Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Bilčik: Crna Gora realizovala bitne reformske mjere, ipak postoji dosta krhkih aspekata

Bilčik je kazao da evropski partneri ''pomno prate situaciju u Crnoj Gori''

Sastanak Parlamentarnog odbora Evropske unije (EU) i Crne Gore za stabilizaciju i pridruživanje (POSP) počeo je danas u Strazburu.

Sjednicu, 21. po redu otvorio je koopredsjedavajući Vladimir Bilčik koji je kazao da mu je zadovoljstvo što se posle duže vremena ponovo održava sjednica POSP-a.

“Svi znate da je mandat EP pri kraju. Ovo je jako važan signal i trenutak za proširenje. Postoji pozitivna energija u Crnoj Gori u kontekstu pritstupanja EU. Posle više od dvije godine ovo je važna prilika da kažemo da je proces pristupanja Crne Gore na pravom putu”, rekao je Bilčik, prenosi portal “Pobjeda”.

On je kazao da evropski partneri “pomno prate situaciju u Crnoj Gori”.

“Primjetili smo dosta pozitivnih signala, ali ipak postoji dosta krhkih aspekata u Crnoj Gori”, smatra Bilčik.

On je podsjetio da je prošlog oktobra EP usvojo rezoluciju o Crnoj Gori, kada je, kako kaže, istaknuto žaljenje zbog usporenja procesa i nestabilnosti.

“Ključno je da se iskoristi ponovni osjećaj povjerenja. O tome govore neke odluke iz poslednjih par sedmica i mjeseci. Postoji povjerenje ključnih članica i institucija EU da Crna Gora stvarno može da ostvari rezultate. Brzo su realizovane neke reformske mjere i to je podiglo očekivanja, a mi smo pozdravili ove događaje”, istakao je Bilčik.

Kako kaže, rad na finalizovanju imenovanja u sudstvu i tužilaštvu je nešto što Evropa snažno podržava.

“Od poslednjeg zasjedanja POSP-a, politički kontekst se promijenio i Crna Gora je potpuno usklađena sa vanjskom politikom EU i to jako cijenimo. Zemlja je čvrsto na evroatlantskom putu. U vrijeme rata u Ukrajini je važno imati osjećaj gdje se ko nalazi, a Crna Gora stoji čvrsto uz stavove EU”, naveo je Bilčik.

Dodao je i da jako važno da “osjećaj čvrstog političkog konsenzusa u vezi pristupanja EU spaja vladajuću većinu.”

“To je način da se iskoriste šanse za pristupanje”, zaključuje Bilčik.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve