Utorak, 5 Marta, 2024
Rubrika:

Milović sa Lundbergom: Investicije u pravosuđe planirane u iznosu između 100 i 200 miliona eura

Sastanak je, kako je navedeno u saopštenju, obilježen konstruktivnom razmjenom stavova i jasnim tezama koje naglašavaju važnost saradnje između Crne Gore i UN-a

miliona eura, što, osim Palate pravde još podrazumijeva i novu zgradu Tužilaštva, izgradnju novog modernog zatvora u Mojkovcu, te modernizaciju sudnica koje ne zadovoljavaju standard i potrebe – kazao je ministar pravde Andrej Milović na sastanku sa rezidentnim koordinatorom Ujedinjenih nacija u Crnoj Gori Piterom Lundbergom.

Sastanak je, kako je navedeno u saopštenju, obilježen konstruktivnom razmjenom stavova i jasnim tezama koje naglašavaju važnost saradnje između Crne Gore i UN-a.

Milović je istakao izuzetno važnu ulogu UN-a kao partnera, posebno izdvajajući odličnu saradnju Ministarstva pravde sa UNOPS-om na projektu Palate pravde, te naglasio da su sve UN agencije od izuzetnog značaja za Crnu Goru.

– Osim toga, krucijalno važan projekat je i digitalizacija pravosuđa, koja će na znatno viši nivo podići efikasnost pravosudnog sistema – ocijenio je Milović.

Naglasio je i potrebu za reformom legislative kako bi se osigurao efikasan pravni sistem.

– Izmjene Zakonika o krivičnom postupku i zakona o državnom i specijalnom tužilaštvu su prioritet, s nadom da će ove promjene brzo dobiti podršku u Skupštini, jer je krajnji cilj ostvarivanje mjerljivih rezultata – naveo je Milović.

Lundberg je naveo prioritete agencija UN u Crnoj Gori koji obuhvataju ekonomski razvoj, socijalnu inkluziju, obrazovanje, zdravlje, vladavinu prava i ljudska prava.

– Ujedinjene nacije ostaju posvećene pružanju podrške Crnoj Gori u ostvarivanju ciljeva Agende 2030. Na tom putu veoma je važno postizanje standarda EU kao mjerila ostvarivanja Ciljeva održivog razvoja – kazao je Lundberg, ističuči snažnu sinergiju između Agende održivog razvoja i procesa EU integracija.

U oblasti ljudskih prava, naglašena je potreba suočavanja sa prošlošću, sa akcentom na ratne zločine i izručivanje optuženih za ratne zločine zemljama koje ih potražuju. Na sastanku je posebno naglašena potreba za borbom protiv diskriminacije i govora mržnje kao i važnost zaštite djece od nasilja.

Ovaj sastanak predstavlja još jedan korak ka jačanju partnerstva između Crne Gore i UN-a, sa jasnim fokusom na ostvarivanje zajedničkih ciljeva i unapređenje pravosudnog sistema u skladu sa najvišim standardima. Sastanku je prisustvovala i savjetnica UN za ljudska prava Anjet Lanting.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
BobZeković
28.11.2023-17:58 17:58

VRLO PRECIZNO MILOVIĆU, OD 100 DO 200 MILIONA! TO SI ODLIČNO IZMJERIO NA TERAZIJAMA PRAVDE ČIJI SI KA STRUČNI ZASTUPNIK U VLADI! TAKO STE PRECIZNI I U VRŠENJU PRAVDE UOPŠTE! TA SE METODA NAZIVA U PRVU ODOKATIVNO PLANIRANJE!

Markoo
29.11.2023-11:09 11:09

Milovic prosrb!! A u vladi c.gore
Bruka