Petak, 8 Decembra, 2023
Rubrika:

MARKO VEŠOVIĆ: Kao gljive

Dok se ljudski mozgovi prolivaju po sarajevskim kaldrmama, naša se djeca grozno dosađuju. Bodler bi rekao: dosađuju se kao kraljevi. I treba imati uho za vapaj skriven u tvrdnji da vani više ne postoji. Taj prijedlog, divnom djetinjom neukošću pretvoren u imenicu, nagovještava da je iščezla ulica kao najuzbudljiviji dio svijeta.

Marko Vešović

1. Jedanput, ostanem u kući sam sa Ivanom i sjednem da za Oslobođenje sročim članak protiv četnika. Darinka ih je zvala đikani. Prije rata ništa nisam pisao sa tolikim merakom. Čak bih ponekad pomislio da je u meni vaskrsnuo moj otac Velimir, Titin anifašista koji je, kad bradonje napadaju, volio reći: “E pogle kako će mi se zakoprcat ono žuto, trbuljato. Užirilo se od talijanskih makarona i konzervi“.

A koga je taj čuveni lovac onim jednim okom pogledao niz pušku, tome više nije  trebalo praviti opanaka, pričao mi je njegov suborac Dragomir Tripković. Čiji je sin Vukašin  u bjelopoljskoj gimnaziji bio moj najbolji drug. Dragomir je  jedan od tri Papljanina koji su o Trinaestojulskom ustanku otišli u Šahoviće da biju Talijane.  Ostala dva bili su Radoš Vlaović i moj otac. Papljani su govorili: “Blagoš nama, ode ćoravi Velimir su dva druga da nam donese slobodu“. Mada ne treba griješiti dušu: jednom sam, sa Momčilom, koji je rođen 1935. godine i dobro pamti rat, pravio spisak po kojem je ispalo da je mnogo više Papljana bilo u partizanima negoli u četnicima.

2. “Taata”, viče moja kći, “a šta ću ja da radim?“ Osupnulo me očajanje u njenom srebrnom glasiću. “Evo ti olovka i papir, pa i ti malo pisac – bidni”.

“Ne kaže se bidni, nego budi. Ništa ne znaš”.

I dok povijena po astalu ispisuje svoju tvrdu ćirilicu, sjetih se kako me jednom pitala: “A da smo pobjegli kod Miše u Beograd, bismo li onda bili četnici?”

“Četnici, ne bismo. A bismo bili pizde”.”Maama! Ovaj tata opet psuje”.”A je l?” – pita Gordana iz kuhinje. “Mora da ste opet raspravljali o četnicima?”

“A šta to, mama, znači kad se raspravlja?“

Gordana ulazi u moju radnu sobu, kako bi valjda sebi dala malo vremena da smisli objašnjenje, pa kaže: “To je, hn, pa to ti je kad se na Srni pojavi onaj Velibor Ostojić, a tvoj tata kaže: vidi koljačkog buljubaše, otac ga očinski, nije veći od šamrle, a gleda te odozgo!” U Crnoj Gori kažu: mali ko škanj.

3. “Evo”, kaže Ivana, i pruža mi list karirane hartije pri čijem je vrhu nažvrljala: “Ja u ova vremena provodim život u podrumu. Meni je u ovim vremenima teško. Ljudi ginu. Meni je jako dosadno. Nema škole ni vani. Ja kad granate padaju ja sam u podrumu. Ja ću umrijet od dosade”.

Njene krute rečenice zazvučale su mi silno izvorno. Dok se ljudski mozgovi prolivaju po sarajevskim kaldrmama, naša se djeca grozno dosađuju. Bodler bi rekao: dosađuju se kao kraljevi. I treba imati uho za vapaj skriven u tvrdnji da vani više ne postoji. Taj prijedlog, divnom djetinjom neukošću pretvoren u imenicu, nagovještava da je iščezla ulica kao najuzbudljiviji dio svijeta.

Prije rata, za Ivanu je kuća bila nebitan, često i očajno dosadan prirepak ulici kao “suštinskom svjetskom prostoru”, kako bi rekao Rilke. Danas je uhapšena  u kući, i ne zna šta će od sebe, nego to bi bilo još i mila majka da nema podruma. U čijoj vlažnoj tmini, već pet mjeseci, djeca nam rastu kao gljive, kako je jednome komšiji rekla Gordana.

A u rijetke petke, kad je pustimo napolje, brzo povilenimo od iščekivanja da se prolomi tresak, poslije koga se djeca razbježe kao ribice kad baciš kamen u ribnjak. Stoga, nerijetko se dogodi, i kad je dan najmirniji, da Ivanu iz najslađe igre uvukljam u kuću, posve gluv za njezin plač i nabrajanje drugarica koje su ostale na slobodi. “Ajde, šuti tu”, veli joj Gordana. “Bolje je da ti plačeš zbog nas, nego mi zbog tebe”.

*Portal Aktuelno nastavlja da objavljuje neobjavljene tekstove velikana jugoslovenske književnosti Marka Vešovića. I to će činiti tri puta mjesečno. 

*Zabranjeno je kopiranje i korišćenje objavljenog sadržaja bez saglasnosti redakcije portala aktuelno.me i nosioca autorskih prava

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

5 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Ante
21.09.2023-09:47 09:47

Sjajno napisano!

Lada
21.09.2023-13:03 13:03

Tužni sarajevski dani za djecu bez igre na ulici podsjetili su me na djetinjstvo nas starijih generacija koji smo stalno bili na ulicama između zgrada ,u čoporu. I jeli smo kruh i namaz na ulici.Kakav je to maštovit društveni život bio.

Bellarina
21.09.2023-22:59 22:59

Riječi koje oplemenjuju, istovremeno režu svojom ogoljenom realnošću..uz sveprisutnu privrženost svojoj polovini..
Koliko topline…krasno!

SuperHik
21.09.2023-23:06 23:06

U to vreme je Milo pomagao našu vojsku RS….

Ama_dokle
22.09.2023-12:20 12:20

I nađe se jedno vnogo kao superhik da širi smrad nakon ovakvog teksta. Ponosan na tzv vojsku rs, koja je bila sve osim vojske. Klali, ubijali, mučili sve što nije Srpsko. Eto ti razloga za ponos, ono čega se normalan svijet zgražava. Nesoju.