Ponedjeljak, 20 Maja, 2024
Rubrika:

Bilčik: Svi moramo obratiti pažnju na Crnu Goru, vlast dovodi u pitanje zapadni kurs

Crna Gora je danas na raskrsnici, upozorio je danas predsjedavajući parlamentarnog odbora EP sa Crnom Gorom Vladimir Bilčik

Crna Gora je danas na raskrsnici, upozorio je danas predsjedavajući parlamentarnog odbora EP sa Crnom Gorom Vladimir Bilčik.

Bilčik je u govoru pred Evropskim Parlamentom iskazao zabrinutost zbog kursa kojim se kreće Crna Gora koja je, kako je naveo, otvorila sva pregovaračka poglavlja a zatvorila samo tri:

”Ipak kao lider u pregovaračkom procesu pristupanja EU, zemlja stoji u mjestu već mjesecima, a neki potezi nove parlamentarni većine otvaraju važna pitanja o geopolitičkoj orjentaciji Crne Gore. Svi moramo obratiti pažnju na Crnu Goru danas. Ako se ova mala zemlja na Jadranu okrene Istoku, to bi moglo imati dalekosežne posljedice na evropsku perspektivu Zapadnog Balkana”, upozorio je Bilčik.

Bilčik je potom iskazao zabrinutost zbog donošenja Zakona o Tužilastvu koji, kako je objasnio, ostavlja prostor za politizaciju pravnog sistema:

”Kao sto se Podgorica usaglasila sa kompletnom EU politikom ona bi trebala da ispoštuje kompletne preporuke Venecijanske Komisije. EU put ne podrazumijeva selektivno primjenjivanje mjera i uzimanje što se kome dopada sa menija, to je u stvari puna posvećenost i građenje povjerenja sa EU partnerima”, upozorio je Bilčik.

On dalje navodi da najavljeni zakoni o pravosuđu i državljanstvu moraju proći kompletnu političku i javnu podršku i biti u skladu sa EU standardima i praksama:

”To podrazumijeva kompletnu političku saradnju svih učesnika i upozoravamo da parlamentarni bojkot nije način političke borbe koji EU podržava.”

Bilčik je pohvalio mirno i uredno održavanje parlamentarnih izbora prošlog avgusta.

”Kao Predsjedavajući delegacije Evropskog parlamenta za Crnu Goru, bilo mi je zadovoljstvo da uspostavim dobru komunikaciju sa predsjednikom Vlade Zdravkom Krivokapićem i predsjednikom Skupstine Aleksom Bečićem, koje sam upoznao online tokom njihovog prvog radnog dana na tim pozicijama u Podgorici”, kazao je Bilčik.

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Ha20
20.05.2021-11:32 11:32

Ova vlast vise nego otvoreno zeli da integrise Crnu Goru u politiku velikog Srbistana ali se nadam da ce joj taj zalogaj ostati u grlu i ugusiti ih..