih partijskih interesa vlasti”, rekao je Borančić.

Prema njegovim riječima, da je sve ovo urađeno sa predumišljajem govori i obrazloženje kojim sebi prave alibi i neistinito navode da ”Ne postoje izvori prava Evropske unije, niti potvrdene međunarodne konvencije, sa kojima je potrebno usaglasiti ovaj zakon.”

”Ovo se navodi upravo kao alibi da se ovo rješenje ne bi moralo slati na usaglašavanje sa EU i standardima EU jer bi onda dobili jasan odgovor da je ovo neprihvatljivo. Aktuelna rješenja i Zakon bivša vlast je dugo usaglašavala sa EU, posebno u pogledu angažovanja visokog rukovodećeg kadra, za koji se traže određene reference. Kad se usvoji ovakva izmjena zakona dobićemo nešto sto neće moći decenijama da se ispravi”, zaključuje portparol Liberalne partije.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve