Subota, 4 Maja, 2024
Rubrika:

Bogdanović: Nužno odložiti popis; Lundberg: Ispuniti sve neophodne tehničke preduslove za njegovo održavanje

''Sastanak je bi bio prilika da se razmijene mišljenja o aktuelnim dešavanjima u Crnoj Gori, uključujući i najavljeni popis stanovništva, saopšteno je iz Demokratske partije socijalista

Generalni sekretar DPS Aleksandra Bogdanović sastao se sa rezidentnim koordinatorom UN u Crnoj Gori Piterom Lundbergom.

“Sastanak je bi bio prilika da se razmijene mišljenja o aktuelnim dešavanjima u Crnoj Gori, uključujući i najavljeni popis stanovništva”, saopšteno je iz Demokratske partije socijalista.

Kako se navodi u saopštenju, Bogdanović je izrazio zabrinutost zbog uslova za organizaciju popisa i ponovio stav Demokratske partije socijalista da se popis stanovništva ne može sprovesti u planiranom terminu na način da ukupna javnost ima povjerenja u rezultate popisa, te da je ukupan proces neophodno odložiti zbog tehničkih, administrativnih i metodoloških nedostataka.

“Posebno zabrinjava nedostatak kampanje i neupoznavanje zainteresovanih strana i ukupne javnosti o pripremnim aktivnostima, naročito ako se ima u vidu da popis stanovništva ima poseban senzibilitet za već podijeljeno i polarizovano crnogorsko društvo”, zaključio je Bogdanović.

Aleksandar Bogdanović i Piter Lundberg, Foto: DPS
Foto: DPS

Rezidentni koordinator UN se zahvalio na informacijama i prenio stav Ekonomske komisije Ujedinjenih nacija za Evropu (UNECE), koja u načelu pozdravlja popis stanovništva u Crnoj Gori, imajući u vidu da popis kasni već nekoliko godina.

Gospodin Lundberg se takođe osvrnuo na Rezoluciju Ekonomskog i socijalnog savjeta UN (ECOSOC) o programu popisa stanovništva i stanova iz 2015. godine, koja naglašava važnost održavanja redovnog popisa u zemljama članicama.

“Međutim, gospodin Lundberg je takođe naglasio važnost, kao što to ističe UNECE, da svaki takav proces mora biti organizovan u skladu sa međunarodnim normama i standardima, što između ostalog podrazumijeva ispunjavanje svih potrebnih tehničkih preduslova”, zaključuje se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve