Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Adžić: Ne prihvatamo vjersku diskriminaciju nacionalnih Crnogoraca, niti osporavanje vjerskih prava pripadnika drugih nacija u Crnoj Gori

Prema njegovim riječima, ne traže ništa novo i drugačije, već ono što je odavno standard u Evropi i našem regionu

Crnogorska evropska partija je u svom programu jasno precizirala da će djelovati potpuno u skladu sa Ustavom Crne Gore i međunarodnim dokumentima, kada se to tiče pune implementacije ljudskih prava, a nadasve i prava na slobodu vjeroispovijesti i njenog javnog ispovijedanja, kazao je za Portal Analitika predsjednik ove partije Novak Adžić.

“Ta kodifikovana prava, zajemčena međunarodnim konvencijama, koje je ratifikovala Crna Gora i garantovala svojim Ustavom i zakonodavstvom, su za nas neprikosnovena i mi smo čvrsto opredijeljeni da se ona poštuju, kada su u pitanju prava svih građana Crne Gore, bilo kojoj religiji, odnosno, vjeroispovijesti da pripadaju, kao što je neotuđivo ljudsko pravo na izbor i pravo da se ne vjeruje za one koji se tako izjašnjavaju i osjećaju”, navodi Adžić.

Podsjeća da je CEP svom Programu, u poglavlju Identitet, zapisala, između ostalog da će se “zalagati da Crnogorska pravoslavna crkva dobije status domicilne autokefalne crkve kakva je bila do 1918. godine, sa svim formalnim i materijalnim konsekvencama koje to stanje podrazumijeva”.

“Mi smo jasno rekli, odnosno, konstatovali istorijsku činjenicu da je vjekovima Crnogorska pravoslavna crkva bila autokefalna crkva i da ona treba da ima i sada status autokefalne crkve, u skladu da crkvenim kanonima i starim pravilima Halkidonskog i Trulskog vaseljenskog sabora, u kojima je potencirano da se crkvene granice poklapaju sa državnim granicama, odnosno, da u nezavisnoj drzavi, unutar njenih granica treba da djeluje njena pomjesna autokefalna crkva. Takva je praksa uglavnom i danas u svijetu, u Evropi naročito, u onim državama đe je pravoslavna vjeroispovijest brojčano dominantna, sem u pojedinim slučajevima, odnosno, državama, među kojim izuzecima spada, na žalost, spletom nepovoljnih okolnosti, i Crna Gora”, ističe Adžić.

U Crnoj Gori, dodaje, imamo slučaj da monopolistički položaj ima crkva čije je sjedište u drugoj državi, crkva čije vodstvo ne priznaje ni crnogorsku naciju, ni državu Crnu Goru i koja je uzurpirala crnogorsko kulturno-istorijsko nasljeđe sakralnog tipa i ogromnu imovinu.

“Mi ne osporavamo, nikad nijesmo i nećemo, niti možemo, a to nam ni u snu ne pada na pamet, vjerska prava drugih, već smo za jednako poštovanje i primjenu vjerskih prava svih građana, jednakih prava svih crkava i vjerskih zajednica u Crnoj Gori. Ali smo opozit bilo kakvoj diskriminaciji po vjerskoj i identitetskoj osnovi, a danas se (i to ne samo danas, nego mnogo vremena unazad), sistematski i konstantno diskriminišu vjerska prava i slobode nacionalnih Crnogoraca i osporava i oduzima se pravo Crnoj Gori na domicilnu autokefalnu crkvu, na način kao sto druge države imaju svoju matičnu autokefalnu crkvu”, kaže Adžić.

Prema njegovim riječima, ne traže ništa novo i drugačije, već ono što je odavno standard u Evropi i našem regionu.

“Navodimo primjere za taj standard: nezavisna država = autokefalna crkva: Grčke, Kipra, Bugarske, Rumunije, Srbije, Sjeverne Makedonije, te Ukrajine (čija je autokefalna crkva peiznata od Carigradske patrijaršije)… Tražimo punu obnovu onoga što je vjekovima bilo, poštujući načelo sekularne države, kojoj smo privrženi. Mi tražimo status autokefalne Crnogorske pravoslavne crkve i to onakav kakav je ona imala stoljećima, dok nije nasilno ukinuta 1920. godine. I to nije nikakva jeres, naprotiv, to je naše pravo, građansko, kulturno, vjersko, političko, riječju ljudsko pravo. Istorija i savremeni kontekst nam za to daju puno pravo”, zaključuje Adžić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

5 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Mrtvo Duboko
09.12.2023-17:11 17:11

Nole posle čitanja tvojeg “stvaralaštva” mi mrtvi od smijeha.

solo
09.12.2023-17:26 17:26
Reply to  Mrtvo Duboko

PA ZATO I JESTE IZ MRTRO DUBOKO! SRDAČNO VAS POZDRAVLJA DEDA RISTA IZ PAKLA. JEDVA ČEKA DA MU DOĐETE, DA SE SVAMA MRTNO OVESELI I MRTVAČKI ZAPEVA! POZDRAVLJAVAJU SA VAŠI SUNARODNICI IZ MARINKOVE BARE, MALI MOKRI LUG, NAJSRPKIJE BLATO, SURDULICU I OSTALOG SRPSKOG SVETA! VOLI VAS VAŠ UNIKATINI TEĆA VUČKO, I NJEGOVI KOMŠIJE DEKA TRAJKO, KOMŠIJA MU RAJKO, BAKA STRNAVA I BEZBROJ DRUGIH SERBALJA!

BobZeković
09.12.2023-17:12 17:12

Novak Adžić, sa mnozinom iz njegova CEP-a, ne priznaje pravo Crnogoraca i Crnogorki, ISTINSKIH I VJERNIKA CPC, da odlučujU o svojoj Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi, nego je grupi problematičnih osoba, bliskim umirovljenom mitropolitu Mihailu, omogućio da uzurpiraju vlast u Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi, omogućio im je da otuđe pečat, nekontrolisano koriste sredstva koja država CG uplaćuje CPC, omogućio im je da ruše sirotinjski objekat u kojem vjernici i poštovaoci i Svještenstvo CPC, obavljaju Božje službe. Novak Adžić, na najbrutalniji način parališe rad Crnogorske pravoslavne crkve, koju je decenijama predvodio u nerad i propast.. Novak Adžić, PODRŽAVA uzurpatore crkvene vlasti u CPC, a… Pročitaj više »

Tara
10.12.2023-20:31 20:31
Reply to  BobZeković

Izgleda da ste vi na pogresnom putu…Nije tacno sto pisete..

Tara
10.12.2023-20:30 20:30

Bravo G-dine Adzicu..vi ste nasa Crnogorska dika..