Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

Spajić: Velika prijetnja da bi mogli završiti na sivoj listi Manivala, kroz diplomatske kanale pokušavamo da odluku odgodimo za godinu

Sagovornici su izrazili punu spremnost za nastavak i dalje jačanje saradnje Vlade i tima Ujedinjenih nacija u zemlji u predstojećem periodu

Vlada se sada bavi sa velikom prijetnjom da bi mogli završiti na „sivoj listi“ Manivala. Za rekordno kratko vrijeme pripremamo dva važna akta koja su ključna za borbu protiv pranja novca i finansiranje terorizma. Radimo i jaku kampanju kroz diplomatske kanale da se ta odluka odgodi za godinu, jer sam siguran da postoji jaka politička volja da se ispune svi zahtjevi Manivala, kazao je predsjednik Vlade Milojko Spajić tokom sastanka sa rezidentnim koordinatorom UN u Crnoj Gori Piterom Lundbergom.

Bilo je riječi i o brojnim izazovima, koji su sačekali 44. Vladu već na početku mandata, ali i o načinima za njihovo rješavanje.

“Imali smo popis, kao temu koja je polarizovala društvo. Sada se bavimo velikom prijetnjom da bi mogli završiti na „sivoj listi“ Manivala. Za rekordno kratko vrijeme pripremamo dva važna akta koja su ključna za borbu protiv pranja novca i finansiranje terorizma. Radimo i jaku kampanju kroz diplomatske kanale da se ta odluka odgodi za godinu, jer sam siguran da postoji jaka politička volja da se ispune svi zahtjevi Manivala. Jako nam je bitno da naredne godine smanjimo fiskalni i budžetski deficit, čime bi unaprijedili i kreditni rejting“, saopštio je Spajić.

Sagovornici su izrazili punu spremnost za nastavak i dalje jačanje saradnje Vlade i tima Ujedinjenih nacija u zemlji u predstojećem periodu.

Lundberg je upoznao premijera da njegov mandat u zemlji završava 15. decembra i da će ga, do imenovanja novog rezidentnog koordinatora, mijenjati Vladimir Gjorgijev, šef misije IOM u Crnoj Gori.

Rezidentni koordinator UN je istakao pozitivan razvoj događaja u pripremi popisa istakavši da preduzeti koraci doprinose jačanju društvene kohezije.

Lundberg je premijera Spajića upoznao sa radom Ujedinjenih nacija u zemlji, koji u saradnji sa Vladom i drugim partnerima sprovodi 18 agencija UN kroz Okvir saradnje UN za održivi razvoj 2023-2027.

Ocijenjeno je da je Fond za ubrzani razvoj Crne Gore snažan katalizator sprovođenja strateškog petogodišnjeg razvojnog plana i odlična osnova za nastavak dobre saradnje Vlade i UN, obzirom da je Fond već omogućio uspostavljanje novih partnerstava.

Lundberg je iskazao nadu da će se u Fond uključiti privatni sektor, kao i crnogorska dijaspora koja bi mogla postati snažan saveznik u ukupnom društvenom razvoju zemlje, posebno na sjeveru.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve