Četvrtak, 2 Maja, 2024
Rubrika:

Boljević: Klasična zloupotreba

Specifikacija za izradu softvera za kontrolu popisnih podataka i izvještaji i zapisnici Komisije za praćenje uspsostavljanja tog rešenje Vlada proglasila tajnim podatkom

Specifikacija za izradu softvera za kontrolu popisnih podataka, kao i zapisnici i izvještaji sa sjednica Komisije za praćenje uspostavljanja tog rešenja, odlukom Generalnog sekrearijata Vlade Crne Gore, proglašeni su tajnim.

To proizilazi iz dopisa koji su Pobjedi, povodom zahtijeva da nam se u skladu sa Zakonom o slobodnom pristupu informacijima dostavi Specifikacija softvera i izvještaji i zapisnici Komisije, proslijedili iz Vlade.

– Postupajući po predmetnom zahtijevu ovaj organ je utvrdio da je generalni sekerat Vlade Crne Gore rešenjem od 04.12.2023. godine označio stepenom tajsnosti „Interno“ prvi izvještaj o radu Komisije za praćenje uspostavljanja softvera za provjeru podataka prikupljenih tokom procesa popisa stanovništva i Specifikaciju za softversko rešenje koje će omogućiti osobi koja se popisuje da provjeri svoje identitetske podatke koji su prikupljeni tokom procesa popisa stanovništva – piše u odgovoru koji je Pobjedi dostavljen iz Generalnog sekretarijata Vlade.

Članom 12. Zakona o tajnosti podataka propisano da osnov za određivanje stepena tajnosti predstavlja sadržaj tajnog podatka i njegov značaj za bezbjednost, odbranu, vanjsku, monetarnu i ekonomsku politiku Crne Gore.

Generalni sekretarijat Vlade je, pozivajući se na taj član Zakona, utvrdio da Specifikacija softvera i izvještaji i zapisnici Komisije za prećenje njegove izrade, označavaju „bezbjednosno sigurnosne podatke koji mogu predstavljati opsnost za državu“.

– Budući da na osnovu njih može doći do podataka koji su predviđeni popisom stanovništva u Crnoj Gori, što u krajnjem može izazvati štetne posljedice za državu i društvo, utvrđeno je da je interes da se spriječe štetne posljedice koje bi nastale njihovim otkrivanjem značajniji od interesa za slobodnim pristupom informacijama, pa je Generalni sekretarijat Vlade ograničio pristup traženoj informaciji – zaključuje se u dopisu Generalnog sekretarijata Vlade.

U tom dopisu nije, međutim, pojašnjeno kako bi, uvidom u Specifikaciju softvera i izvještaje i zapisnike Komisije za njegovu izradu, došlo i do curenja podataka iz popisa.

To ne razumije ni ekspert i susdski vještaj iz oblasti telekomunikacija Predrag Boljević, koji objašnajava kako je riječ o klasičnoj zloupotrebi na koju, kako navodi, niko ne reaguje.

– Na koji bi način objavljivanjem traženih dokumenata nastupile štetne posljedice za ostvarivanje funkcije organa kakav je Monstat ili ne daj Bože Vlada Crne Gore, ostaje da odgovori onaj koji se uopšte usudio ova dokumenta proglasit, na bilo koji način, tajnim. Neko bi trebalo da crnogorskoj javnosti objasni zašto je tajna da javnost zna da je Komisija preinačila nalog Vlade Crne Gore i o našem trošku, radila za svoj ili nečesovi tuđi nedobronamjerni račun, odnosno po nalogu ko zna čijem, odlučila da uradi samo dio i to manji traženog posla. Ko u Vladi štiti pojedine članove komisije i zašto nezakonite odluke usmeno proglašava zakonitim, i sve to nastoji sakriti, bez ikakvog valjanog razloga proglašavanjem tajnim pripadajuće dokumentacije koja bi ta nepočinstva mogla otkriti, valjalo bi da neko iz same Vlade odgovori – rekao je Boljević Pobjedi.

On ističe i kako se sada, zbog loših početnih parametara, operativni poslovi odvijaju na dva kolosjeka.

– Jedan je brojanje, đe se na svaki način, nastoji održati makar približno stanje popisa iz 2011. godine. Zato je i oznaka „Interno“ na traženim dokumentima, jer se odbijanjem izrada i implementacije softvera za provjeru podataka prikupljenih tokom procesa popisa stanovništva, domaćinstava i stanova, na ispravnost i višestruki upis kao i državni status popisanih lica nastoje sakriti manipulacije u dosadašnjem toku popisa. Drugi kolosjek je borba za način obračuna i prezentacije. Svi su izgledi da će vlast podatke obrađivati i prezentirati zbirno, odnosno kao osnovicu uzeti ukupan broj popisanih lica, stranaca i državljana zajedno i na taj način nekih 60-70.000 državljana Srbije i Bosne i Hercegovine (entitet Republika Srpska), koji po raznim osnovama borave u Crnoj Gori upisati u državotvornu populaciju i time povećat broj lica srpske nacionalnosti i korisnika srpskog jezika. Zbirnim brojanjem i uključivanjem u osnovicu za obračun Rusa, Ukrajinaca i Turaka kojih je trenutno značajan broj (oko 30.000 ako je vjerovat zvaničnim podacima MUP-a) pokušava se uvećat osnova i na taj način dodatno smanjit procentualni iskaz lica koji su se nacionalno iskazali kao Crnogorci, a vještački povećati broj lica koji se iskazuju kao Srbi, kako je to i urađeno 2011. godine – upozorio je Boljević.

Da nešto u izradi softvera za provjeru popisnih podataka ne funkcioniše kako bi trebalo bilo je jasno još krajem prošlog mjeseca kada je, dan uoči formalnog završetka popisa, predsjednik Komisije za praćenje uspostavljanja tog rešenja Boris Marković podnio neopozivu ostavku na tu funkciju.

Marković je tada kao razlog svoje ostavke naveo to što komisije nije uradila ništa što je bilo definisano odlukom Vlade i što softver koji se kreira, kako je tada rekao, neće provjeravati podatrke.

Iako je Marković na čelo Komisije za praćenje uspostavljanja softvera imenovan na predlog i insistriranje opozicionih partija, opozicija se do danas nije oglasila povodom njegove ostavke niti je rad Komisije dovela u pitanje.

Interesantno je i da je Komisija formirana upravo na zahtjev opozicije i pod njihovom prijetnjom bojkota popisa.

Podsjećanja radi, zbog neispunjavanja uslova koje je postavila opozicija, a među kojima je bilo i kreiranje softvera, aktuelna vlada je već dva puta odlagala početak popisa.

Opozicioni funkcioneri prijetili su čak i da, ukoliko softver do okončanja popisa ne bude izrađen, neće priznati rezultate te statističke procedure, pa je utoliko više nejasno zašto ga sada niko od njih ne pominje.

Broj crnogoraca u porastu

Ekspert iz oblasti telekomunikacije Predrag Boljević je, pozivajući se na još nepotpune popisne podatke koje je nezvanično dobio, Pobjedi kazao kako je broj etničkih Crnogoraca u porastu, a crnogorski jezik većinski.

– Naročito kod mlađe populacije, đe je razlika značajna u korist crnogorskog jezika. Takođe i broj lica koji su pored vjerskog izjašnjenja navodili i pripadnost Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi je veći od očekivanog – tvrdi Boljević.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
RIR
22.01.2024-11:58 11:58

…gosp.Boljevicu…! Ima jedna “staropogorička” koju izgleda Vlada i g.Spajic primjenjuju “…napravi mu merak ali posao mu ne završi …” Svi odusevljeni Micky sve primjedbe opozicije i druge javnosti ali najvažnije “softver” tajna a to NAM je i kako su “brojane “vazne stavke… mozda cemo to kontrolisati….-prevarantski što BIA smisli …!?

dragan
23.01.2024-18:50 18:50

Svaka Vam cast Gospodine. Respekt.