Srijeda, 15 Maja, 2024
Rubrika:

Nišić: Sedmočasovno radno vrijeme do kraja godine, Fond PIO neće biti ukinut

U tom vladinom resoru se, kako je kazala, radi na analizi dijela koje se tiče srazmjernih penzija.

Ministarka rada i socijalnog staranja Naida Nišić najavila je da se do kraja godine u Crnoj Gori može očekivati uvođenje sedmočasovnog radnog vremena. Ona je kazala će socijalna davanja u budućnosti biti pravičnija i navela da neće biti njihovih ukidanja kao ni ukidanja Fonda PIO. Ipak, kako je dodala izvjesna je njegova reforma.

Na pitanje da li će se tokom ove godine uvesti sedmočasovno radno vrijeme ministarka Nišić je u emisiji “Link” Radija Crne Gore kazala: “Ono što je najavio premijerMilojko Sajiću predizbornoj kampanji desiće se tokom ove godine”.

Istakla je da neće biti ukidanja Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO).

– Ukidanje Fonda PIO niko nikada nije pomenuo niti će se to dešavati – kazala je Nišić i poručila da će se sve odluke iz nadležnosti Ministarstva rada i socijalnog staranja donositi uz saglasnost Socijalnog savjeta.

U tom vladinom resoru se, kako je kazala, radi na analizi dijela koje se tiče srazmjernih penzija.

– Mi već imamo 34 ratifikovana i potpisna Sporazuma o obaveznom osiguranju sa raznim državama i iz okruženja i Evrope. Najveća prepreka je to što nijesmo imali potpisan sporazum sa Albanijom i usaglašen sa BiH. To je bitno zbog razmjene podataka u kontinuitetu. Sporazum sa Albanijom će se uskoro naći u Skupštini na usvajanje a usaglašen je nacrt sa BiH. Informacija o tome će biti na vladi ove nedjelje a onda će me Vlada ovlastiti da potpišem taj značajan sporazum – kazala je ministarka.

Nišić je kazala da su sve analize pokazale da je najveća nepravda pričinjena penzionerima koji su radni vijek proveli u različitim državama.

– Kroz neke analize oko 3.500 penzionera iz biviših Jugoslovenskih država primaju penzije i one su kada se saberu niže su od prosječne – kazala je Nišić, prenio je portal RTCG.

Ukidanje Fonda PIO, poručila je neće biti ali je, kako je kazala, njegova reforma izvjesna.

– U kom mjesecu će izmjene biti usvojene ne bi trebalo da licitiramo – istakla je Nišić.

Poručila je i da neće biti ukinuti nijedno socijalno davanje te da će ona u budućnosti biti pravičnija.

– Mi smo tu da popravimo standard naših građana a ne da ga na bilo koji način urušimo – kazala je.

Navela je da se radi na izmjeni velikog dijela zakonske regulative i da će na taj način doći do određenih ušteda. Ti su zakoni, kazala je, bili podložni velikim manipulacijama.

– Rijetke i teške bolesti nijesu bile u pravilniku a dešavalo se da ljudi ostvare pravo na tuđu njegu i pomoć koji u toj fazi nijesu. Oni koji su je zasluživali nijesu je dobijali – kazala je Nišić.

Ona je istakla i da je institut invaliditeta zloupotrebljavan te da očekuju nekoliko miliona eura uštede po tom osnovu. Kazala je i da je značajan broj žena koje su primale naknade za majke sa troje i više djece prešao na penzije.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Kioi
29.04.2024-14:23 14:23

A panut ce prije do kraja ove godine