Nedjelja, 25 Septembra, 2022
Rubrika:

Đe se magla prodaje, sunce vas neće ogrijati

Licemjerna je pośeta Abazovića Ukrajini. Meni je najmanji problem njegov stajling i kočoperenje u stilu holivudskog akcionog junaka. Mnogo je važnije što su Abazović i vlada na čijem je čelu uradili da spriječe rusku propagandu po Crnoj Gori i tako podržali spoljnopolitičku politiku EU prema ratu u Ukrajini? Da nijesu zatvorili fašisoidne portale koji truju građane Crne Gore kremaljskim lažima?

Za aktuelno.me

Piše: Slobodan L. Jovanović

Kako smo svi u tako kratkom periodu pristali na ponižavajući položaj da o našim životima odlučuju osobe koje je sticaj okolnosti izbacio na površinu i, što je najgore, kako su oni sebi prigrabili toliku moć, neprimjerenu bilo kojem demokratskom društvu i društvu sa elementarnim samopoštovanjem? U pristojnim zemljama, sa pristojnim ljudima, države funkcionišu na profesionalnoj administraciji i profesionalnim institucijama, na akumuliranom znanju i praksi koji pristojnim političarima omogućavaju da donose najoptimalnije odluke za društvo. Samo je u državama poput Crne Gore moguće da osobe bez ikakvog praktičnog znanja, sa jedinim iskustvom u političkom djelovanju u parlamentu, što u našim uslovima znači jalovo naklapanje, suvereno i autoritativno odlučuju o stvarima o kojima nemaju pojma. I to bez da konsultuju bilo koga.

Slobodan L. Jovanović

Što znači kada jedan bezveznjaković preuzme upravljenje zemljom viđeli smo na primjeru američkog predśednika Trampa. Čovjeka koji je u državi izgrađene demokratije i institucija pokušao da apstrahuje mišljenja svih institucija, posebno specijalizovanih bezbjednosnih službi, i da vodi politiku jedne tako važne države u stilu „malog Perice“. Današnja Crna Gora je uspjela da uništi ono malo nezavisnih i državnih institucija, napravi od njih partijske prćije nesposobnjakovića i poluinteligenata, bez ikakvog potrebnog obrazovanja i iskustva, i da u takvim uslovima dobije na čelu vlade isto takvog bezveznjakovića, politikanta i umišljenog tipa, sa obrnutopropocionalnim sposobnostima i znanjem, aroganciji i samovolji sa kojima nastupa. Bivši predśednik USA, Tramp, ugradio je bar djelimično svoju političku kaubojštinu i nepoštovanje američkih institucija, elementarne logike u krvave tragove Putina po Ukrajini, tragove Dritana Abazovića će tek Crna Gora okusiti na najbolniji mogući način.

Licemjerna je pośeta Abazovića Ukrajini. Meni je najmanji problem njegov stajling i kočoperenje u stilu holivudskog akcionog junaka. Mnogo je važnije što su Abazović i vlada na čijem je čelu uradili da spriječe rusku propagandu po Crnoj Gori i tako podržali spoljnopolitičku politiku EU prema ratu u Ukrajini? Da nijesu zatvorili fašisoidne portale koji truju građane Crne Gore kremaljskim lažima? Ili pojedine televizije koje od ukrajinskih žrtava prave vinovnike svoje nesreće, u što se može ubrojati i javni servis Crne Gore? Postavlja se pitanje što je to Crna Gora uradila suštinski apropo brutalne i zločinačke agresije Putinove Rusije na Ukrajinu, sem što je formalno uvela sankcije prema Rusiji i prekinula trgovinski promet koji ne postoji?

Jasno je benevolentno ponašanje Abazovića prema agresiji na Ukrajinu jer je on sam dio slične politike koja je u osnovi povod za zločinačku agresiju Rusije na Ukrajinu. Ono što je Joanikije Mićović objasnio riječima da je „Crna Gora projektovana kao mala Ukrajina“!? Svi razlozi i objašnjenja koje Putin koristi i javno saopštava o ruskim teritorijama, nepostojećoj ukrajinskoj naciji, denacifikaciji, Petru Velikom, sadržani su i u politici Srbije prema Crnoj Gori. Ako nekome nije bilo jasno kuda takva politika vodi, mogao je da se uvjeri na primjeru Ukrajine. I umjesto da se izbjegne ponavljanje ukrajinske priče, zapadne sile su podržale vladu Crne Gore i premijera koji upravo podržava poltiku koju vodi Putin prema Ukrajini, projektovano na Crnu Goru, sa razlikom što Abazović to pokušava da uradi bez upotrebe oružja. Kome nedostaju sive ćelije da to shvati, neka uporedi retoriku Moskve prema Ukrajini i retoriku Beograda prema Crnoj Gori. Svi međunarodni zvaničnici koji podržavaju „srpski svet“, oličen u Otvorenom Balkanu, podržavaju politiku koja je dovela do agresije Rusije na Ukrajinu i Putinov ruski svijet! To je jedina istina i tako je treba predstaviti.

Pećinskim nacionalistima se nazivaju oni koji danima protestuju na Cetinju protiv agresije na Ukrajinu, oni koji Crnu Goru jedino vide kao dio civilizovane Evrope i zapadnog svijeta nazivaju se ekstremistima i teroristima, dok se oni koji nose Z na sebi i u sebi uvažavaju, uz ćuteće aminovanje predstavnika međunarodne zajednice. Prozapadni i građanski sloj je toliko poželjan zapadu kad je u pitanju Srbija, tamo đe se mjere promilima, dok je u Crnoj Gori balast koji se ne uklapa u zapadne geopolitičke planove. Umjesto da se insistira na pravnoj stabilnosti i uređenosti Crne Gore, na izgradnji institucija, na donošenju odluka u demokratskoj proceduri, na transparentnosti, prioritet se daje utapanju Crne Gore u šire okvire koji su u svim tim oblastima gori i od Crne Gore.

Nudi li se to Crnoj Gori model vladavine Aleksandra Vučića u Srbiji? U kojem jedan čovjek odlučuje o svemu? Preporučuju li to zemlje EU da u Crnoj Gori takođe ne funkcionišu institucije i da izvršna vlast kontroliše sve druge grane vlasti? Da, recimo, jedan čovjek odlučuje o nekakvom Open Balkanu samo zato što to odgovara nekim maloumnim krugovima na zapadu i Americi, ili da taj isti ne želi da objelodani međunarodni ugovor sa vjerskom zajednicom iz druge države koji namjerava da potpiše, a kojim Crna Gora preuzima obaveze za koje se, s pravom, smatra da su protivustavne?

O civilizacijskom trenutku u kojem se nalazi Crna Gora vidi se na svakom koraku kad sretnete crnogorske policajce, koji kao da su pripadnici vjerske policije, i to pravoslavne, jer manje – više svi nose crkvene brojanice. Crna Gora ne može biti ozbiljna država sve dok u njenim bezbjednosnim strukturama mogu da rade ljudi koji ne vole državu u kojoj žive i za koju rade, dok u vojsci rade oni koji su se borili i bore protiv njene nezavisnosti, dok u policiji rade oni pred kojima se može paliti državna zastava i koji se vesele pobjedi reprezentacije druge zemlje kad igra protiv Crne Gore, dok njeni tužioci ne budu štitili državu, njene simbole, baštinu, međunacionalni i međuvjerski sklad, dok pravosuđe ne bude štitilo ustavni poredak, sudilo isključivo po zakonima Crne Gore, štitilo sekularnost države, njen integritet i građanski mir. I dok se svi oni ne budu ponašali kao zaštitinici interesa države Crne Gore, a ne neke druge države ili njene vjerske zajednice.

Dok se u svim drugim zemljama vrlo pažljivo biraju kadrovi na ośetljivim mjestima, ispituju njihove biografije, njihova privrženost državi, u Crnoj Gori ne morate ni voljeti svoju državu, niti joj željeti dobro da bi ste obnašali važne funkcije u državi. Pa čak i mjesto premijera!

I zaista, nakon što se jedva oslobodila prošlog koji je pomjerao brda, bauljao po zemlji, lizao tepihe i kašike, sadašnji premijer Crne Gore svojim izjavama vrijeđa inteligenciju i onih koji se teško mogu njome pohvaliti. To su naslage i naslage magluština populizma, demagogija, obmana, šibicarenja, imitacija Aleksandra Vučića i njegovih monodramskih prenemaganja. Najnoviji biser iz usta premijera je da će se ukidanjem graničnih kontrola smanjiti šverc, braneći svoju opčinjenost Open Balkanom manirom kremaljskih opsenara koji oslobađaju Ukrajinu od navodnog fašizma i Ukrajinaca „specijalnom operacijom“ na otvorenom mozgu. Što je sljedeće? Da će se smanjiti stopa kriminala ako ukinemo policiju? Nevjerovatan lik!?

Prosto je zadivljujuće koje neznanje pokazuje Dritan Abazović i na koji način on percipira Open Balkan. Ima li on svijest da se radi o zemljama sa različitim valutama i posebnim platnim prometima i da Open Balkan i kretanje roba ne može da funkcioniše kao da se roba vozi iz Bara za Pljevlja, niti se može vršiti platni promet između Crne Gore, Srbije, Albanije i Ś. Makedonije kao između Rudnika uglja i Elektroprivrede? Zna li Dritan Abazović išta o međunarodnom platnom prometu, dokumentima koji prate naplatu po međunarodnim instrumentima plaćanja, nacionalizaciji uvezene robe, makar bila i formalna, bez naplate dažbina. Ili misli da bi to bio prostor kao bivša Jugoslavija, u kojoj su se robe slobodno kretale unutar granica i plaćalo dinarima preko žiro računa? Ima li iko od tih poltrona kojima je okružen da mu objasni da svaki šleper koji pređe granicu mora biti evidentiran i upućen na carinski terminal, bez obzira na maštanja „malog Perice“. Sve dok postoje države i državne granice. To bi bilo carstvo šverca kad se ne bi evidentirao prelazak robe preko granice.

Ili mi ne znamo da se pravi neka nova politička zajednica, sa jedinstvenom teritorijom i institucijama? I Aleksandrom Vulinom koji je podigao srpsku policiju od pola kila mesa, obukao, naoružao i naučio da se mole bogu pravde?  I Vućiću, kralju svih Srba? Daleko bilo!

*Zabranjeno je kopiranje i korišćenje objavljenog sadržaja bez saglasnosti redakcije portala Aktuelno.me i autora teksta

Najnovije

Rezultati anketa: Desnica pred pobjedom na izborima u Italiji

U Italiji se danas održavaju parlamentarni izbori koji će, kako predviđaju posljednje ankete, na vlast dovesti desničarsku koaliciju od koje u Briselu unaprijed zaziru,...

U saobraćajnoj nesreći kod Mostara poginule četiri osobe

U saobraćajnoj nesreći koja se sinoć dogodila kod Mostara četiri osobe su poginule, i četiri su teško povrijeđenje, piše Avaz. Kako im je potvrđeno, smrtno...

Zelenski Rusima: Putin svjesno šalje građane u smrt

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, koji se obratio direktno ruskim građanima, izjavio je da njihov predsjednik Vladimir Putin svjesno šalje “građane u smrt”. „Ruske vlasti savršeno dobro znaju da...

Uklesano ime kraljice Elizabete II na nadgrobnoj ploči u kapeli

Bakingemska palata objavila je prvu sliku nadgrobne ploče na kraljičinom posljednjem počivalište u Vindzoru. Crna kamena ploča postavljena je u pod Memorijalne kapele Džordž...

Na Brajićima gorio autobus

Na putu Cetinje – Budva, mjestu Barjići jutros se tokom vožnje zapalio autobus. Povrijeđenih na sreću nije bilo. Na lice mjesta upućeni su vatrogasci koji...

Najčitanije

Povezano

Jovanović: Tužilaštvo da ispita da li u potpisivanju ugovora sa SPC ima elemenata krivičnih djela koja se gone po službenoj dužnosti

Publicista i kolumnista portala Aktuelno Slobodan L. Jovanović u saradnji sa pravnim stručnjakom uputio je otvoreno pismo Državnom tužilaštvu Crne Gore, u kome poziva da...

Simptomatski mudroseri

Za aktuelno.me Piše: Slobodan L. Jovanović Dritan Abazović je čovjek koji skoro svakom svojom izjavom vrijeđa inteligenciju svakog normalno mislećeg čovjeka. Osim možda voditelja jedne političke...

Politička kreatURA

Za aktuelno.me Piše: Slobodan L. Jovanović Ništa tako kod čovjeka ne izaziva bijes kao kad mu političke ništarije, sticajem okolnosti dospjele u situaciju da odlučuju o...

Knjiga o Milutinu (Đukanoviću)

Za aktuelno.me Piše: Slobodan L. Jovanović Śećam se jednog davnog intervjua sarajevskog glumca Branka Đurića, u kojem se vajkao da je baksuz jer mu se nikada...

Komentari

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
VojoS
22.06.2022-21:45 21:45

Sjajan tekst, sve živa istina do u tančine.