Srijeda, 26 Januara, 2022
Rubrika:

Život poslije razvoda (DIO II)

Nakon saznanja da nisu dovoljno dobre i da njihovi muževi žele razvode od njih zbog mlađih, ljepših i pametnijih žena Ana i Sanja imale su slična iskustva sa depresijom i anksioznošću.

Za aktuelno.me

Piše: Ivona Bujišić

Nekadašnji  čisti stan pun svjetlosti, pun svježih mirisa od zavjesa i posteljina koje je Ana uredno prala svakog vikenda  sada je zamračen, pun dima i smeća.

Nakon saznanja da nisu dovoljno dobre i da njihovi muževi žele razvode od njih zbog mlađih, ljepših i pametnijih žena Ana i Sanja imale su slična iskustva sa depresijom i anksioznošću.

Zbog teških misli koje su ih pritiskale one više nisu mogle normalno fukcionisati. Kao da su im ti crvi u glavi u obliku misli oduzimali svu životnu energiju.

Od jutarnjeg misaonog crva ,,Koja je svrha više mog života” izleglo bi se million malih crva koji bi pravili horor scenarije u njihovim glavama.

Svaki jači crv koji bi se izlegao u mozgu u vidu negativne misli tražio je sat vremena haranja po organizmu dok ga ne bi utišao i zamijenio još jači crv.

Još crnja misao.

Od razmišljanja kako su nepotrebne, stare, usamljene, ružne  prešle bi na zamišljanja bivših muževa u ljubavnom zanosu sa mlađim savršenim ženama.

Ivona Bujišić

Kad bi ih takve misli umorile, jedini način da ih zaustave bile su misli o tome kako u budućnosti neće imati novca i sigurnosti, kako će i njihovi  roditelji proći a kako će djeca  naći svoju sreću te će im samo predstavljati teret.

,,Razboljeću se i umrijeću sama. Možda niko neće ni primijetiti”.

Nakon mnoštva negativnih scenarija, pred zoru umorni organizam jedva bi uspio da uhvati san. Međutim snovi su bili još maštovitiji i crvi bi se u njima izlegli u zmije koje bi ih jurile po mračnoj šumi. Noćne more bile su toliko jake da su ove žene prestale spavati noću a nemiri i cigle u stomaku nisu im dozvoljavale čak ni da jedu.

Moooolim? Pa misli imaju toliku moć? Upita me Vanzemaljac Sakso frapiran njihovom ulogom kod Zemljana.

Pakao i raj su stanja uma. Misli imaju moć i da ubiju čovjeka ali i da ga oslobode od svih zemaljskih okova. Misli vode i do samoubistava i do nobelovih nagrada.

Rekla si mi da se Sanja na kraju zbog svojih misli razboljela od karcinoma a da je Ana počela da živi prvi put svoju životnu svrhu, kako je do toga došlo s obzirom da su bile u  podjednako lošem psihičkom stanju nakon razvoda ?

Poslije nekog stresnog događaja kao što je razvod, gubitak voljene osobe, gubitak posla Zemljani imaju fazu tugovanja. Jednostavno izlazak iz neke stare navike i komfor zone Zemljanima često bude neugodan te im treba par mjeseci  da tuguju i odboluju . Ne možda ekstremno kao Sanja i Ana ali period žaljena posle prekida navike kod većine Zemljana je prisutan.

Kada čovjek gradi svoj identitet nekom ulogom ili titulom, kad unese cijelog sebe u taj okvir šta se dešava kad se taj okvir razbije ?

Beznađe i praznina. Ako sve ulažem u svoju formu, a pri tome zapostavljam svoju sadržinu šta se dešava kad ta forma pukne ? Sanja je svoje vrijeme i svoj trud uložila samo u ulogu supruge-majke-domaćice a na kraju nije uspjela da održi brak. Ja sam nekada bila supruga advokata a sada sam raspušenica,raspandrkača.- Bila je njena dominantna misao.

Pa zar baš takav lom iluzije ne bi trebao da utiče na Zemljane da shvate da su nešto vise od svojih titula i uloga?

Na neke ljude bol utiče bas tako. Anu je bol pokrenuo da se mijenja.

Kako se tačno to desilo ?

Nakon što je period ekstremne tuge posle razvoda prošao, glavna razlika između Aninog i Sanjinog puta bila je u načinu ,,nošenjas mislimatačnije emocijama jer su emocije reakcije tijela na misli.

Ana je počela posmatrati misli i emocije kao prolazne posjetioce.  Naravno njen put nije bio ni malo lak ali umorna od borbe s mislima ona je jedne večeri uzela mač i rekla ajde da vidim koja će mi loša misao sada doći?

I ni jedna misao nije dolazila, bila je u praznom prostoru bez misli. Osjetila je svoje udahe i izdahe i svoje srce, svoje ruke, svoje noge, stomak. Osjetila je cijelo svoje tijelo jer nije bila ometena mislima prvi put u životu.

Ubrzo nakon toga došla je misao ,,Ti ne vrijediš, ostavljena si a nekada si bila voljena”!  –  Ali ovaj put Ana je znala da je to samo misao. Da to nije ona. Da je ona nešto mnogo više od toga.

Aha, dobro sad me posjetila misao da nisam dovoljno dobra, koja je sljedeća misao koja će doći?  Opet tišina i mir ušli su u njeno biće dok ih nisu prekinule misli:   ,,Upali veš mašinu , Imaš onaj kolač u frižideru , Udji na facebook da vidiš profil nove djevojke bivšeg muža – Bile su misli koje je Ana posmatrala.

Kao da je postojala druga Ana koja stoji iznad nje i samo posmatra Anu kako razmišlja. Posmatra misli kao film. Bez osuđivanja, bez poistovjećivanja sa njima.

Kakvo oslobođenje, ne da samo da nisam titula i uloga, ja nisam  sopstvena misao! Rekla je na glas i počela je da plače od sreće. To je bio trenutak kada se Ana ponovo rodila.

Ajde da vidimo da li ovo stvarno radi. Sada ću leći u krevet i samo posmatrati misli koje mi dolaze. Nakon što je postala nepristrasni posmatrač svog unutrašnjeg svijeta Ana je došla na ideju naučuti i šta su emocije.

Ajde sad da namjerno forsiram najgore misli da vidim koje će mi emocije to izazvati. Ana se ovog puta planski prisjećala osjećaja koji je imala dok je čitalala pismo o razvodu. Kortizol je počao da razara njen nervni sistem a tijelo je počelo da se trese od straha. Aha evooo ga dokaz !! Emocije, hemiju mozga i organizma diktiram sopstvenim mislima čak i kad su misli  lažne i iz prošlosti.

Nelagoda koju je osjećala prilikom prisjećanja nije bila jaka kao ranije kad je bila poistovjećena s njom I kad nije znala da to nije ona.

Sada je ona bila kao duh iznad sopstvenog tijela kojim je počela da vlada.

Aha, ajde sad da vidim najljepše misli da li će mi probuditi emocije. Ana je potom počela da zamišlja kako na Velikoj plaži radi jogu, i kako je poletna opijena zalazećim suncem, srećna i zahvalna na životu. Prelijepe slike u njenoj glavi uticale su da da se osjeća predivno. Sada je njeno tijelo počelo da proizvodi serotonin i dopamin samo uz pomoć vizualiziranja.

Opet je dokazala sebi da su misli te koje kreiraju emocije i stvarnost a da je ona ta koja može kreirati svoje misli pa i svoj život.

Pa vidiš da je bilo lako, trebalo joj je jedno popodne da to nauči?

Nije tako Sakso. Ona je tog popodneva samo doživjela bljesak prosvjetljenja i putkaz. Četrdeset godina ona je bila manipulisana od strane programa, misli, emocija, tako da nije mogla promijeniti se preko noći. Morala je da se trudi i da vježba. Kao vožnja automobila, kontrola sopstvenog uma je vještina koja se uči I za koju treba vrijeme da se savlada.

Već sjutra-dan kad je ustala krenule su iste misli iz prošlosti, krenula je da se hvata za mobilni telefon,  za istu čašu iz koje pije kafu svako jutro, međutim sad je počela da uviđa programe u koje je upala godinama i shvatila je da može I mora sama da ažurira svoj softver.

Kako?

Stvarajući nove sinapse u mozgu. Učeći nove stvari. Promjenom rutine.

Primarna želja u Aninom životu postala je ovladanje sopstvenim mozgom.

Svaki dan uočavala bi prikrivene emocije koje je nagnaju da radi stvari nesvjesno. Kad bi osjetila tugu Ana bi osvijestila potrebu da naručuje brzu hranu,  takođe spoznala je da osjećaj samoće proizvodi želju za cigaretama.

Na ovaj način Ana je pobijedila sve distrakcije i došla do faze da može opet da se vrati studijama i da može da se posveti čemu god želi. I naravno riješila se svih suvišnih misli , odnosa, poroka jer je saznala šta su pokretači koji je nagnaju  na njih.

Sakso ovo je ključan problem danas zbog mobilnih telefona I instant zabava. Pažnja Zemljana je sve gora a distrakcija je sve vise.

Ana je u svoj glavi sadila samo misli koje joj služe, te je zahvaljujući koncetraciji završila u jednoj godini sve ispite koji su joj ostali na Pravnom Fakultetu. Sasvim slučajno zaposlila se kao zastupnica jedne uspješne firme gdje se zaljubila u vlasnika koji je imao mnogo iskustva sa ženama za razliku od njenog bivšeg muža.

Upravo to iskustvo dovelo ga je do mogućnosti procjene žena, te uvidjevši kako Ana vlada sobom i kako tu sposobnost  ne iskorišćava kako bi vladala drugima, shvatio je da je Ana žena koju želi pored sebe. Jednostavno je bio umoran od igrica manipulativnih žena željnih novca  dok je Anin bivši muž još bio na nivou gdje ga to privlači zbog manjka svijesti I iskustva.

 

A šta se desilo sa Sanjom I zašto je oboljena od karcinoma ?

Nakon perioda intezivne tuge i očajanja Sanja se oporavljala ali na pogrešan način. Sanja je utjehu nalazila u instant zabavama koje su samo zataškavale njene emocionalne probleme.

Svaku nelagodu vezanu za njen emotivni život Sanja bi potiskivala na nekoliko načina svakoga dana.

Koji su to načini ?

  1. Sanja je usled svoje dokonosti postala zavisna od društvenih mreža. Čim bi joj došla neka nelagodna misao vezana za prošlost ili budućnost Sanja bi uzimala telefon i satima gledala po instagramu i facebooku šta rade drugi ljudi. Takođe željela je svoj život prikazati što kvalitetnije u virtuelnom svijetu pa je stalno objavljivala postove koji pokazuju kako je ,,srećna”. Sve u nadi da će bivši muž i njegova nova djevojka to vidjeti.
  2. Kada bi Sanja trebala da uči ili da radi nešto produktivno javljao bi joj se otpor koji nije znala da prepozna i savlada pa je nesvjesno tada palila rijaliti program ,,Zadruga”. Tuđi životi su joj skretali misli sa sopstvenog i ta anestezija joj je trenutno pomagala da ne razmišlja kako je sama i nesrećna. Tješila se kako ima gorih nego što je ona.
  3. Uvijek kad bi osjetila nervozu zbog djece ili slika bivšeg muža sa novom djevojkom ( koje je špijunirala sa lažnih profila) nesvjesno bi konzumirala velike količine hrane. Obično je to bila nezdrava hrana koja najbolje napuni prazninu u duši. Velika količina hrane bi je smirila i onda bi lakše mogla skreneuti misli sa problema na Zadrugu.
  4. Bilo je noći kada bi neki okidač (kao saznanje od djece da se tata opet ženi) učinio da tabletama za smirenje odagna lavinu misli.
  5. Kad bi osjetila nemire i samoću vikendom Sanja bi zvala razvedene žene koje je nekad nazivala raspuštenicama da idu s njom u provod. Spremale bi se satima za izlazak u kafanu ,,Poslednja Nada” gdje su se potajno nadale da će upoznati nekog muškarca koji će ih spasiti.
  6. Svaki impuls nervoze koji bi u toku dana osjetila motivisao ju je da pali cigaretu misleći da će tako da se smiri.
  7. Svaki malo jači impuls nervoze motivisao ju je da otvori novu bocu vina u nadi da će odagnati bol.

Sanja je godinu dana nakon razvoda ponavljala ove radnje svakoga dana a pri tome potajno se nadala da će se promijeniti- definicija ludosti kažu Zemljani a opet su tome najviše skloni.

Pa kako je to dovelo do kancera ?

Sakso pored fizičkog tijela koje proučava medicina Zemljani su ,,satkani” od energije. Energija za razliku od organa nije opipljiva, niti vidna te se medicina prilikom liječenja bolesti njome ne bavi.

Kroz energetske kanale u tijelu teče životna energija koja daje život svim organima. Njome se Zemljani najmanje bave ali činjenica je da ona postoji i da su zahvaljujući njoj živi.

Misli čovjeka utiču na kretanje te energije u tijelu. Negativne misli prouzokuju nervozu i stres koji su odgovorni za zastoje u nekim energetskim kanalima.

Kada se emocije ,,zataškavaju” na način na koji to radi Sanja postoji mogućnost da će doći do zastoja u nekom od energetskih kanala koji su okruženi nekim fizičkim organom. U njenom slučaju to je bila materica.

Ovi energetski zastoji u kombinaciji sa lošom ishranom, neispunjenim seksualnim životom i HPV  virusom koji joj je prenio muž nakon jedne od mnogih preljuba, Sanji  su stres I zataškane emocije učinili  da dobije rak materice.

Pa tako lako se dobija ta ozloglašena bolest ?

Ima tu još stvari, pad imuniteta je učinio da se HPV virus aktivira i da izazove abnormalni rast tih nepotrebnih ćelija. Međutim to je posljedica , uzrok sam ti objasnila i da nije njega bilo Sanja bi mogla da živi normalno  i sa virusom a da se on nikad ne aktivira, čak i da nestane.

Sad mi je jasnije mnogo, ajde samo da napravimo paralelu između Ane i Sanje da upotpunimo sliku.

1. Prihvatanje –Ana je prihvatila sve šta joj se dešava. Prihvatila je da je izgubila vrijeme ali i da je naučila važnu lekciju.

Sanja nije mogla da se pomiri sa situacijom i stalno se opirala prihvatanju situacije u kojoj se našla.

2. Odgovornost – Ana je prihvatila svoju odgovornost za sve što joj se u životu dešava. Nije krivila bivšeg muža, njihove ljubavnice, djecu, sistem. To što je preuzela odgovornost za svoje misli, emocije, ponašanja ne znači ni da je krivila sebe.  ,,Nisi znala bolje, ali bogu hvala naučićeš.”- govorila je sebi.

Sanja je nasuprot njoj krivila svakoga od njih a najviše samu sebe. Gajila je mržnju prema bivšem mužu I njihovnim ljubavnicama zbog svoje sujete i povrijeđenog ega. Krivila je sebe što je bila toliko glupa i naivna i što je izugubila najbolje godine u braku.

3. Priznavanje problema – Ana je uočila da ima problem sa mislima.   

Sanja je znala da je nesrećna ali je krivila situaciju za to. Nije znala da je problem u njenom pogledu na situaciju usled manjka svijesti.

4. Rad na sebi – Ana je svakodnevno radila na sebi, na svojoj koncetraciji jer je znala da ako nju istrenira neće više biti bivšeg muža u njenoj glavi da je muči. Tako reći da muči ona samu sebe. Nije bilo lako, ali naoružala se svim mogućim knjigama i tehnikama koje su joj pomogle da vježba svoj fokus .Ona je nakon godinu dana mogla satima raditi ono šta je trebala. Kad bi misao odletjela ona bi to primijenila I vratila bi naučenim tehnikama fokus gdje treba. Takođe  Ana je trenirala i počela je zdravo da se hrani jer nakon što je uspjela kontrolisati misli, naučila je kontrolisati sve svoje nagone I želje.  Sanja ništa od toga nije radila.

5. Sadržaj kojim su hranile mozak- Dok je Ana uživala u kvalitetnom stvaralaštvu velikana i istraživanju svijeta u kome živi kroz nauke i religije Sanja je gledala Zadrugu i družila se sa ženama iz komšiluka upijajući najsočnije tračeve iz grada. Obožavala je turske i indijske serije.

6. Zahvalnost Ana je nakon oslobađanja od suvišnih misli počela da primjećuje svijet u kome živi u svojoj punini. Kao slijepac koji progleda i prvi put ugleda boje ona je počela da primjećuje svijet kao jedan dio savršenog kosmosa. Divila se prirodi. Divila suncu koje uvijek sija i ljudskom srcu koje uvijek radi. Divila se životu. Nije ga više uzimala zdravo za gotovo već je na život gledala kao na čudo.

Svoj sopstveni organizam gledala je kao vrhunsku kreaciju neke najveće inteligencije. Divila se  hiljadama kilometara krvnih sudova koje ima u svom organizmu, divila se svim ćelijama i svim sinhronicitetima i vezama u organizmu.

Bivšem mužu je bila zahvalna na spermatozoidu koji je izabran od njene jajne ćelije da u materici veličine šake stvori novi život. Može li veće čudo od toga ?

Bila je zahvalna na ljubavi koju osjeća prema djeci svojoj.

Bila je zahvalna na razvodu jer joj je omogućio da padne toliko nisko i ukapira da mora postojati neki drugi put. Put sreće. Promjena percepcije na unutrašnjem nivou omogućila joj je posle da privuče i spoljašnje okolnosti kao što su dobar brak I karijera.

Bila je zahvalna na vazduhu, na mogućnosti  da može raditi šta poželi jer ne živi više u zatvoru sopstvenih okvira i očekivanja.

Bila je zahvalna na životu jer se prosvijetlila. Postala je prisutna.

Vjezbanje fokusa pomoglo joj je da joj pažnja uvijek ide na ono šta ima, te je ono što ima raslo.

A Sanja?

Sanja je stalno razmišljala o onome  šta nema, šta joj nedostaje. Zavidjela je onima koji su imali i samim tim dobila je opomenu u vidu raka materice. Ako ne cijeniš svoj organizam kao savršenu kreaciju ona može početi da radi i protiv tebe. Od tebe zavisi da li će ti vrhunska inteligencija, bog, kosmos, svijest kako je već ko zove biti  prijatelj ili neprijatelj.

Pa ti vidi da li ćes biti Ana ili Sanja?

*Zabranjeno je kopiranje i korišćenje objavljenog sadržaja bez saglasnosti redakcije portala Aktuelno.me i autora teksta

Najnovije

Bajden: SAD bi mogle sankcionisati Putina ako Rusija izvrši invaziju

Američki predsjednik Džo Bajden rekao je da će razmotriti sankcije Vladimiru Putinu lično ako Rusija napadne Ukrajinu. Rekao je da bi takav potez preko ukrajinske...

Šapić potvrdio da će biti kandidat SNS-a za gradonačelnika Beograda

Predsjednik opštine Novi Beograd i potpredsjednik Glavnog odbora Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Šapić potvrdio je da će biti kandidat te stranke za gradonačelnika...

Novo ispiranje mozga

Piše: Miodrag Živković U trenucima kada je velikosrpski hegemonistički projekat "srpski svet" na koljenima i kada se urušava u sopstvenoj destrukciji, sasvim očekivano, ruku spasa...

Wikitrivia – testirajte svoje znanje iz istorije

Ako ste ljubitelj istorije ili tražite novu web igru, Wikitrivia je možda vrijedna vašeg vremena. Igra je prilično jednostavna, a svakako vam pomaže da steknete...

Joanikije o vjeronauci u školama: Ljudi nikako da se oslobode nakazne ideologije kakav je...

Mitropolit crnogorsko primorski Joanikije kazao je na tradicionalnoj Svetosavskoj akademiji u Crkvi Svetog Nikole u Kotoru, da su mišljenje i kritika da je vjeronauka dogma u...

Najčitanije

Povezano

Patriotizam i biznis

Za aktuelno.me Piše: Ivona Bujišić Kao neko ko je u narodu postao prepoznat po satiri i sarkazmu kada je u pitanju tumačenje crnogorskog mentaliteta, u razgovorima...

Razvod kao spas ili razvod kao smrtni čas?

Za aktuelno.me Piše: Ivona Bujišić Život prije razvoda Ana, Sanja, Miloš i Marko sasvim slučajno upoznali su se na Pravnom Fakultetu u Podgorici. Nakon upoznavanja profesora Ustavnog...

Kontradiktorna gordost

Za aktuelno.me Piše: Ivona Bujišić Tokom istorije ljudi su se bavili pitanjima na koja je nemoguće odgovoriti. Odakle smo došli? Ko nas je stvorio? Gdje idemo...

Upita me vanzemaljac šta je novac?

Za aktuelno.me Piše: Ivona Bujišić Čitanjem o zločinima iz koristoljublja  stvorila sam sebi nemire koji su izazvali nesanicu. Nakon višesatne borbe s mislima i pitanjima o...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve