Subota, 18 Maja, 2024
Rubrika:

Blažić: Nije slučajno što nemamo zakone o Skupštini i Vladi

Kako objašnjava, interpelacija je uobičajeni institut takozvane kontrole rada izvršnog organa, odnosno Vlade i mogu je podnijeti 27 poslanika.

Interpelacija može biti osnov za pokretanje inicijative za izglasavanje nepovjerenja Vladi, ocijenio je profesor Đorđije Blažić za Gradsku RTV.

Kako objašnjava, interpelacija je uobičajeni institut takozvane kontrole rada izvršnog organa, odnosno Vlade i mogu je podnijeti 27 poslanika.

“Njena pravna priroda u kontekstu ostalih odredbi Ustava je prva faza, gdje se raspravlja o otvorenim pitanjima o radu Vlade koja nema za posljedicu i dejstvo na Vladu u smislu njenog prestanka mandata. Ali jeste osnov za, ukoliko se ta interpelacija prihvati, pokretanje posebnog instituta – nepovjerenja Vladi”, kaže Blažić.

Ova pitanja se detaljnije regulišu Zakonom o Skupštini koji, ističe, Crna Gora još nema.

“Imamo nažalost samo Poslovnik, a to je interni akt Skupštine. On nema dejstva na druge subjekte uopšte. I nije slučajno da nemamo Zakon o Parlamentu i Zakon o Vladi. Ja pričam od 2007. godine da se mora donijeti. Nijedan organ ne može da bude mimo zakonodavne kontrole. To je nonsens, totalni apsurd”, navodi Blažić.

Dodatni nonsens je, kaže, postojanje uredbe umjesto Zakona o Vladi, kojim bi trebalo da se uređuju organizovanje i funkcionisanje izvršnog organa, dok je uredba akt kojim se izvršava određeni zakon.

“Može se donijeti Uredba o Vladi pod uslovom da postoji Zakon, pa će uredba detaljnije da razradi neke norme zakona”, poručio je Blažić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve