Nedjelja, 5 Maja, 2024
Rubrika:

Bešić: Čini mi se da ćemo imati nestabilnu vladu

Ana Nenezić, izvršna direktorica CEMI-a kazala je da ukoliko se desi da SDP pređe cenzus, izmijeniće se struktura u Parlamentu, ali to generalno neće napraviti neku veću razliku na političkoj sceni

Komentarišući rezultate parlamentarnih izbora, profesor Miloš Bešić kazao je da je veći broj razloga niske izlaznosti na izborima, ali da su građani izmučeni izbornim procesima, te da je trebalo objediniti parlamentarne, lokalne i predsjedničke izbore još u oktobru prošle godine.

Sagovornici emisije “Naglas” na TVCG su se usaglasili da ne možemo očekivati stabilnu Vladu.

Profesor Miloš Bešić kazao je ga izlaznost na juče održani parlamentarnim izborima jeste iznenadila, ali što se tiče odnosa snaga potvrdila su se istraživanja javnog mnjenja.

“Izbore je trebalo objediniti što ranije, i mi smo u oktobru trebali imati zajedno lokalne, parlamentarne i predsjedničke izbore. Ovako su građani izmučeni izbornim ciklusima. I to je jedan od razloga ovakve izlaznosti”, ocijenio je Bešić i dodao da izlaznost nije ni toliko niska koliko se govori.

Bešić je ocijenio da je jedan od razloga izlaznosti koja je bila niža nego inače to što je nemali broj ljudi, nakon predsjedničkih izbora izgubio motivaciju jer Mila Đukanovića kao glavnog aktera na političkoj sceni više nema.

“Razlog može biti i to što su nakon pada DPS-a splasnule tenzije, nacionalistička retorika i insistiranje na rascjepima je izostalo”, ocijenio je Bešić.

On se osvrnuo i na potencijalne promjene u strukturi parlamenta, do kojih bi moglo doći nakon proglašenja konačnih rezultata izbora.

“Mi ne znamo ishod izbora, imamo ponavljanje na nekim biračkim mjestima. Tako recimo SDP može prikupiti 300 nedostajućih glasova u Rožajama, tako da se i odnos snaga može promijeniti. Izvjesno je da će Spajić formirati Vladu, ali pitanje je kako će ista funkcionisati. Čini mi se da ćemo imati nestabilnu Vladu”, ocijenio je Bešić.

Ana Nenezić, izvršna direktorica CEMI-a kazala je da ukoliko se desi da SDP pređe cenzus, izmijeniće se struktura u Parlamentu, ali to generalno neće napraviti neku veću razliku na političkoj sceni.

“Svjedočili smo jednoj dosadnoj kampanji u prvom dijelu, ali poslednja nedjelja i ono što se dešavalo sa aferom “Do Kvon” je to malo izmijenilo”, kazala je Nenezić.

Ona je saopštila da treba da vidimo da li će predsjednik Jakov Milatović dati mandat nosiocu liste PES Milojku Spajiću.

“Pitanje je šta će se dešavati u narednom periodu”, kazala je Nenezić.

Predrag Nikolić, novinar nedjeljnika “Monitor” kazao je da je nemoguće formiranje stabilne vlade, ali da su neke ranije vlade DPS-a bile stabilne, ali građani nijesu mnogo dobra od toga vidjeli.

“DPS po prvi put nije najjača partija. Nakon dvije godine huškanja na podjele, krenuli su na drugu stranu, vidjeli su da im se ne isplati prva opcija”, kazao je Nikolić.

Ocijenio je da je teško govoriti o stabilnoj vladi, jer i dalje imamo političke partije kojima je partijski interes prioritet.

“Političari se moraju maći sa tog pijedastala zvijezda. Ovakav raspored u Parlamentu i dogovor stabilne vlade je nemoguć”, smatra Nikolić.

Pavle Ćupić iz Građanske alijanse kazao je da je kampanja bila posvećena socio ekonomskim pitanjima.

“Najveći pobjednici ovog ciklusa su manjine, koje su uzele oko 10 mandata. Interesantno će biti sačekati konačne slike. Definitivno niko nije bio posvećen ljudskim pravima u kampanji, fokus je bio na socio-ekonomskim pitanjima”, kazao je Ćupić.

Prema njegovim riječima, kampanja je bila dosadna sa izuzetkom afere “Do Kvon” koja je obilježila poslednju sedmicu kampanje.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve