Najava mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija da će prije smrti obnoviti kapelu na Lovćenu, za istoričara Novaka Adžića nema za cilj vraćanje autentične Njegoševe kapele već one koju je izgradila srpska dinastija Karađorđevića. A ta kapela, kaže Adžić, simbolizuje kako je i zapisao akademik i istoričar Vladimir Dedijer, bespravno uništenje nezavisne države Crne Gore. Adžić je uvjeren da se uprkos najavama, kako je kazao, neće ući u tu avanturu.

Novak Adžić

Mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije juče je u izjavi za beogradski list Politika još jednom najavio obnavljanje kapele na Lovćenu.

– Neću umrijeti, a da na vrh Lovćena ne vratim Crkvu Svetog Petra Cetinjskog i kao narod ispunimo zavjet Njegošev. Nemoj da misliš da sam star za to. Ne, Gospod će je, za moga života, vratiti tamo gdje je i bila. Svima je poznato Njegoševo autentično zavještanje, koje glasi: “Јa hoću da me saranite u onu crkvu na Lovćenu… To je moja potonja želja, koju vam ištem, da je ispunite. Ako mi ne zadate božju vjeru da ćete tako učinit kako ja hoću, onda ću ve ostaviti pod prokletstvom… Zar da ostavimo prokletstvo nad potomcima i narodom. Ne, njegova volja biće ispoštovana i tim činom provedriće se iznad Crne Gore – izjavio je on.

Ova najava za istoričara Novaka Adžića nije iznenađenje jer, kako objašnjava, mitropolit Amfilohije već tri decenije insistira da na vrh Lovćena vrati kapelu koju je 1925. podigao srpski kralj Aleksandar Karađorđević.

No, ta ideja kaže Adžić nema istorijsko utemeljenje i podsjeca šta je o toj kapeli zapisao istoričar i akademik Vladimir Dedijer.

– Zahtjev okupacione srpske pravoslavne crkve u CG Amfilohija Radovića nije da se vrati autentična Njegoševa kapela iz 1846. već je zahtjev velikosrpske politike i ideologije, koju on personifikuje da se vrati Aleksandrova kapela koja je simbolizovala bespravno uništenje nezavisne crnogorske države, bespravno svrgavanje s njenog prijestola dinasije Petrović Njegoš i nekanonsko ukidanje više vjekovne autokefalne crnogorske pravoslavne crkve – kaže Adžić.

Adžić je uvjeren da danas ne postoje realni uslovi za ostvarivanje te najave mitropolita Amfilohija i podsjeća da su se Crnogorci i tokom ratnih 90-tih energično suprostavili skrnavljenju Lovćena.

– A bile su formirane u svrhu odbrane Lovćena i Njegoševog Mauzeloja i lovćenske straže koje je onda formirao Jevrem Brković. Ja sam i danas duboko uvjeren da i danas, uprkos najavama, niko neće ući u tu avanturu i pokušati nešto. To je faktički nemoguće – kaže Adžić.

Mauzolej na Lovćenu, koji je podignut 1974. po projektu i zamisli vajara Ivana Meštrovića jedan je od naprepoznatljivih simbola Crne Gore zbog čega ga godišnje obiđe na hiljade turista.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve