Petak, 7 Oktobra, 2022
Rubrika:

Simptomatski mudroseri

Treba li uopšte učestvovati u raspravama sa mudroserima koji izigravaju tobožnju medijalu između dva ekstremizma, ili što, kao Abazović, prodaju priču o nekakvom pomirenju, dok od Crne Gore stvaraju anticivilizacijsku rupu u kojoj kolo vode najgori svetosavski opskuranti, klerofašisti, desničarske, velikosrpske protuve i neprijatelji crnogorske nacije i napretka Crne Gore?

Za aktuelno.me

Piše: Slobodan L. Jovanović

Dritan Abazović je čovjek koji skoro svakom svojom izjavom vrijeđa inteligenciju svakog normalno mislećeg čovjeka. Osim možda voditelja jedne političke emisije sa televizije Vijesti, koji očito noćima sanja predśednika Crne Gore uz teške noćne more. Sa kakvom lakoćom će Dritan Abazović slagati da je Hrvatska potpisala „temeljni ugovor“ sa Srpskom crkvom, jeftinom demagogijom svoje kriminalno djelovanje, kršenje Ustava i zakona Crne Gore predstavljati kao napade kriminalnih struktura na njega zbog straha od procesuiranja, odbranu zemlje od njegovog štetočinskog djelovanja i šurovanja sa velikosropskim nacionalizmom predstavljati kao ekstremni crnogorski nacionalizam, koji neki simptomatski mudroseri nazvaše asimptomatskim. I sve u tom stilu.

Nije Hrvatska potpisala „temeljni“ ugovor sa srpskom crkvom već samo ugovor i to sa eparhijom Crkve Srbije u Hrvatskoj. Da je vlada čiji je premijer Abazović potpisala sličan ugovor sa eparhijama Crkve Srbije u Crnoj Gori ne bi bio nikakav problem i ne bi se Abazović morao obraćati javnosti kao da se obraća idiotima kad prodaje budalaštine kako je neko protiv potpisivanja ugovora sa Crkvom Srbije jer hoće da destabilizuje Crnu Goru, ili sakrije kriminalnu prošlost podizanjem nacionalnih tenzija, ili, o tempora, o mores, protežira antievropsku i prorusku politiku. Ja mislim da se i đeca u kolevkama smiju ovim nebulozama Dritana Abazovića. Posebno o proruskom djelovanju! Sem toga, po ko zna koji put Dritan Abazović šibicarski hoće da prevari javnost besmislicama kako mu niko nije dao suvisle primjedbe na članove tog jadnog „temeljnog ugovora“, koji je izglasan na vladi. Da bi onda vrlo razložnu zgađenost na njegovo štetočinsko djelovanje, laži koje izgovara, jeftine manipulacije i izokretanje činjenica vidio kao nekakav fašizam u odnosu prema njemu.

U odbrani preambule tog nesretnog „temeljnog“ ugovora Abazović nam prodaje tezu kako se ne pominje srpska crkva, kao da smo svi sisali vesla i ne znamo što znači pominjanje Žičke arhiepiskopije i navodne Pećke patrijaršije (jer nikada nije priznata kao patrijaršija) kao dio crkvenog kontinuiteta na tlu Crne Gore. I to u preambuli „temeljnog ugovora“ sa Crkvom Srbije koja nema ama baš nikakve organizacione, niti pravne povezanosti  sa te dvije pomjesne arhiepiskopije. Žička i Pećka arhiepiskopija jesu dio naslijeđa srpskog naroda, to je nesporno,  ali je sadašnja Crkva Srbije potpuno novi pravni i vjerski subjekat koji je osnovan 1920. godine od više autokefalnih i pomjesnih crkava sa teritorije novoformirane KSHS!!! Ona čak nije ni nasljednik SPC koja je osnovana 1831. godine u srpskoj autonomnoj oblasti u okviru Otomanskog carstva, kao dio Vaseljenske patrijaršije, jer je ona samo jedan od subjekata koji su ušli u novostvorenu crkvu koja je dobila ime Ujedinjena srpska pravoslavna crkva KSHS! Ne postoji nijedan akt kojim se ta nova Crkva proglašava  nasljeđem SPC osnovane 1831. godine u Otomanskom carstvu.

A da se radi o posve novoj Crkvi govori i to da je morala tražiti tomos Vaseljenske patrijaršije, iako je SPC osnovana 1931. godine već imala tomos o autokefalnosti koji je dobila 1879. godine, nakon priznanja Srbije kao suverene države poslije Berlinskog kongresa. Uostalom, dovoljno je pogledati službene novine KSHS iz tog perioda, pročitati zakon kojim je 1929-te pravno ušla u sistem novostvorene države i prvi Ustav te novostvorene Crkve iz 1931-ve da se shvati suština! Sve to govori da u tom „temeljnom ugovoru“ može samo da se poziva na kontinuitet Crkve Srbije u Crnoj Gori isključivo od 1920. godine, sve ostalo je ortodoksna laž i samo služi u svrhu prekrajanja crnogorske istorije i prisvajanja crnogorske baštine.

Postavlja se pitanje hoće li premijer Abazović sa istom lakoćom potpisati „temeljni“ ugovor sa CPC i staviti u preambuli da je CPC nasljednik ustavne Crnogorske pravoslavne crkve, Cetinjske mitropolije, ukinute dekretom srpskog regenta Aleksandra Karađorđevića 17. juna 1920. godine i saopštiti simptomatskim klerofašistima i velikosrbima da on rješava probleme, ne gura ih pod tepih, i da ga neće niko pokolebati u tome? E pa neće! Jer je jasno da Dritan Abazović pokušava da politički marginalizuje crnogorsku naciju u Crnoj Gori, da je poistovjeti sa DPS-om i onda kriminalizuje, proglasi ekstremistima, zaštitnicima kriminala i sve one gluposti kojima pokušava da zatrpa istinu.

Samo se postavlja pitanje dokle će predstavnici zapadnih zemalja da piju te pomije. Ako je ikada postojalo vrijeme da se prepoznaju anticivilizacijske snage to je doba Hitlerove Njemačke i današnje Putinove Rusije. To je lakmus papir za prepoznavanje fašizma na našim prostorima. Ideologija denacifikacije Ukrajinaca i snovi o carskoj Rusiji nije ništa do fašizam XXI stoljeća. A oni koji podržavaju Putinovu Rusiju nijesu postali nosioci ideologije fašizma sa napadom Rusije na Ukrajinu, odavno oni podržavaju politiku krvi i tla, denacifikaciju suśeda, ratne zločince, genocid, … Simptomatski prevaranti, pak, pokušavaju one građane Crne Gore koji su privrženi Crnoj Gori bez ostatka i koji znaju da je za Crnu Goru spas integracija u zapadno društvo i EU i bjekstvo od nacizma, velikodržavnih projekata i klerofašizma koji ne posustaju u suśedstvu, da predstave fašistima, ekstremistima, koristeći debilnu sintagmu o asimptomatskom nacionalizmu Crnogoraca. Kažu, tobože taj asimptomatski nacionalizam ostavlja iste efekte kao onaj velikosrpski i klerofašistički? Može li to da izvali normalan čovjek? Nakon svega što se dešavalo devedesetih prošlog stoljeća i povampirenja iste politike danas?

Kao što je javni servis, mada mu više odgovara neka druga riječ uz javni, „informišući“ gledaoce o sukobu u Nikšiću, u završnoj fazi proslave dana državnosti Crne Gore, 13. jula, na Trgu slobode, kad je grupa klerofašista iz svetosavskog bratstva Tvrdoš, nesmetana od prisutne policije, došla da isprovocira sukob sa građanima na trgu, objavio kako su, čuj blamaže, dvije grupe proslavljale svaka za sebe državni praznik, pa su se slučajno srele i zavadile?! A za tu bulumentu dezolantnih klerofašista, koja je došla na trg sa namjerom da izazove sukobe, samo bestijalan čovjek može da kaže da su slavljenici najvećeg crnogorskog praznika, praznika antifašizma, međunarodnog priznanja države i prvog i najvećeg opštenarodnog ustanka protiv fašizma u porobljenoj Evropi. Ali taj javni servis i jeste bestijalan. Ne razlikuje se nimalo od RTV Titograd iz najprljavijeg razdoblja njegovog djelovanja.

Treba li trošiti riječi o tome da je taj incident namjerno isceniran uz sadejstvo političke vlasti u Nikšiću, nikšićke policije i kleronacističke bagre iz tzv bratstava, koja nijesu ništa drugo nego pandam fašizoidnim, desničarskim i nasilničkim organizacijama koje inače okuplja Crkva Srbije po regionu. Ko su putnici četiri autobusa sa registracijama BiH, parkiranih blizu zgrade MUP-a u Nikšiću? I ko ih je pustio na dan proslave Dana državnosti u Nikšiću da pređu granicu, kao da treba biti Solomon pa shvatiti razlog njihovog dolaska? Treba li imati iluzije da je suzavac bačen na mirne građane na Trgu, među kojima su bili i đeca, žene i stariji ljudi, spreman u kabinetu nikšićkog gradonačelnika i kancelariji komandira nikšićke policije? A za dalje možemo samo da pretpostavljamo?

Nije manje zanimljiva činjenica da je bar desetina među bulumentom klerofašista koji su izazvali incident nedavno zapošljeno u EPCG. Bilo bi zanimljivo da nam Abazović objasni što ih je kvalifikovalo da dobiju posao u EPCG i koliko ima onih koji su dobili zaposlenje po osnovu svog ekstremnog srbovanja?

Treba li uopšte učestvovati u raspravama sa mudroserima koji izigravaju tobožnju medijalu između dva ekstremizma, ili što, kao Abazović, prodaju priču o nekakvom pomirenju, dok od Crne Gore stvaraju anticivilizacijsku rupu u kojoj kolo vode najgori svetosavski opskuranti, klerofašisti, desničarske, velikosrpske protuve i neprijatelji crnogorske nacije i napretka Crne Gore?

Malo je vjerovatno da će biti išćerano na čistac ko je organizator u političkim i policijskim redovima napada na mirne građane na Trgu u Nikšiću. Kao i sve u Crnoj Gori, kao i tzv. temeljni ugovor, sve će završiti kao politička trgovina, navodnom retorikom da se moraju stišati strasti, da je prioritet formiranje sudskih organa i mapa puta ka Evropi i slični marifetluci. Takva Crna Gora koju tako gradite ne treba nikome. Ponajmanje njenim građanima. Ako nijeste radi i sposobni da gradite Crnu Goru na civilizacijskim vrijednostima na kojima počiva savremnena zapadnoevropska civilizacija, na istini, na antifašizmu, na multietničnosti, multikulturalnosti, na zakonu zasnovanim činjenicama, na sekularnim i građanskim principima, ne može nam pomoći nikakva mapa puta, niti smo joj naredni. Građani Crne Gore žele u EU upravo da Crna Gora ne bi bila ni nalik onome kakvom je pravite. A pravite je na laži i prevarama!

*Zabranjeno je kopiranje i korišćenje objavljenog sadržaja bez saglasnosti redakcije portala Aktuelno.me i autora teksta

Najnovije

Iz policije apeluju na vozače da čuvaju svoje i živote drugih

Kako je saopšteno iz Uprave policije, i pored želje, profesionalih napora i aktivnosti, koje Uprava policije kontinuirano ulaže u cilju unapređenja stanja u oblasti...

Zamjenik generalnog sekretara NATO: Rusija stoji iza sajber napada na Crnu Goru

Zamjenik generalnog sekretara NATO Mirca Đoana, kazao je da Rusija stoji iza sajber napada na Vladu Crne Gore. “Crna Gora je isložena sajber napadu koji dolaze...

Mehmedović: Mladi vode Plav putem razvoja i prosperiteta

Podržimo i odbranimo vrijednosti demokratije uz prave ljude koji imaju znanje, volju, energiju, koji su spremni da i dalje Plav vode evropskim putem, putem...

Litvanski ministar objavio sarkastičnu čestitku Putinu za rođendan

Ruski predsjednik Vladimir Putin danas slavi rođendan a sarkastičnu čestitku poslao mu je litvanski ministar odbrane Arvidas Anušauskas. Osvrćući se na veliki Putinov sto, Anušauskas...

Časopis Komuna imenovao žiri za svoju godišnju nagradu

Osnivač časopisa [email protected] na sinoćnoj sjednici imenovao je tročlani žiri za dodjelu ovogodišnje osme po redu Godišnje nagrade časopisa [email protected] za 2022.godinu koja se...

Najčitanije

Povezano

Jovanović: Tužilaštvo da ispita da li u potpisivanju ugovora sa SPC ima elemenata krivičnih djela koja se gone po službenoj dužnosti

Publicista i kolumnista portala Aktuelno Slobodan L. Jovanović u saradnji sa pravnim stručnjakom uputio je otvoreno pismo Državnom tužilaštvu Crne Gore, u kome poziva da...

Politička kreatURA

Za aktuelno.me Piše: Slobodan L. Jovanović Ništa tako kod čovjeka ne izaziva bijes kao kad mu političke ništarije, sticajem okolnosti dospjele u situaciju da odlučuju o...

Knjiga o Milutinu (Đukanoviću)

Za aktuelno.me Piše: Slobodan L. Jovanović Śećam se jednog davnog intervjua sarajevskog glumca Branka Đurića, u kojem se vajkao da je baksuz jer mu se nikada...

Đe se magla prodaje, sunce vas neće ogrijati

Za aktuelno.me Piše: Slobodan L. Jovanović Kako smo svi u tako kratkom periodu pristali na ponižavajući položaj da o našim životima odlučuju osobe koje je sticaj...

Komentari

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
xhonsina
18.07.2022-15:23 15:23

Zadnje je vreme da kao Clanica Nato Pakta zatraziti pomoc od Nato jer Fasisticka Srbija i Teroristicka Organizacija zvana kao Srbska crkva vrsili Brutalnu Agresiju nad Nezavisnom Drzavom Crne Gore uz pomoc Domaci Izdajnika. Nato bi trebao osigurati Kompletnu Granicu sa Fasistickom Srbijom isto i sa BiH, Odakle i stizu CetnikoFasisti i dosta Naoruzanje preko Teroristicke Crkve Srbije, Crna Gora imala Tihi DRZAVNI UDAR .