Petak, 8 Decembra, 2023
Rubrika:

O preciznosti i ostalim demonima

Neće biti naročitog čuđenja ako tumačenja ovog oružanog sukoba na sjeveru Kosova završe u poređenju sa Bosnom, vremenom pregovaračkih pozicija, Ratkom Mladićem, osvojenim teritorijama, diktatu međunarodnoj zajednici, kartama i mapama. Zajednica srpskih opština se samo nameće kao nova lokacija jedne stare priče. Propala stvar, u startu.

piše: Željko Vukmirović

Vučić nije lagao. Vjerovali ili ne. I ispalo je stvarno da glavni akteri ubistva kosovskog policajca na sjeveru Kosova zaista nisu iz centralne Srbije. Zli jezici će vjerovatno tražiti odgovor na pitanje, a ko je uopšte prethodno spominjao centralnu Srbiju? I dobiće jasan odgovor. Pa niko, naravno. Ova precizirana lokacija je iz Vučićeve ponude. Baš kao i dislokacija, tek da ima što da progovori pred kamerama i sebe još jednom promoviše u autoriteta koji sve zna i u sve se razumije.

Svejedno, ispalo je na kraju da je grupa naoružanih lica koja je napala kosovske policajce sa teritorije Zajednice srpskih opština. O tome da su Srbi, nema ništa sporno. Neke druge preciznosti se ne pominju.

Preciznosti su navedene u pronalasku dokumenata potpredsjednika Srpske liste Milana Radoičića, te mapa i planova, kao i zaplijeni 24 vozila i jednog oklopnog. A tu je i snimak Radoičića koji je objavio kosovski ministar Svećlja. Preciznost podrazumjeva i zaplijenu veće količine oružja različitog kalibra, eksploziva, detonatora, ručnih bacača, zolja proizvedenih 2021. godine, te samolepljivih ceduljica sa oznakama KFOR-a, amblema italijanske vojske i automobilskih tablica sa akronimima različitih gradova Srbije.

Preciznosti radi valja podsjetiti da je navedeni Milan Radoičić od strane ubijenog osnivača i predsjednika Građanske inicijative “Srbija, demokratija, pravda” Olivera Ivanovića bio imenovan kao jedan od glavnih centara moći na sjeveru Kosova.

Za Vučića, pak, Radoičić je vrlo precizno bio označen kao “čuvar srpstva”. Iako, ako ćemo baš precizno, samo mjesec dana nakon ubistva Ivanovića i pet mjeseci nakon što je nahvalio Radoičića, Vučić je izjavio da Radoičića uopšte ne poznaje.

O Radoičiću se, osim političkog angažmana na sjeveru Kosova, a u cilju preciznosti, ponajviše zna iz sudskih presuda ili samo optužbi za umješanost u krivična djela. Zna se i da se zajedno sa kumom Zvonkom Veselinovićem nalazi pod sankcijama SAD i Velike Britanije zbog sumnji na korupciju i međunarodni organizovani kriminal.

Incident na Kosovu u kojem je najprije stradao kosovski policajac, a onda i tri napadača, dogodio se u trenutku kada su nedavni pregovori između srpskog predsjednika Vučića i kosovskog premijera Kurtija završeni totalnim neuspjehom.

A onda, neće biti naročitog čuđenja ako tumačenja ovog oružanog sukoba na sjeveru Kosova završe u poređenju sa Bosnom, vremenom pregovaračkih pozicija, Ratkom Mladićem, osvojenim teritorijama, diktatu međunarodnoj zajednici, kartama i mapama. Zajednica srpskih opština se samo nameće kao nova lokacija jedne stare priče. Propala stvar, u startu.

Preciznije, ista je samo bježanija u Srbiju.

 

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Ante
27.09.2023-08:06 08:06

Srpski fašizam je žilav i ne treba ga potcjenjivati!!

dragan
27.09.2023-22:20 22:20

Svaka cast Gospodine. Respekt!